Depremden Kurtarılan Kediye Nasıl Müdahale Edilir?

Depremden Kurtarılan Kediye Nasıl Müdahale Edilir?

Deprem ülkesi olmasının getirdiği sorumlulukların yanında evcil hayvanları da unutmamak gerekir. Depremden kurtulan kediler için neler yapılabilir, nasıl önlemler alınabilir sorularına yanıt alarak hayati durumlarda tüm canlıları korumanın ilk adımını atabilirsiniz. Kediler bizlerle yaşamaya başladıklarından beri depremle karşılaşıyorlar.

İçindekiler

    Depremden Kurtarılan Kediye Nasıl Müdahale Edilir?

    Vahşi hayatta ne olup bittiğini anlamayacak, durumun, yaşananların farkında bile olmayacak ancak çok büyük oranda etkilenmeyecek kediler, sahiplenme sonucu depremi en yakından tecrübe ediyorlar. Etraflarında yaşananları tam olarak anlayamasalar bile kediler depremden sadece fiziksel olarak değil, duygusal olarak da ciddi anlamda etkilenirler. Kötü sonuçlarla karşılaşmamak için depremden kurtarılan kediye nasıl müdahale edilir inceleyelim.

    Öncelikle kedinin enkaz altından çıkartılması gerekmektedir. İnsanlar için hayati öneme sahip büyük depremlerde kedilerin enkaz altından çıkartılması ancak profesyonel ekiplerce mümkündür. Kendi imkanlarıyla çıkanlar, enkazın nispeten zayıf alanlarından kurtulanlar için öncelik iç kanama belirtileri ve ciddi kırıkların anlaşılmasıdır. Kedinin sağlığını en çok etkileyecek sorunlar arasında iç kanamaya neden olacak darbeler ve sıkışmalar gelmektedir.

    Depremden Kurtarılan Kediye Su Verilir Mi?

    Tozun, dumanın içerisinden kurtarılan her canın ilk isteği sevdikleri ve sonrasında su olacaktır. Ancak uzun süreler boyunca tozlu ortamlarda kalan, susuz kalan böbrekler çalışmayı durduracak hatta geçici olarak tamamen iflas edecektir. Böylesine uzun sürelerin konuşulduğu kurtarmaların sonrasında hiçbir canlıya aniden su verilmemelidir. Eğer kedinin çok kısa süredir enkaz altında olduğunu düşünüyorsanız su verebilirsiniz.

    Fakat kedilerin enkaz altında kaldıkları süre belirti değilse depremden kurtarılan kediye su verilir mi konusu oldukça risklidir. Böbrekleri iflas etmiş kedilerin ani ve bol su içmesi çok zararlıdır. Kedi aşırı susamışsa ve hayata tutunmaya çalışıyorsa dudakları temiz suyla ıslatılmalı, belki çok çok az miktarda su verilmelidir. Bu yardımların dışında bol miktarda su takviyesi kesinlikle yapılmamalıdır. Kedilerin susuzluğu damar yolu ile giderilmelidir.

    Enkaz Altından Çıkan Kedi Ne Yer?

    Kediler depremi hisseder mi adlı içeriğimizde de bahsettiğimiz gibi gerek bizlerle birlikte duydukları gerek bizlerden farklı olarak duydukları sesler kedileri inanılmaz tedirgin etmektedir. Depremin yıkıcılığı çok az olsa bile kediler için böylesine ciddi bir olay sonrasında beslenmek hiç kolay değildir. Durumun ciddiyetine bağlı olarak enkaz altından çıkan kedinin beslenmesi sakıncalı bile olabilir. Kediler böyle durumlarda sıvı olmayan her besini geçici olarak tüketebilirler.

    Başlangıç olarak uzun süreli enkaz altında kalmaların önüne geçebilmek için yaş, kuru mama takviyesi yapılabilir. Beslenmenin tek amacı kedinin açlıktan zarar görmesini engellemek ve kendisini daha güvende hissetmesini sağlamaktır. Bedensel sağlığın korunumu için yapılacak beslenme uzmanlar tarafından veya olay anından belirli bir süre sonra kedi sağlıklıysa yapılmalı ve içeriği çok da önemli olmamaktadır.

    Pet_Paw 262 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor