Kedilerin Kaç Ayağı Var?

Kedilerin Kaç Ayağı Var?

Kedilerle henüz tanışmamış veya basit gibi soruların amacının farklı olduğunu düşünen insanlar kedilerin kaç ayağı var diye merak edebiliyorlar. Özellikle ders kitaplarında karşımıza çıkabilen bu soru küçük yaştaki hayvan severlerin kafasını karıştırabiliyor. Öyleyse yanıt vermeye çalışalım.

İçindekiler

    Kedilerin Kaç Ayağı Var?

    Resimde de görebildiğiniz gibi kedilerin uzuvları aslında çok kolay sayılabilirler. Ancak bazı soruların doğrudan karşımıza çıkması ve dışarıdan bakıldığında çok ama çok basit görülmesi kafamızı karıştırabiliyor. Ortada bir hile, aldatmaca mı var acaba diye merak edip soruyu araştırmaya başlayabiliyoruz. Öyleyse, kedilerin kaç ayağı var?

    Kediler yakın akrabalarının ortak özellikleri taşımak ve bunları karşımıza çıkartmak konusunda oldukça bonkör canlılardır. Benzer hayvanların da sahip olduğu gibi kedilerin toplamda dört tane ayağı vardır. Neden toplamda dediğimizi merak ediyorsanız kedilerin ayaklarını ikiye ayırıyoruz. Bunlar;

    • Ön ayaklar,
    • Arka ayaklardır.

    Kedilerin Kaç Tane Ön Ayağı Var?

    Patili dostlarımızın iki farklı ayak çeşidi olduğundan ve bu çeşitlerin ilkinin de ön ayaklar olduğundan bahsetmiştik. Kedilerin ön ayakları sadece fiziksel olarak işe yaramakla kalmaz aynı zamanda tansiyon ölçümü, serum takılması gibi önemli sağlık durumlarında kullanılır. Kedilerde iki tane ön ayak bulunmaktadır.

    Kedilerin Kaç Tane Arka Ayağı Var?

    Toplamda dört tane ayağa sahip olduğunu söylediğimiz kedilerin iki tane ön ayakları olduğuna göre, arka ayaklarının da iki tane olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz. Hızlı koşmalarını ve atikliklerini büyük oranda arka ayaklarına borçludurlar. Aynı zamanda temel hareketler de öncelikle arkadaki iki ayakta başlar.

    Kedilerin Neden Dört Ayağı Var?

    Kedilerin kaç ayağı var sorusuna yanıt vermenin ne kadar kolay olduğunu söylemiştik ama bu yanıtı gerçekten bir nedene bağlamak asıl meseledir. Kedilerin neden dört tane ayağı var da bizlerin iki tane, hiç düşündünüz mü? Kediler kedigiller ailesinin en asil üyeleri arasındadır. Akrabalarının genetik havuzlarına bakacak olursak neredeyse tamamı bugünkü kedilere benzemektedir. Daha önce kedilerin kaç patisi vardır sorusuna da yanıt aramıştık.

    Atalardan alınan özellikler sadece bıyık, tırnak ve patilerde ortaya çıkmaz. Kediler çok yakın akrabaları olan canlılardan miras olarak dört ayaküstünde yaşamakta ve bunun en bilimsel nedeni de kafa taslarının küçüklüğüdür. Kafatası büyümeyen, yani beyinin içinde bulunduğu kemiği belli bir orandan küçük olan canlıların iki ayaküstünde hareket etmesi oldukça zordur. Biz insanlar beyni en büyük canlılardan olduğumuz için bir şekilde ayağa kalkmayı başarmışız, ne mutlu.

    Pet_Paw 2837 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor