Horoz Ne Demek? TDK Anlamı

Horoz Ne Demek? TDK Anlamı

Çevremizde gördüğümüz her nesnenin, canlının adını nereden aldığını, ne anlama geldiğini merak ediyoruz. Horoz ne demektir diye merak etmemizin nedeni de aslında tamamen bu karmaşadır. Evet, Horoz dendiğinde akılda ne canlanması gerektiğini büyük bir çoğunluk biliyor ama tam olarak horoz ne demek, horozun kelime anlamı nedir?

İçindekiler

    Horoz Ne Demek?

    Horoz Ne Demek?

    Horoz ne demek sorusuna yanıt verirken aslında sadece bir alan üzerinden yanıt vermek oldukça hata olacaktır. Doğrusunu söylemek gerekirse horoz ne demek sorusuna iki farklı şekilde yanıt vermek gerekmektedir. Birincisi zooloji yani hayvanbilimindeki anlamıyla, ikincisi ise silah sanayide karşımıza çıkan anlamlarıyla.

    Hayvanbilim üzerinden konuya bakacak olursak horoz tavuğun erkeği demektir. Kümes hayvanları arasında bulunan bu kuşgiller ailesinin üyesi yüksek sesi ile ötmesinden ve şişkin tüy yapısından kolaylıkla tanınabilir. Horozlar ne zaman öter sorusuna da yanıt vermiştik. Tavukların güvenliğinden sorumlu oldukları için horoz ne demek diye düşünmeye başlamadan sizi kovalamaya başlayabilirler.

    Horoz Kelimesinin Anlamı Nedir?

    Horoz kelimesinin anlamı nedir sorusuna vereceğimiz ikinci yanıtın silah sanayi bağlantılı olacağını söylemiştik. Bir sözlük yardımıyla horoz kelimesinin anlamına bakacak olursa karşımızda ikinci anlam olarak çakmaktaşına veya doğrudan mermiye vurarak silahın ateşlenmesini sağlayan metal eklenti anlamında da kullanıldığını görebiliriz.

    İkinci anlamı en az bilinen kelimeler arasında olan horoz sayesinde bilgi yarışmalarında, arkadaş ortamında, isim şehir hayvan gibi oyunlarda büyük farklar yaratabilir ve genel kültür bilginiz ile çevrenizdeki insanları büyüleyebilirsiniz. Fakat bir kelimenin anlamını bilmek hikayesini de öğrenmeniz gerektiğini gösterecektir.

    Horoz Kelimesi Nereden Gelir?

    Horoz kelimesinin ilk anlamı olarak kullandığımız tavuğun erkeği anlamı Farsçadan gelmektedir. Horoz kelime anlamı olarak orta Farsça kaynaklarında bağırmak, çağırmak anlamına gelen iki farklı fiilden türetilmiştir ve dilimize kısmi değişiklikler ile Farsçadan uyarlanmıştır. Horoz kelimesi aynı zamanda yine Farsçada ağıt yakmak, yakınmak anlamında da kullanılmaktadır.

    Silahlarda kullanılan, merminin ateşlenmesinde aracı rol oynayan horoz kelimesi ise tamamen görsel benzerlik nedeniyle kendisine anlam bulmuş ve dilimize yerleşmiştir. Horozların ibiğine benzeyen yapısı ve kullanımı ile mermiyi ateşlemede kullanılan horoz kelimesi de Türkçe sözlüklere giriş yapmıştır. Bu yazımızda horoz ne demek, horoz nedir, horozun kelime anlamı nedir sorularına en açık yanıtları vermeye çalıştık.

    Pet_Paw 6058 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor