Kediler Renk Körü Mü?

Kediler Renk Körü Mü?

.

Kediler hakkında en merak edilen konulardan birisi dünyayı nasıl gördükleridir. Kısacası kediler renk körü mü yoksa değil mi merak edilir. Kediler ilginç özelliklere sahip hayvanlar olduklarından dünya üzerindeki renklerle aralarında nasıl bir bağ var bilinmek ister. Bu sevimli hayvanlara karşı duyulan merakın herhangi bir sonu olamaz.

İçindekiler

    Kediler hakkında çok fazla bilgi edinilmesi gereken hayvanlardır. Bazı yanları insanlarla çok örtüşse de şaşırtıcı birçok özellikleri vardır. Renk konusu da kediler hakkında en çok tartışılan konulardan birisidir. Kedilerin renk körü olup olmadığı, hangi renkleri nasıl gördükleri hakkında farklı tahminler yürütülmektedir.

     

    Kediler Renk Körü Mü?

    Renk körlüğü, yalnızca belirli aralıktaki renklerin gözle ayırt edilebilmesine yol açan kalıtsal rahatsızlıktır. Renk körü olanlar bazı renkleri ayırt edemezler. Evcil hayvanların dünyayı siyah-beyaz gördüklerine dair halk arasında bir yargı olduğundan acaba kediler de mi böyle sorusu akıllara gelir.

    Kediler renk körü mü sorusuna gelirsek sevimli dostlarımız renk körü değildir. Kedilerin gözleri tüm renkleri ayırt edebilir. Kedilerin renk körü mü değil mi tartışmasını yaratan durum ise bazı renkleri çok iyi görürken bazı renkleri o kadar iyi görememeleridir.

    Kediler en iyi mavi ve yeşil renkleri görürler. Bu renklerin farklı tonlarını ayırt etmekte de oldukça iyidirler. Ancak kırmızı, mor gibi renkleri görebilseler de farklı tonlarını çok iyi ayırt edemezler. Bir kedinin önüne morun farklı tonlarından oluşan bir renk paleti koyduğunuzda hemen hemen her tonu aynı renk olarak algılayacaktır.

     

    Kediler Her Rengi Görür Mü?

    Kediler tüm ana renkleri görür. Ana renklerin birbirinin karışımından oluşan ara renklerin bir kısmını çok iyi ayırt edemeyebilirler. Kediler bir nesnenin sarı, mavi, yeşil, kırmızı veya mor olduğunu ayırt ederken hiç zorlanmaz. Ancak kedinin önüne açık kırmızı, alizarin rengi, küpe çiçeği rengi, mercan kırmızısı, karmen kırmızısı gibi farklı kırmızı tonlarında nesneler koyarsanız hepsini tek bir renkte görür. Bu nesnelerin kırmızın farklı tonlarında olduğunu fark etmekte zorlanır.

    Yani kedilerin renk körü olduğu veya dünyayı siyah beyaz gördüğü düşüncesi yanlıştır. Kediler dünyayı renkli olarak görürler. Yalnızca bazı renkleri ayırt etmedeki yetkinlikleri insanlar kadar gelişmiş değildir. Bu da göz retinasında bulunan hücrelerle alakalı bir durumdur.

     

    Kediler Hangi Renkleri Görebilirler?

    Kediler tüm renkleri görebilir. Uzmanlar kedilerin en iyi gördüğü renklerin sarı, yeşil ve mavi olduğunu düşünmektedir. Bu nedenle kedi eşyası alırken bu renklerde eşyalar tercih edilebilir. Özellikle kedi oyuncaklarının sarı renkte olması sevimli patililerin dikkatini çekebilmesi açısından çok önemlidir.

    Tabi ki bu renkleri çok iyi görmesi diğerlerini siyah beyaz olarak görüyor olduğu anlamına gelmez. Tüm kedi cinsleri pembe rengini de görür ama sarının veya yeşilin farklı tonlarını çok iyi ayırt edebildiği gibi pembenin tonlarını çok iyi ayırt edemez.

    Pet_Paw 1630 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor