Dünyada Kaç Tane Kedi Cinsi Vardır?

Dünyada Kaç Tane Kedi Cinsi Vardır?

Birçok kişi kaç tane kedi cinsi vardır bilmemektedir. İnsanlarla en fazla iç içe yaşayan bu hayvanlardan kaç farklı cins olduğu merak konusudur. Yüzyıllardır varlığını devam ettiren ırkların yanı sıra kaybolan ırklar da olduğu için resmi olarak dünyada kaç tane kedi cinsi varlığını sürdürüyor herkes tarafından bilinebilecek bir bilgi değildir. 

İçindekiler

    Dünyada Kaç Tane Kedi Cinsi Vardır?

    International Progressive Cat Breeders Alliance (IPCBA), dünya üzerinde bulunan tüm kedi verilerini toplamaya çalışan bir federasyondur. Yeni bir kedi ırkı olduğu yine kuruluş tarafından onaylanır ve tüm dünya tarafından kabul görmeye başlar. Tabi ki kedi ırklarını yalnızca bir kurum belirlemez; irili ufaklı onlarca kuruluş kedilerin ırkları hakkında çalışma yapmaktadır.

    Kaç tane kedi cinsi vardır sorusunu International Progressive Cat Breeders Alliance’na göre cevaplarsak 73 farklı ırk vardır diyebiliriz. Ancak dünyada 100 civarlarında kedi cinsi olduğu düşünülmektedir. Bu cinslerin bazılarının çok az üyesi olduğu için kedi derneklerinin listesinde yer almamaktadır. Çok kısıtlı bir alanda yaşayan, neslini devam ettiren sadece birkaç kedi bulunan onlarca ırk gizemini korumaya devam etmektedir.

    Kedi Irkları Nasıl Sayılır?

    Dünya üzerindeki kedi ırklarının sayısının nasıl ortaya çıktığından bahsetmeye çalıştık ancak kesin bilgiler vererek bu konudaki fikirlerinizi güçlendirmek istiyoruz. Kedi cinsleri gönüllü veya profesyonel olan kuruluşlar tarafından araştırılmakta ve kayıt altına alınmaktadır. Neredeyse her kuruluş farklı sayı vermesine rağmen ortalama sayı konusunda 73 olarak karar kıldık.

    • IPCBA (International Progressive Cat Breeders Alliance): 73
    • TICA (The International Cat Association): 58
    • CFA (The Cat Fanciers’ Association): 44
    • FIFE (Federation International Feline: 43

    Listeyi incelediğinizde de görebileceğiniz gibi her kuruluş farklı bir sayı ile karşımıza çıkıyor. Bu farklılığın nedeni ortak atayı paylaşan kedilerin bazı kuruluşlarca aynı kedi cinsi olarak sayılmasıdır. Eğer çok kapsamlı bir sayı istiyorsanız IPCBA verisi olan 73’ü, dış görünüş olarak farklı olsun yeter diyorsanız FIFE’nin 43 sayısını dikkate almalısınız.

    Pet_Paw 3154 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor