Kediler Depresyona Girer Mi?

Kediler Depresyona Girer Mi?

.

Kediler duygularıyla hareket eden hassas hayvanlardır. Durup dururken içine kapanık olmaları kediler depresyona girer mi sorusunu akıllara getirir. Neşeli, haraketli, oyun oynamayı seven bir kedinin garip davranması herkesi endişelendirir. Görünürde bir hastalık belirtisine rastlanmadığında ise psikolojik sebeplerden olabileceği düşünülür. Herkesin aklına gelen ilk psikolojik sebepse depresyondur.

İçindekiler

    Kediler Depresyona Girer Mi?

    Kediler çevresinde olup bitenden haberdar olan ve bu durumdan etkilenebilen hayvanlardır. Öfke, üzüntü, kırgınlık gibi farklı farklı duyguları yaşayabilirler. Herhangi bir olaydan dolayı da depresyona girebilirler. Kediler depresyona girer mi sorusunun yanıtı yüzde yüz evettir.

    Kediler aynı insanlar gibi depresyona girebilirler. Bu nedenle kedi sahipleri kedilere karşı çok bilinçli davranmalıdırlar. Çünkü bu hayvanlar en fazla sahipleriyle birlikte yaşadıkları olaylar yüzünden depresyona girmektedirler. Kedilere ceza uygulamak, kızmak, kısıtlamak gibi davranışlardan kaçınılmalıdır. Köpekler despresyona girer mi diye de merak ediyor olabilirsiniz.

    Yeni bir kedi sahiplenildiğinde çok durgun olması kedinin karakterinin bu şekilde sanılmasına sebep olur. Hatta karakterine uysun diye çeşitli kedi isimleri bile verilir. Oysa barınakta, sokakta veya önceki sahibinde yaşadığı depresyonlar kediyi depresyona sürüklemiş olabilir. Normalde cıvıl cıvıl bir karaktere sahip olan kedi travmaları nedeniyle yeni evinde durgunlaşabilir. Kediler küser mi sorusuna da yanıt vermiştik.

    Kediler Neden Depresyona Girer?

    Kediler birçok sebepten dolayı depresyona girer. Günlük hayatta maruz kaldıkları muamele, yaşadıkları bir olay depresyonu başlatabilir. İnsanlarla birebir iletişim halinde olan kediler hane halkının ona davranışından çok etkilenir.

    Kedi sahiplenme birçok sorumluluğu beraberinde getirdiğinden kolay alınabilecek bir karar değildir. Bir kediyi sahiplenince beslenmesinden uyumasına kadar çeşitli konuyla ilgilenilmesi gerekir. Kediye olan ilgide azalma olursa kedi bunu hemen fark edebilir. Uzun süreli ilgisizlik kedinin depresyona girmesine neden olur.

    Kedinin düzensiz beslenmesi, mamasını beğenmemesi, yeterince beslenememesi depresyonun diğer nedenlerindendir. Sağlık açısından kedilerin temiz bir alanda yaşaması gerekir. Yatağı, mama kabı, kumu sürekli temizlenmelidir. Eğer temizlenmezse kedi mutsuz olup depresyona girebilir.

    Birçok kedi çiftleşme döneminde depresyona girer. Kedi çiftleştirme için uygun bir eş bulunamaz ve kedi kızgınlık döneminde çiftleşmezse depresyona girebilir. Hormonların aşırı yükselmesinden kaynaklı olan bu durum her kızgınlık döneminde görülüyorsa kısırlaştırma operasyonu yaptırılabilir.

     

    Kedilerin Depresyona Girdiği Nasıl Anlaşılır?

    Kediler en hassas evcil hayvan türüdür denebilir. Her şeyi anlayıp duygularıyla yorumlayan bu hayvanlar kolayca depresyona girebilir. Bir kedinin depresyonda olduğu ise hal ve hareketlerine bakılarak anlaşılabilir. Kedilerin depresyon belirtileri şöyledir:

    • Saklanma
    • Sahibinden kaçma
    • Kusma
    • İştahsızlık
    • Oyun oynamak istememe
    • Dışarıya çıkmak istememe
    • Sürekli olarak yatma
    • Etrafı ısırma, yalama
    • Kilo verme
    • İshal

    Depresyon nedeniyle kedide çok daha farlı tavırlar görülebilir. Eğer depresyon uzun sürer ve uzmana başvurulmazsa başka hastalıkları beraberinde getirecektir. Bu nedenle tüm kedi ebeveynleri depresyona girmiş olan kedisine her türlü desteği sağlamalıdır. Gerekirse uzman desteği almaktan geri kalınmamalıdır.

    Pet_Paw 1656 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor