Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır?

.

Sevimli bir kediye sahipseniz yaşının kaç olduğunu bilmek istersiniz. Kedi yaşı nasıl hesaplanır diye araştırma yaptığınızda çeşitli sonuçlarla karşılaşırsınız. Çünkü kedi yaşı hesaplamanın birbirinden farklı yöntemleri vardır. Kedilerin yaşı, doğduğu günden başlayan yaşam süresi boyunca hesaplanırken insan yaşına kıyasla da hesaplayanlar vardır. İşte, kedi yaşı hakkında merak edilen tüm detaylar…

İçindekiler

    Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır?

    Neredeyse tüm kedi sahipleri kedi yaşı nasıl hesaplanır bilmek isterler. Kedilerin gelişimini takip edebilmek için yaş bilgisi oldukça önemlidir. Nasıl bir bebeğe mama seçerken kaç aylık olduğuna dikkat ediyorsak, belli bir aya gelmeden ek gıda vermiyorsak kediler için de aynı durum geçerlidir. Bir kedi yavrusu büyütürken aydan aya gelişimi takip edilip ona göre bakımı gerçekleştirilmelidir.

    Kedinizin hangi gün doğduğunu bilmiyorsanız fiziksel gelişimine göre yaş tahmini yapabilirsiniz. Örneğin; kedinizin gözleri henüz açılmamışsa 0-14 gün arasındadır diyebilirsiniz. Çünkü 14 günden sonra gözleri yavaş yavaş açılmaya başlayacaktır. Bu ve benzeri pek çok özelliği kontrol ederek kedinin yaşını hesaplayabilirsiniz.

    Kedi Yaşı Hesaplarken Hangi Fiziksel Özellikler İncelenmelidir?

    Ne zaman doğduğu bilinmeyen bir kedinin yaşını hesaplamak için onu iyi gözlemlemek yeterli olacaktır. Günü gününe net bir sonuca ulaşılamasa da gerçeğe çok yakın bir yaş tahmini ortaya çıkar. Kedilerin yaşı hesaplanırken bakılması gereken fiziksel özellikler şöyledir:

    Göz Renginin Belirginleşmesi

    Kedilerin göz renkleri 8. Haftadan sonra tam olarak belirginleşir. 8. haftaya kadar dumanlı olarak tabir edebileceğimiz, baktıkça pek çok renge benzetilen renkte olurlar. Eğer kedinize baktığınızda net olarak gözleri şu renkte diyebiliyorsanız en az 8 haftalık yani 2 aylık bir kediye sahipsiniz demektir.

    Diş Sayısı

    Yavru kedilerin dişleri aylar geçtikçe sayıca artış gösterir. Kedilerin diş sayısına bakarak yaş hesabında kuvvetli bir tahmine sahip olabilirsiniz. Yavru kediler toplamda 26 dişe sahiptir. Eğer kedinizin 26’dan az dişi varsa 6 aydan küçük demektir. 6. aya gelindiğinde kedilerin bebeklik dişleri dökülür ve büyük dişleri çıkmaya başlar. Bu bilgiden yola çıkarak kedinizin dişlerinin büyüklüğünü kontrol etmelisiniz. Eğer dişleri küçük küçükse kediniz 6 aydan küçüktür, eğer normal sayılabilecek bir büyüklüğe ulaşmışsa 1 yaşına yakındır.

    Yetişkin bir kedinin toplamda 30 adet dişi olur. Kediniz yavru olmadığı halde diş dökülmeleri sebebiyle 30’un altında dişi varsa 5 yaşından büyük demektir. Çünkü 5 yaşından sonra birçok kedide diş kayıpları görülmeye başlar.

    Diş Rengi

    1-2 yaş aralığındaki kedilerin dişleri beyaz renkte olur. 2 yaşından sonra dişleri sararmaya başlar. Kedi yaşlandıkça dişleri daha da sarı bir hal alır. Tabi ki bu sararmada cinsi, beslenme şekli, diş bakımı oldukça önemlidir.

    Hareket Kabiliyeti

    Genç kediler, yaşlı kedilere göre daha yüksek hareket kabiliyetine sahiptirler. Daha hareketli olmalarının sebebi ise kas yapılarıdır. 5 yaşının altında olan kedilerin bacak ve sırt kasları çok güçlü olduğu için tek hamlede istedikleri şeyi yapabilirler. 5 yaşından büyük kediler ise daha yavaş ve az hareketli bir hal alırlar.

    Boy Uzunluğu

    Kedinizin hangi cins olduğunu biliyorsanız boyunun uzunluğuna bakarak belli bir yaş tahmini yapabilirsiniz. Her cins belirli dönemlerde farklı miktarlarda uzadığı için genç kedilerde yaş tahmini yaparken boy parametresi kullanılabilir.

    Büyüme Hızı

    Kediniz anne sütünden kesildiyse 2 ayının tamamlamış demektir. Kediniz hızlı bir şekilde büyüyorsa 2-4 ay arasında demektir. Büyümesi eskisi gibi olmasa da hala boyca ve kas yapısı olarak gelişim gösteriyorsa 4 ayından büyük bir kedidir.

    Kedi Yaşı İnsan Yaşına Göre Nasıl Hesaplanır?

    Kedi yaşı nasıl hesaplanır konusunda en fazla merak edilen noktalardan birisi kedilerin yaşının insan yaşına göre olan karşılığıdır. Kediler insanlardan daha az yaşayan canlılar olduğu için kedi sahipleri tüylü dostunun bir insan yaşamına göre kaç yaşına geldiğini bilmek ister.

    Kedilerin insan yılına göre yaşı şöyledir:

    Kedi Yaşı

    İnsan Yaşı

    2 ay

    3 yaş

    4 ay

    6 yaş

    6 ay

    9 yaş

    1 yaş

    15 yaş

    2 yaş

    24 yaş

    3 yaş

    28 yaş

    4 yaş

    32 yaş

    5 yaş

    36 yaş

    6 yaş

    40 yaş

    7 yaş

    44 yaş

    8 yaş

    48 yaş

    9 yaş

    52 yaş

    10 yaş

    56 yaş

    11 yaş

    60 yaş

    12 yaş

    65 yaş

    13 yaş

    68 yaş

    14 yaş

    72 yaş

     

    Pet_Paw 1603 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor