Kedi sahiplerinin aşina olduğu bir konu ise tartışmasız kedilerin kağıtlara olan ilgisidir. Yere düşen bir kağıdı, peçeteyi, tuvalet kağıdına olan aşırı ilgisi olduğu söylemezsek olmaz. Genellikle oyun amaçlı kedimizin kağıda yönlendiği durumun aksine kedimizin kağıt yediği ve bunu sıklıkla yaptığı bir durum da söz konusudur.

İçindekiler

    Kedi sahibi iseniz ve bu durumla karşı karşıya kaldıysanız merak edilen bi soru olarak kedim neden kağıt yiyor sorusu karşımıza çıkmaktadır.Petarkadaş ailesi olarak yazımızda uzman veteriner hekim görüşlerinden ve yapılan araştırmalardan edindiğimiz bilgiler ışığında bu konuyu açıklığa kavuşturmaya çalışacağız

    Kedilerin Kağıt Yemesinin Sebepleri Nelerdir?

    Kedilerin kağıt yemesinin pek çok sebebi olduğu bilinmektedir, ancak en sık rastladığımız sebepleri inceleyeceğiz.

    • Kedilerin kağıt sevgisi bir nevi takıntı kaynaklı olabilmektedir. Kedilerin kendilerine seçtiği bazı oyun ürünleri vardır ve eğer kağıt konusunda çok ilgililerse evimizde, yanı başımızda yer alan tüm kağıtları parçalama, ısırma ve yeme eğilimleri göstermektedirler.
    • Kedimiz kendi bölgesini belirlemek için de yerde gördüğü kağıtları seçebilirler. Aynı zamanda kedimiz eğer stres altındayken de kağıt yedikleri gözlemlenmektedir.
    • Yetersiz beslenme de kedimizi kağıt ve benzeri parçaları yemeye sürükleyebilir. Sürekli yediği ve bunu bir gıda olarak algıladığı durum ise pika sendromu olarak adlandırılmaktadır.Lif ve mineral eksikliği noktasında özellikle yavru kedilerde kağıda yöneldiği görülmüştür. 
    • Kedilerin kağıt yemesinin bir diğer sebebi olarak da güvensizlik, psikolojik rahatsızlıklar ve kendini ait hissedememe gelmektedir. Bir nevi kağıdı parçalayarak kendini rahatlatmak ister. Ancak yediği ve yuttuğu durumlarda özellikle iyi gözlemlememiz ardından uzman veteriner hekime başvurmamız gerekir. Endişelerini hafifletmek amacıyla onu bu süreçte çok yalnız bırakmamalı ve daha fazla oyun oynayarak vakit geçirmeliyiz.
    • Eğer kağıt yemesi oldukça sıklıkla gerçekleşiyorda kedimizi kağıtlardan uzak tutmak için petshoplarda satılan kedileri tehlikeli maddelerden uzaklaştıran ürünleri almayı tercih edebiliriz.
    • Kedimizi kağıtlara, peçetelere erişebileceği yerlerden uzak tutmamız gerekmektedir. Olabildiğince yüksek yerler tercih edilmelidir. Her ne kadar bunun için çaba göstersek de kedilerin ne kadar meraklı olduğunu ve ulaşmak için her yolu deneyeceğini unutmamalıyız :)

    Kedim Neden Kağıt Yiyor?

    Kedimizin kağıt yemesinde etkili olan durumun pika sendromu olduğunu belirtmiştir.Pika sendromu bir nevi kedimizin içerisinde kağıt, peçete benzeri maddeler içeren nesneleri de yemesi olarak tanımlanmaktadır. Kimi zaman bir psikolojik takıntı gibi gözüksede oldukça sık ve aşırı kağıt yemesi tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Bazı araştırmalarda yavru kedimizin anne sütünden erken ayrılması bi nevi bişeyleri emmek istemesi kağıtlara onu yöneltebilmektedir.  Bu sendroma sahip kediler sadece kağıt ile yetinmezler peçete, pamuk, yün bir takım küçük plastik nesneleri de ısırma, parçalama ve yutma eğilimi göstermektedirler.

    Eğer kedimizde bu tarz bir durum gözlemlediysek en kısa sürede uzman bir veteriner hekime başvurmamız gerektiğini unutmamalıyız.

    Pet_Paw 1940 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor