Kedim Salya Akıtıyor Ne Yapmalıyım? Kedilerde Salya

Kedim Salya Akıtıyor Ne Yapmalıyım? Kedilerde Salya

Kedilerde salya akıntısını hepimiz ilginç karşılayabiliriz. Kedim salya akıtıyor bu normal mi diye kedi dostlarımızda bir merak uyanabilir. Köpeklerden alışık olduğumuz salya akıntısı kediler için de normal olduğu durumlar vardır. Anormal olarak karşılayacağımız salya akıntısı yoğunluğu ve sürekliliği ile göze çarpacaktır.

İçindekiler

    Kediler Neden Salya Akıtır?

    Kedilerde salya akıntısı az miktarlarda olduğunda sorun teşkil etmezken gözle görülür şekilde gerçekleşecek akıntılar bir sağlık sorununun varlığını akıllara getirmelidir. Böyle bir durumda kedim salya akıtıyor diyen kedi dostlarının çok geç kalmadan veteriner hekime başvurması gerekiyor. Kedim salya akıtıyor diyen kedi severlerdenseniz konuyu ciddi anlamda araştırmalısınız.

    Kediler yedikleri bir gıda yüzünden zehirlenebilecekleri gibi enfeksiyona bağlı nedenlerle de salya akıtabilirler. Enfeksiyona ağıza denk gelen darbeler, ağıza alınan yabancı cismin ağız içi mukozasına zarar vermesi, diş etlerinde meydana gelen yaralar, sebep olabilir.

    Kediler hoşlanmadıkları bir durumla karşılaştıklarında salya akıtabilirler. Bu salya akıntısı stres altına girdiğinin göstergesidir. Eğer süreklilik arz etmiyorsa onu kızdıran durum ortadan kalktığında salya akıntısı da kesiliyorsa endişelenecek bir sağlık sorunundan bahsedemeyiz.

    Kedilerde salya akıntısının başka bir sebebi de sindirim sitemi hastalıkları olabilir. Bu teşhisi veteriner hekim gerekli tetkikleri yaptıktan sonra uygun bulduğu tedaviyi uygulayarak kediyi sağlığına kavuşturabilir.

    Kedim Salya Akıtıyor Ne Yapmalıyım?

    Kedim Salya Akıtıyor

    Kedinizin, gün içerisinde mutlu olduğunda ya da stresli zamanlarında az miktarda salya akıttığına şahit olmuşsunuzdur. Ama bu sefer kedim salya akıtıyor fakat her zamankinden yoğun diyorsanız kediniz bir sağlık problemi yaşıyor olabilir. Fark ettiğiniz bu durum karşısında ilk yapmanız gereken veteriner hekime kedinizin muayenesi için başvurmaktır.

    Kedilerde diğer evcil dostlarımızda olduğu gibi rutin veteriner kontrolleri yaşanabilecek tüm sağlık problemlerinin önüne geçecektir. Örneğin düzenli yapılmış muayeneler sırasında salya akıntısına neden olan durum ilk etapta tespit edilip gerekli tedavi uygulanabilir. Böylece kediniz büyük bir sağlık problemiyle karşılaşmadan çözülmüş olur.

    Kediler Sevilirken Salya Akıtır Mı?

    Kediler mırlarken az miktarda salya akıtmaları sağlık probleminin varlığına işaret etmez. Kediler sahiplerine ya da çevresinden ilgi alaka gördüğü insanlara karşı mutluluğunu göstermek isteyebilir. O anda aklınıza gelmez kedim salya akıtıyor diye endişelenmek çünkü bilirsiniz ki bu memnuniyet belirtisidir.

    Sevgili dostunuzla oyun oynarken Kedim salya akıtıyor neden acaba diye merak edebilirsiniz. Kucağınıza aldığınız kedinizin size olan sevgisini göstermesinin bir yolu salya akıtması olabilir.  Sevgi gösterilerinde salyalarının akması bebeklikten kalma emme refleksleri nedeniyle gerçekleşir.  Salyalar aynı zamanda beslenme zamanında alınan gıdaların daha kolay yutulması ve sindirilebilmesi için salgılanma gerçekleşir. Sevdikleri bir yiyeceği gördüklerinde yine refleks gereği salya akıtması normaldir.

    Kedilerin Salya Akıtmaması İçin Ne Yapılır?

    Kedim salya akıtıyor diye bir veteriner hekime başvurduğunuzda konulacak tanı sonrası uygulanacak tedavi kedinizin salya akıntısına son verebilir. Ancak salya akıntısı hastalık derecesine ulaşmadan önce alınabilecek önlemler vardır. Bu önlemleri şu şekilde açıklayabiliriz:

    • Kedinizin diş ve ağız bakımına titizlikle önem vermeniz
    • Aşılarının aksatmadan yaptırılması
    • Eğer bir ilaç kullandıktan sonra salya akıntısında artış varsa hekime danışmanız
    • Kuru mama ağırlıklı beslenmesini sağlamanız
    • Fazla strese maruz bırakmamanız
    • Gürültülü ortamda uzun süre kalmasını engellemeniz
    • Ağızına aldığında kesici etki yapabilecek muhtemel objeleri ortadan kaldırmanız
    • Yemesi muhtemel zehirli gıdaları tüketmesini engellemek gerekir.

    Kediniz gerçekten de hastalık belirtisi gösterdiğinden salya artışı gözlemlediğinizde kedim salya akıtıyor ne yapacağım ya düzelmezse diye üzüntü içerisine girebilirsiniz. Bu sorumluluğunu aldığınız kedinize karşı duyduğunuz hassasiyet ile ilgilidir. Panik yapmadan veteriner hekiminize başvurduğunuzda işler yoluna girecektir. Kediniz hem sizin yanınızda hem de uzman ellerinde mutlaka tedaviye cevap verecektir.

    Sokakta yürürken de birden karşılaştığınız kedi de salya görebilirseniz. Onun yaşam öyküsünü bilmediğinizden hastalık belirtisi verip vermediğini bilemeyebilirsiniz. Kediyi, uygun koşullarda, korkutmadan bir veteriner hekime götürmeniz çok güzel bir davranış olur; onun rahatlamış gözlerinden size minnettarlığını okuyabilirsiniz.  

    Kedi sahiplenme fikrinizi hayata geçirirken aslında ne kadar meşakkatli bir sorumluluk altına girdiğinizi kabul ettiğinizi gösterir. Evcil hayvan beslemek paha biçilemez huzur verirken bu sorumluluk ciddiyete alınması gerekmektedir. Onların hayatı sizle şekilleneceğinden her kararınız onları da etkileyecektir.

    Kediniz hastalıkları belirti vermeden yaşayabilir. Siz fark ettiğinizde tedavi için çok geç kalınmış olabilir. Böyle üzücü bir vakayı yaşamaktansa rutin kontrollerle kedinizin sağlığından emin olmanız daha iyidir. Böylece kedim sayla akıtıyor acaba hasta mı diye endişelenmeye de izin vermemiş olursunuz.

    Pet_Paw 2131 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor