Kedilerin Sevmediği Kokular Nelerdir?

Kedilerin Sevmediği Kokular Nelerdir?

.

Evinizde kedi besliyorsanız koku alma duyusunun ne kadar gelişmiş olduğunu da muhakkak görmüşsünüzdür. Kediler mevcut kokuları alma konusunda insanlara oranla oldukça iyi bir performans sergilemektedir. Ancak iyi ya da kötü koku konusunda kedilerin algısı da insanlardan farklı olmaktadır. Yazımızda sizler için kedilerin sevmediği kokular nelerdir, hangi kokulara ilgi duyabilir ya da nefret ederler bu detayları paylaşacağız.

İçindekiler


    Kedilerin Sevmediği Kokular Nelerdir?


    Kedinizin hangi kokuları sevdiğini bilmeniz onun ev hayatında rahat bir yaşam sürmesi için oldukça önemlidir. Mesela eğer evinizde bir bahçe var ise oradan uzak tutmak için hangi bitkilerin olması gerektiği bile çoğu zaman işinize yarayabilir. Ya da kediniz ev içerisindeki eşyalara zarar veriyorsa bunu önlemek açısından koku çok kurtarıcı bir şekilde size yardımcı olacaktır. Kedinizin yöneldiği eşyalara onun sevmediği ve hoş olmayan bir koku sıktığınızda muhakkak oradan uzaklaşacaktır.

    Tabii kediler cinsleri ve davranışları itibariyle birbirlerinden oldukça farklıdır. Koku konusunda da net bir şey söylemek her zaman doğru olmayabilir. Tüm kediler için bu kokuyu sevmez ya da çok sever şeklinde bir yargıda kesinlikle bulunamayız. Genellikle yapılan araştırmalar ve gözlemlere bağlı olarak kedilerin sevmediği kokuları sizler için listeleyerek açıklayacağız.

    • Limon, Portakal, Greyfurt Kokuları
    • Sardunya ve Lavanta Kokuları
    • Hardal ve Muz Kokuları
    • Karabiber ve Tarçın Kokuları
    • Kekik ve Biberiye Kokuları
    • Nane ve Mentol Kokuları
    • Çam ve Sedir Ağacı Kokuları
    • Kirlenmiş Kum Kabı Kokusu

    Limon, Portakal ve Greyfurt Kokuları


    Narenciye türüne ait olan bu meyvelerin kokuları genellikle kedilere oldukça itici gelmektedir.
    Hatta sizler yerken uzattığınızda burnunu ekşiterek oradan uzaklaşabilir. Eğer bir bahçeniz var ve uzak tutmak istiyorsanız ya da eşyaları muhafaza etmek için kumaş yüzeylere bu tarz kokular sıkabilirsiniz.
    Pek çok kedi pek de ilgi duymasada saymış olduğumuz meyvelerin sap ve kabuk kısımlarını yediklerini görmek mümkündür. Ancak kedilerin bunu tüketmesi sonucunda bağırsak rahatsızlıkları, ishal ve kusma gibi etkileri gözlemlenmiştir.

    Sardunya ve Lavanta Kokuları


    Pek çok bahçıvanın bildiği bu bilgi sayesinde kediler bahçe ortamında uzak tutulmaktadır. Lavanta ve sardunya bitkinin kokuları kedileri uzaklaştırma konusunda oldukça başarılıdır. Bu bitkiler etrafa kedilerin sevmediği bir koku yaymaktadır.
    Sadece sevmemekle kalmaz aynı zamanda lavanta ve sardunya türü bitkiler kediler için oldukça tehlikeli ve zehirlidir. Kesinlikle tüketmemesi gerekir.


    Hardal ve Muz Kokuları


    Kediler pek çok zaman muz ve hardalı tüketebilir. Ancak genellikle kediler bu ikisinin tadından pek keyif almadıkları için kokularının bulunduğu yerlerde bulunmayacaktır.

    Karabiber ve Tarçın Kokuları


    Herkesin bildiği üzere karabiber, tarçın gibi baharatların aromaları oldukça kuvvetlidir. Kedilerin uzak durmasını istediğimiz bölgelere bu tarz kokular bıraktığımız taktirde sonuç başarılı olacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli detay karabiberi toz ve tane olarak küçük bir halde kullanmamalısınız. Tüketmesi halinde ona kesinlikle zarar verebilir. Tarçın ise kediler için faydalı olduğu söylenir ancak toksik bir ürün değildir.

    Kekik ve Biberiye Kokuları


    Kediler kekik, biberiye gibi bitkilerden kesinlikle çok rahatsız olurlar. Her iki bitkinin de kedilere herhangi bir zararı dokunmasa da bazı rahatsız edici reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

    Nane ve Mentol Kokuları


    Kedilerin sevmediği demek nane ve mentol kokusu için yeterli olmaz. Kediler nane ve mentol kokusundan tam anlamıyla nefret etmektedir. Hatta nane içeren herhangi bir bitkiyi tüketmesi halinde kediniz direkt kusacak hatta çok tükettiğinde ishale dahi sebep olabilmektedir.

    Çam ve Sedir Ağacı Kokuları


    Genellikle piyasada bu tarz kokuları içeren çok sayıda kum bulunmaktadır. Ancak ne yazık ki kediler bu kokulardan pek hoşlanmadığı için tuvalet için kumu reddedebilir. Kokusuz bir kum tercih edilmelidir.

    Kirlenmiş Kum Kabı Kokusu


    Herkesin bildiği üzere kediler oldukça titiz canlılardır. Hatta sürekli kendilerini temizleme rutinleri ile bilinirler. Dolayısıyla ev içerisinde ya da kumunda herhangi bi kirli koku ve daha önceki idrar kalıntıları gördüklerinde oradan uzaklaşırlar. Pek çok kedi ise her tuvaletinden sonra o kumun temizlenmesini bekleyebilir. Ev içerisinde birden fazla kedi besliyorsanız farklı kumların kullanılması önerilmektedir. Diğer kedinin tuvalet kokusundan bile oldukça rahatsız olacağını unutmamalısınız.

    Sizler için belirtmiş olduğumuz tüm kokuları kedileri mevcut yerden uzaklaştırmak için de kullanabilirsiniz. Ancak bu kokuların esans yağlarını kullanmamaya özen göstermelisiniz. Kedilere uçucu esans yağlar zarar verebilir.

    Sıkça Sorulan Sorular

    Kedilerde koku alma duyusu insanların hemen hemen 10 katıdır.

    Evet kedilerin kesinlikle koku hafızası mevcuttur. Sahibinin, evin, oyuncaklarının kokusunu kaydeder ve asla unutmaz.

    Kediler özellikle çiftleşmek istedikleri kızgınlık dönemlerinde idrar benzeri kokulu sıvı bırakabilir.

    Genellikle kedi kumlarında yer alan kokunun giderilmesi için sirke ile temizlemek önerilmektedir.

    Eğer evinizde bir kedi yetiştiriyorsanız tuvalet kokusunun eve sinme ihtimali oldukça yüksektir. Genellikle tüm aşıları tamamlandıktan sonra kedilerde eve adapte olarak çok rahatsız edici bir koku bırakmazlar.

    Genellikle ev içerisinde kedinin kabının yeterince temizlenmemesi kokuya sebep olmaktadır. Tuvaletinin kum kabının dışına çıkmamasına özen göstermeniz gerekir. Aynı zamanda kedilerin beslenme şekillerinde yapılan hatalarda kedinizin kokmasına neden olabilir.

    Pet_Paw 2432 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor