Atlar Kaç Ayda Doğurur?

Atlar Kaç Ayda Doğurur?

.

İnsanoğlu tarafında yaklaşık 50 milyon yıl önce evcilleştirilmeye başlayan atlar dünya üzerinde yaşayan en yetenekli hayvanlar olarak bilinmektedir. Oldukça cesur ve güçlü olan atlar aynı zamanda sahibine ise oldukça itaat eden bir canlıdır. Hayatımızda bizler için yıllar içerisinde yük taşıma, cirit, avlanma, yarış konusunda da aktif bir rol oynayarak karşımıza çıkmaktadır. Böylesine muazzam bir varlık olan atlar yaşamı, özellikleri, üremesi de oldukça merak konusu olmuştur.Atlar nasıl çoğalır ve atlar kaç ayda doğurur da pek çok at severlerin cevabını aradığı sorular arasındadır.

İçindekiler

    Atın Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

    Öncelikli olarak eğer atımız hamile ise ilk zamanlarda bunu fark etmek oldukça zordur. İlk aylarda fark edilmesi zor olduğu için yaklaşık 3. ve 4. ayda belli olmaktadır. Atların kızgınlık dönemleri ve çiftleşme istekleri çoğunlukla bahar aylarına denk gelir ve ortalama 11 ay süre sonra doğum yapabildiği göz önüne alındığında gerekli kontrollerin bu dönemlerde gerçekleştirilmesi önerilmektedir.

    Atın hamile olduğu nasıl anlaşılır konusunda pek çok yöntem söz konusudur.

    • Ultrason
    • İdrar Testi
    • Kan Testi

    Ultrason

    Bir jel yardımı ile atın karın bölgesine ultrason aleti ile bakmak olarak uygulanan bir yöntemdir. Ultrason yöntemi atların hamile olup olmadığı, mevcut yavrunun kaç aylık olduğunu ve ilerleyen süreçlerde cinsiyeti hakkında da bizlere bilgi vermektedir.

    İdrar Testi

    Tıpkı bizler gibi atlar içinde idrar testi gerek hamilelik sürecini anlamamız açısından gerekse mevcut hastalıkları görebilmemiz için uygulanan bir yöntemdir. Atların idrar testinin ardından çıkan hormonların yüksekliği mevcut hamilelik hakkında bizlere bilgi vermektedir.

    Kan Testi

    Eğer ki atımızın karın bölgesinde bir sertlik var ise hamile olduğunu anlamamız mümkündür. Bu durumda veteriner hekime başvurarak atımız için bir kan testi yapılmasını talep etmemiz gerekir. İdrar testine benzer şekilde sonuçlar gördüğümüz kan testinde de atımızın hormon seviyesinin yüksekliğe bakılarak emin olabiliriz.

    Atlarda İkiz Doğurma Nasıl Olur?

    Atların yalancı hamilelik sendromuna yakalanması gibi bir de ikiz doğurma hastalığı söz konusudur. Bir nevi hamilelik bozukluk olarak nitelendirilmektedir. Normal şartlar atın ikiz yavrular doğurması imkansız olarak görülmektedir. Bunun

    fark edilmesi halinde uzman veteriner hekimden destek alınarak bir yavrunun alınması uygun olmaktadır. İki bebek olması anne atın sağlığını etkileyerek onun hayatını tehlikeye atmaktadır.

    Atlar Kaç Ayda Doğurur?

    Genellikle ortalama ideal sağlığa ve fiziğe sahip bir atın hamilelik süreci başladıktan itibaren ortalama doğum süresi 11 ay olarak bilinmektedir. Gebelik sürecini hafta üzerinden düşünecek olursak 48-50 hafta, 320-350 gün arasına denk gelen bir zamana dayanmaktadır. Atlar tıpkı bizler gibi tek yavru dünyaya getirmektedir. Hamilelik süreci uzun olduğu için gelişim süreci sağlıklı bir şekilde anne atın içerisinde büyük oranda gerçekleştirmektedir. Dünyaya gelen yavru ise  çok kısa bir süre içerisinde ayağa kalkarak yürümeye başlar. Anne at tarafından ortalama 6 ay emzirme süreci gözlemlenmektedir.

    Pet_Paw 15085 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor