Kediler Dünyayı Nasıl Görür?

Kediler Dünyayı Nasıl Görür?

.

Kedilerin bizleri ve doğayı nasıl gördükleri pek kişinin oldukça merak ettiği bir konudur. Kedilerin dünyayı nasıl gördüğüne dair pek çok araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalara istinaden kedilerin görme biçimlerine dayanarak farklı fikirler ortaya atılmıştır.

İçindekiler

    Kediler Ne Renk Görür?


    Gündelik yaşamımızda kedilerin gördüğü renkler konusunda pek çok yanlış bilgi söz konusudur. Genel olarak kabul edilen kedilerin gri ve siyah tonlarında gördüğüdür. Aksine bu bilgi yanlıştır ve insanlar gibi kediler de üç temel renk olan kırmızı, mavi ve yeşil tonlarını görebilmektedir.
    Bir kedinin renk algısına örnek verecek olursak renk körü bir insanı gösterebiliriz. Renkler net tonlarda olmaz, sadece tonların yansıması benzer bir şekilde görüntüye yansımaktadır. Ancak ara tonlar olarak kabul edilen pembe, mor gibi renkleri net bir şekilde algılayamazlar ve kafaları karışabilir. Mor rengi bir nevi mavi olarak algılamaktadır.
    Bizlerin çok keyifli bir şekilde gördüğümüz doğadaki renkler kediler için tonları net şekilde algılayamadıkları için oldukça anlaşılmaz ve sıkıcı olabilmektedir.


    Kediler Dünyayı Nasıl Görür?


    İnsanlar ile kedilerin göz biçimleri arasında belirgin farklılıklar söz konusudur. Özellikle en büyük fark göz yapısında yer alan retinadır. Retinaların içerisinde ışığa duyarlı hücreler yer almaktadır ve arka kısmında yer alan tabaka aldığı ışığı elektrik sinyaline dönüştürerek görüntüye yansıtmaktadır.İsmi çubuk olarak adlandırılan bu hücreler çevrede gördüğümüz cisimlerin renklerini ve şekillerini algılamak için yardımcı olmaktadır.
    Kedilerde pek çok sayıda reseptör yer almaktadır. Ancak gece ve gündüz görüntüleri algılama şekilleri kediler ile insanlar arasında tam tersi özelliklere sahiptir. İnsanlar gece olduğunda ve karanlıkta oldukça kısıtlı bir görüşe sahip olsa da gündüzleri oldukça yeterli bir şekilde algılamaktadır. Kediler ise tam tersi şekilde gece görüşü oldukça yüksek ancak gündüz görüntüler oldukça belirsiz bir şekilde yansımaktadır.
    Kediler insanlara oranla sadece baktığı alanı değil aksine çevresini de görme konusunda oldukça yeteneklidir, görüş alanları oldukça geniştir.Ortalama 6 metre uzaklıkta kediler oldukça keskin bir şekilde görebilmektedir.


    Kediler Gece Görür mü?


    İnsanlara oranla kedilerin gece görüşü oldukça kuvvetli ve keskindir. Göz yapıları sebebiyle ortamda çok az bir ışık olsa da en ufak bir detayı bile kaçırmazlar. Yapılan araştırmalara göre kedilerin insanlara oranla gece 6 kat daha iyi görebildikleri söylenmektedir.
    Kedilerin gece görüşünün iyi olmasının sebebi de gözlerinde yer alan retinaların ardından bulunan bir yapı ile ilgisi vardır. Tapetum ismi verilen bu yapının gece görüşünü arttırdığı düşünülmektedir. Kedilerin gözlerinin geceleri far gibi parlamasının da tapetum ile ilgili olduğu bilinmektedir.

    Sıkça Sorulan Sorular

    Kediler ana renkler olan mavi, kırmızı ve yeşil tonlarını görebilmektedir.

    Hayır, kediler siyah beyaz görmez. Aksine pek çok ana temel rengi ve tonlarını algılamaktadır.

    Kediler doğuştan itibaren miyoptur ve uzağı göremezler. Yakındaki nesneleri de av, oyun amaçlı oldukça dikkatli odaklandığı taktirde görebilmektedir.

    Kedilerin özellikle mavi ve sarı renklere karşı özel bir ilgisi olduğu bilinmektedir. Net bir şekilde görebildikleri renkler her zaman dikkatlerini çekeceği için onlar için yapacağımız oyuncak seçimlerinde mavi, sarı, kırmızı renklerini tercih edebiliriz.

    Kediler özellikle beyaz renklerden hoşlanmaz. Gece görüşlerinde beyaz renk parlak olarak yansıdığı için kediler için rahatsız edici olmaktadır, tercih edilmemelidir.

    Evet kediler de tıpkı insanlar gibi gerek doğuştan gerekse yaşlılık itibariyle kör olabilir.

    Pet_Paw 2570 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor