Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar?

Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar?

.

Tüm kedilerin birkaç ayı geçtikten sonra tüylerine göre çok daha uzun bıyıkları olur. Bu ilginç görüntü kedilerin bıyıkları ne işe yarar sorusunu akıllara getirir. Bıyıkların belli bir amaca yaraması gerektiği düşünülür. Çünkü tüm kedi ırkları benzer yapıda ve sayıda bıyığa sahiptir.

İçindekiler

    Kedilerin sevimliliğine sevimlilik katan bıyıklar genellikle beyaz renktedir. Minik pisiler bıyıklarına dokunulmasından pek haz etmezler. Bıyıkların görünüş açısından oldukça fark yaratması hakkında oluşan merakı da artırmaktadır.

     

    Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar?

    Kedilerin bıyıkları yalnızca minik dostlarımızın sevimli bir görünüşleri olsun diye yoktur. Kedilerin bıyıkları ne işe yarar sorusuna verilebilecek en basit cevap bıyıklar çevrede olan bitenden haberdar olmalarını sağlar. Bu nasıl olur diye şaşırabilirsiniz. Konunun biraz daha detayına indiğimizde kedilerin bıyıkları ne işe yarar tam anlamıyla anlayacaksınız.

    Kedilerin bıyıkları duyu kıllarıdır. Bu bıyıklarda çevrede olan biteni anlayan birçok alıcı sinir mevcuttur. Bıyıklar sayesinde kediler bir nesneye veya avlarına olan mesafeyi doğru bir şekilde tayin edebilirler. Kısacası kedilerin bıyıkları radar gibidir. Kediler her yere sığabilmelerini bıyıklarına borçludurlar. Oldukça esnek bir vücuda sahiptirler ama bıyıkları sayesinde girecekleri yere göre vücutlarını şekillendirebilirler.

    Kedi bıyıklarının bir diğer işlevsel özelliği ise geceleri etrafı algılamalarını sağlamalarıdır. Karanlık ortamlarda kediler sorunsuz bir şekilde istedikleri yere gelip gidebilirler. Birçok hayvan geceleri avlanmakta sorun yaşarken kediler sorunsuz bir şekilde avlarına atakta bulunabilirler.

     

    Kedilerin Bıyıkları Denge Sağlar Mı?

    Kedilerin bıyıklarının yürümeleri için denge sağladığına dair inanış mevcuttur. Oysaki kedilerin bıyıkları ile dengeli yürümelerinin alakası yoktur. Kedilerin bıyıkları denge sağlamaz; etrafta olan bitenleri algılarlar.

    Kedilerin bıyıkları denge sağlamasa da kediler için çok önemlidir. Bıyığı olmayan kediler dengesiz yürümez ancak bıyığı olan bir kedi kadar mesafeleri tutturamaz. Bu nedenle sevimli dostlarımızın bıyıklarını korumaya özen göstermeliyiz.

     

    Kedinin Bıyığı Kesilirse Ne Olur?

    Kedilerin sağda 6 solda 6 olmak üzere toplanda 12 tane bıyıkları vardır. Bu 12 bıyık hassas sinir uçlarıyla etrafta olup biteni beyne iletirler. Kedilerin bıyıkları bazen kendi kendine dökülüp yeniden uzarlar. Hatta kırılmaya maruz kalan bıyıklar da vardır.

    Bıyıklar kediler için çok önemli olduğundan kedilerin bıyıkları kesilmemelidir. Kesilen bıyıklar elbette geri uzayacaktır ancak uzama döneminde kedi dostumuz zorlanabilir. Bu nedenle bıyıklarına zarar verilmemelidir. Herhangi bir doğal dökülme olduğunda zaten kendi kendine geri gelir.

    Pet_Paw 1105 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor