Kedilerin Kaç Parmağı Vardır?

Kedilerin Kaç Parmağı Vardır?

.

Kediler insanlık tarafından yüzlerce yıl öncesinden evcilleştirerek bizlerle yaşayan en sevimli evcil hayvanlardır. Eğer kedilerin patilerine dikkatli bakacak olursanız bizlerin el ve ayakları ile belirgin bir fark göreceksiniz. En büyük farklardan biri ise kesinlikle parmak sayıları olacaktır. Pek çok kedi severin merak ettiği konulardan biri olan kedilerin kaç parmağı vardır ve fiziksel özelliklerine dair bilgileri yazımızda sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

İçindekiler

    Kedilerin Parmaklarının Özellikleri Nelerdir?

    Kediler pek çok konuda bizlere oranla farklı fiziksel özelliklere sahiptir. Bunların başlıca ve en çok dikkat çekeni ise tartışmasız parmaklarıdır.Kedilerin parmak sayıları ile insanların parmak sayıları arasında farklılıklar söz konusudur.

    Kedilerin arka ayaklarında 4, ön ayaklarında 5’er parmakları bulunmaktadır. Ön ayaklarında arka ayaklarına oranla 1 adet fazla parmağı bulunmaktadır. Toplamda ise kedilerin 18 parmağı bulunmaktadır.

    Genellikle tüm kedilerin yaradılışı bu şekildedir ancak çok parmaklı kedilerin yaşadığı sendromlarda bu durum değişir ve 18 den daha fazla parmakları bulunmaktadır. Polidaktili adı verilen bu sendrom ise kedilerde oldukça sık görülen bir durumdur ve eğer ki fazla parmaklı bir kedi görürseniz bu durum sizi endişelendirmesin.Pek çok değişkene bağlı olarak evrimsel sürecine adapte olamama durumu olan bu sendromda kediler tüm parmakları ile sorunsuz bir şekilde işlerini görebilmektedir.

    Kedilerin Patileri Ne İşe Yarar?

    Kediler patileri ile gündelik pek çok işini yapabilir. Patilerin ne işe yaradığını listeler halinde açıklayacağız.

    • Temizlik amacıyla kediler patilerini kullanabilir. Kulaki yüz, çene altı ve boynunu temizlerden patilerden destek alırlar. Öncelikle patilerini yalayarak ardından patileri ile bölgesel temizliklerini tamamlarlar.
    • Patileri tırmalama amacıyla kullanırlar. Oldukça esnek olan kedi patileri onların tırmalama, herhangi bişeyi yakalama konusunda oldukça kolaylık sağlamaktadır. Ağaçlara ya da yüksek bir yere tırmanırken de patilerinden destek alırlar. Esnek olması sebebi ile ön patilerini sabitledikten sonra tutunmalarını sağlar.Yapılan araştırmalara göre kedilerin ön patileri arka patilere oranla daha güçsüz kabul edilmektedir.
    • Kedilerde tıpkı bizler gibi sağlak ve solak olabilmektedir. Hangi patiyi daha çok kullanıyorsa en çok o patisi ile işlerini hallettiğini görebilmeniz mümkündür.
    • Kedilerin patileri onların tüy ve ten yapısına bağlı olarak uyumlu bir renk içermektedir. Genellikle siyah ve koyu renkli kedilerin patileri koyu patili, açık renkli sarı veya beyaz kedilerin ise pembe renkli patileri bulunmaktadır.
    • Kediler patilerinde aynı sayıda yer alan tırnakları ile kendisini korumada ve stres atmak için kullanmaktadır. Evin herhangi bir yerinde, tırmalama tahtasında tırnak parçaları görürseniz kesinlikle endişelenmeyin. Çünkü kedilerin tırnaklarını dökmesi olması gereken bir durumdur ve güçlenmesi için yenilenmesi gerekir. Ortalama bir kaç ayda bir tırnakları düşmektedir.

    Tüm bu saydığımız patilerin özelliklerine ve işlevlerine bağlı olarak kedi patilerinin oldukça hassas olduklarını kesinlikle unutmamalısınız. Patilerine dokunmak istediğinizde size tepki göstererek sizi tırmalayabilir.

    Kedilerin Kaç Parmağı Vardır?

    Kedilerin arka ayaklarında 4, ön ayaklarında 5’er parmakları bulunmaktadır. Ön ayaklarında arka ayaklarına oranla 1 adet fazla parmağı bulunmaktadır. Toplamda ise kedilerin 18 parmağı bulunmaktadır.

    Sıkça Sorulan Sorular

    Kediler 4 haftalık olduktan sonra tırnakları kesilir. Hatta yavruyken kesilmeye başlanır ise daha sağlıklı bir tırnak yapısı ortaya çıkar.

    Kedilerin patilerinin renkleri tamamen tüyleri ve cinslerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

    Kedilerin oldukça hassas dokuya sahip patileri elbette acı hisseder.

    Eğer kedimiz soğukta kaldıysa ve hasta ise patilerinin soğukluğundan bu durumu anlamamız mümkündür.

    Kedi tırnakları yapı itibariyle oldukça sert olduğu için insanlar için üretilen makaslar yerine kediler için satılan tırnak makasları tercih edilmelidir. Aksi taktirde doğru bir şekilde kesilmediği zaman hayvanımızın strese girmesine ve tırnağı ile yaptığı işlemleri tam yerine getirememesine sebep olabilir.

    Eğer kediniz zaman zaman dışarıya çıkıyor ise kesinlikle tırnağı kesilmemelidir ve zararlıdır. Mevcut tehlikelere karşı kendisini savunması gerektiğinde tırnakları onun en büyük silahıdır. Yaralanma ihtimalleri oldukça fazladır. Evinizde beslediğiniz kedinizin ise her 1 ayda bir tırnakları uzadıkça kesilmesi önerilebilir.

    Pet_Paw 4612 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor