Kedi Aknesi Nasıl Geçer?

Kedi Aknesi Nasıl Geçer?

.

Sevimli dostlarımızın da tıpkı bizler gibi zaman zaman cilt problemleri oluşabilir. Kedimizin genellikle çene alt bölgesinde tüylerinin seyreldiği bi bölümde yer alan kedi aknesi bir çok siyah nokta bütünlüğü şeklinde gözümüze çarpmaktadır. Kedi sahipleri öncelikle bu görüntüyü pire kaynaklı sanabilir ancak pire damlası ve benzeri uygulamalar ne yazık ki çözüm olmayacaktır. Sevimli küçük dostlarımızın yaşadığı bu sağlık problemi olan kedi aknesi nasıl geçer, yazımızın devamında siz değerli hayvanseverlerimizi aydınlatmaya çalışacağız.

İçindekiler

    Kedi Aknesi Nedir?

    Kedi Aknesi kedimizin çenesinin altında bir nevi kir gibi gözüken siyah nokta bütünlüğüdür. Özellikle kedimiz bu bölümü fazlasıyla kaşıyor ise bu durum tehlikeli boyutlara ulaşabilir, kedimizin canı yanabilir, tüy bütünlüğü bozulabilir ve kedimizin çene alt kısmında kanama- yaralanma ile sonuçlanabilmektedir.  Bu bölgelerde ilerleyen apseler, tüylerinde dökülmeler ve açık yaralar oluşabilmektedir. 

    Kedi Aknesinin Belirtileri Nelerdir?

    Kedi aknesinin bir çok belirtisi olabilir, bazılarıda bununla karıştırılabilir.Kedi aknesinin belirtilerini siz değerli hayvanseverlerimiz için sıraladık,

    • Kedi aknesi öncelikle siyah nokta benzeri döküntülerle başlamaltadır.
    • Akne görülen bölgede mevcut derinin formunda değişiklik gözlenmektedir.
    • Çene altı bölgesinde apse benzeri şişlikler meydana gelir.
    • Eğer ki kedimiz bu bölgeyi çok sık kaşıyor ise kanama sonrası yaralanma- kabuklanmaya rastlanır
    • Akne bölgesinde kedimizi huzursuz edecek bir kaşınma ve ağrı söz konusudur. Bu durumlarda kedimizi iyi gözlemlemeli ve tedavisi için hızlı davranmamız gerekir.

    Kedi aknesi genellikle çene altı bölgesinde karşımıza çıksa da kedilerin alt dudağında da görülmesi mümkündür. Bu durumda dudaklarda ufak bir şişkinlik ve tüy dökülmelerine bağlı cilt bozukluğu görülebilir.

    Kedi Aknesi Neden Oluşur? 

    Peki Kedi Aknesini neden oluşur, oluşmasının önüne geçebilir miyiz buna değinelim, 

    • Kedilerimizde bağışıklık sisteminin düşük olması.
    • Kedilerimizin stresli olması.
    • Mama ve su kaplarının kirli olması. Bu oldukça önemlidir çünkü kedimiz günde bir çok kez mama ve su kaplarına dudak ve çene altı bölgesiyle temas kurmaktadır. Uzman veteriner hekimlerin de bizlere söylediği gibi plastik mama ve su kapları tercih edilmemelidir.
    • Çok sık mama değiştirmek ve kalitesiz mama kullanımı.
    • Yağ ve kir birikintisi kedi aknesinin oluşması için başlıca sebeplerdendir.
    • Eğer kedimizin hormonal problemleri varsa ve vücudu fazla endeks yağ üretiyorsa bu da akne oluşumu sebepleri arasındadır.
    • Sevimli dostlarımızın mevcut eşyalara çok fazla sürtünme huyu var ise bu durumda mevcut tahrişler sonrası kedi aknesine davetiye çıkarmaktadır.
    • Dermatit ve atopik bir cilt yapısına sahip kedilerimizde hassasiyet oranı yüksektir ve kedi aknesi oluşturur.
    • Ergenlik döneminde kedimizin isteklerinin karşılanamaması da bu tarz sağlık sorunları olarak karşımıza çıkmaktadır.

    Kedi Aknesi Nasıl Tedavi Edilir?

    Sevimli dostlarımızın yaşadığı kedi aknesini oluşturan sebepleri ve belirtilerini detaylı bir şekilde paylaştık. Bunu gözlemledikten sonra kedimizin sağlığı açısından süreci bilinçli bir şekilde ilerletmemiz gerekmektedir. Kedi aknesinin nasıl tedavi edilebileceği konusunda elma sirkesinden sıklıkla söz edilmektedir, ancak petarkadaş ailesi olarak bizler kedimizin sağlığı açısından uzman bir veteriner hekimden destek almanız gerektiğini öneriyoruz.

    Kendiliğinden geçebileceği durumlarda mevcuttur, eğer ki tek bölgede bir kaç adet sivilce şeklindeyse iritasyon ve kaşıntı yapmıyor ise bir kaç gün içerisinde kendiliğinden geçebildiği durumlarda mevcuttur ve endişelenmemek gerekir. 

    1. Kedimizin cilt sağlığı ve tüy florası bozulduğu için veteriner hekim tarafından önerilen şampuanlar ile kedimizin canını yakmadan nazik bir şekilde yıkamamız gerekir.
    2. Çene altı ve dudak bölgesinde akne sonrası mantar oluşmaması için mantar önleyici ilaçlar ile takviye yapılmalıdır.
    3. Baticon ve benzeri ürünlerle akne bölgesi güzel bir şekilde dezenfekte edilmelir.
    4. Eğer alerji kaynaklı bir durum söz konusu ise alerjiye bağlı ilaçlar kullandırılmalıdır.
    5. Hormonal kaynaklı bir akne oluşumu var ise hormon tedavisine başlanmalıdır.
    6. Bölgesel tablet de kullanılabilir.
    7. Son olarak da bağışıklık sistemini düzenleyecek immün sistemini güçlendirecek vitamin, mineral gıda takviyeleri yapılmalıdır. 

    Kedimizin sağlığı ve bu süreci en hızlı şekilde minimum az zararla atlatabilmesi için tedaviti uzman veteriner hekim eşliğinde sürdürmeniz gerekmektedir. Böylelikle kedimizi mutsuz eden ve yaşam kalitesini düşüren bu cilt rahatsızlığı en kısa sürede iyileşmiş olacaktır.  

    Pet_Paw 1188 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor