Köpeklerin sağlığını korumak, sağlıklı büyümelerini sağlamak dışkı kontrolünden geçer. Köpek dışkısı nasıl olmalı sorusuna verilecek net yanıtlarınız yoksa köpeğinizin yaşadığı sorunları tam olarak anlayamıyor olabilirsiniz. Erken teşhis ve hızlı çözüm üretebilmek için köpeğinizin dışkısını düzenli olarak kontrol etmeli ve konu hakkında ciddi bilgi sahibi olmalısınız.

İçindekiler

    Köpek Dışkısı Nasıl Kontrol Edilir?

    Köpeklerle yaşarken dikkat etmeniz gereken onlarca farklı konu vardır. Ancak bunları sıralamak gerekirse en başta köpeklerin dışkısı gelmektedir. Henüz yeni doğanken yani 0-4 aylıkken bile can dostlarınızın dışkılarını kontrol etmeli ve sorunları önceden çözmeye odaklanmalısınız. Kontrol ve dikkatten bahsetmek kolay ancak nasıl yapılacağı ciddi soru işaretleri barındırmaktadır. Köpek dışkısı nasıl kontrol edilir?

    Bir köpeğin dışkısını kontrol etmek için özel araçlara, gereçlere veya bir profesyonele başvurmanıza ihtiyacınız yoktur. Tamamen ücretsiz ve aşırı zaman gerektirmeyen bu basit uygulamayı hayata geçirerek dostunuzun yaşantısını sağlıklı devam ettirmesini sağlayabilirsiniz. Köpeklerin dışkısını kontrol etmek nereye dikkat etmeniz gerektiğini bilmekle, doğru bilgiyle mümkündür. Doğru bilye sahip olduğunuzda her cinsten köpeğinizin sorunlarını kolayca anlayabilirsiniz.

    Köpeklerin Dışkısı Kontrol Edilirken Nelere Dikkat Edilmeli?

    Dışkı kontrolünün en doğru şekilde tamamlaması için doğru noktalara dikkat etmeli ve ayrıntıları gözden kaçırmamalısınız. Eğer incelediğiniz dışkıyı gerçekten düzenli olarak inceliyorsanız en ufak farklılıkları hemen görebilirsiniz. Bu nedenle en temelde köpeğinizle tanıştığınız ilk günden itibaren dışkısını kontrol etmeye ve nasıl göründüğünü bilmeye özen göstermelisiniz ki sonrasında yaşanacak değişiklikleri kolayca anlayabilin. Köpek dışkısı kontrol edilirken dikkat etmeniz gerekenler;

    • Kurtlar
    • Tüy
    • Yabancı Maddeler
    • Renk
    • Kıvam

    Kurtlar

    Köpek dışkısı nasıl olmalı sorusunun yanıtları arasında kurtlu olup, olmama durumu da vardır.Normal şartlar altında köpek kakası kuruduktan ve dışarıda belli bir süre sonra bekledikten sonra kurtlar oluşmaya başlar. Sadece taze dışkıda kurt gördüğünüzde endişelenmeli ve bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışmalısınız. Eğer dışkıda kurt görünüyorsa dışkı sağlıksız demektir. Kurtlar pirinç tanesi büyüklüğünde, uzun ve ince, beyaz olarak görülürler.

    Tüy

    Köpekler alerjileri azdığında, deri hastalıklarına yakalandıklarında aşırı temizlenme sürecine giderler. Bir köpek aşırı temizlenmeye başladığında kakasında çok fazla sayıda tüy ve tüy yumakları gözlemlenebilir. Köpeğinizin dışkısında tüy görmeniz aşırı anormal değildir ancak süreklilik taşıyan ve sayıca fazla tüyler veteriner hekimlere danışılması gerektiğini size gösterecektir. Köpek dışkısı nasıl olmalı diyorsanız bol tüylü olmamalı diyebiliriz.

    Yabancı Maddeler

    Köpeğinizin dışkısında bozuk para, kağıt, bez, plastik gibi yabancı maddeler görebilirsiniz. Böyle durumlarda köpeğin bağırsaklarında başka maddelerin de olabileceğini, dışkıyla çıkmamış olabileceğini düşünmeli ve veteriner hekiminize danışmalısınız. Köpeklerin yabancı cisimleri yutma alışkanlığını ortadan kaldırmalı, bu alışkanlığı çok fazla ilerlemeden fark etmelisiniz.

    Renk

    Dışkıya bakarak köpeğin sağlığı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız kakanın rengine de oldukça önem vermelisiniz. Dışkının rengi hem köpeğinizin sağlıklı olup olmadığını anlamanıza yarar hem de köpeğinizin hangi hastalıkla yaşadığını görmenizi sağlayabilir. Köpek kakasının renginin ne anlama geldiğini daha detaylı bir içerikte sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Şimdilik çok büyük oranda kahverengi dışkı göreceğinizi söyleyebiliriz.

    • Kahverengi
    • Yeşil
    • Siyah
    • Kırmızı
    • Sarı
    • Beyaz Noktalı

    Kıvam

    Köpek dışkısı nasıl olmalı sorusuna verilebilecek en mantıklı yanıtlardan birisi de dışkının kıvamlı olmasıdır. Tam olarak nasıl bir kıvam olacağı köpeğin sağlıklı olup olmadığını size gösterecektir. Köpek sağlığı için hayati önem taşıyan veteriner hekimler köpek kakalarının kıvamını bir ile beş arasındaki sayılarla temsil ederler. Bir, aşırı sıvı ve akışkan dışkıyı temsil eder. Köpeklerde ishal olarak adlandırılır. Sağlıklı olan ise beştir, katı sert ve silindir şeklindedir.

    Köpek Dışkısı Nasıl Olmalı?

    Köpeğinizin sağlık sorunlarını önceden fark etmek hem sizin hem de köpeğinizin hayatını olumlu yönde etkileyecektir. Bir hastalığı önceden fark etmenin en kolay yolu da köpeklerin dışkısını takip etmek, gözlemlemektir. Köpek dışkısı olması gerektiği gibiyse köpeğiniz için endişelenmenize gerek yok demektir. Öyleyse bakalım, köpek dışkısı nasıl olmalı?

    • 5 kıvamında yani silindir ve katı,
    • Kahverengi,
    • Yabancı maddelerden arınmış,
    • Tüysüz,
    • Tazeyken kurtsuz,

    Yeni doğan döneminden aşırı yaşlılık dönemine kadar köpekler her döneminde dışkı kontrolünün öneminden bahsettik. Köpeğinizin dışkısı maddelediğimiz özelliklere uygun şekilde olduğunda köpeğiniz neredeyse kesinlikle sağlıklı demektir. Tamamen alakasız olarak düşündüğünüz hastalıklar bile canlıların dışkılarını ve dışkının görüntüsünü doğrudan etkilemektedir.

    Neden Köpeğimin Dışkısını Kontrol Etmeliyim?

    Köpeklerin dışkısını düzenli olarak kontrol etmeniz yaşanacak sorunlardaki değişiklikleri fark etmenize yarar. Köpeğinizin karşılaşabileceği sorunların neredeyse tamamı kakalarından anlaşılabilir ve erken teşhis sayesinde önlenebilir, daha kolay atlatılabilir. Eğer can dostunuzun hayatına gerçekten önem veriyor, sorumluluklarınızı yerine getirmek istiyorsanız kesinlikle düzenli kontrolleri aksatmamalısınız.

    Dışkının kontrolü beslenme ritminizi nasıl değiştireceğinizi, köpeğinize nasıl davranacağınızı ve köpeğinizi gözetime alıp, almamanız gerektiğini anlamanıza yarar. Eğer görüntüyü anlamlandırabilecek kadar bilginiz varsa sadece dışkı kontrolü ile birçok sorunu anlayabilir, köpeğinizin hayatına ve alışkanlıklarına dair bilgi edinebilirsiniz.

    Köpeklerde Dışkı Numunesi Nasıl Alınır?

    Köpek dışkısı nasıl olmalı konusunda bahsettiğimiz özelliklerin tersine denk geldiyseniz, köpeğinizin bir sorun yaşadığından şüpheleniyorsanız en kısa sürede gördüklerinizi profesyonellere de göstermelisiniz. Böyle bir kontrol için en ideal olan sorunu gördüğünüz dışkıdan numune almak ve hiç zaman kaybetmeden veteriner hekiminize ulaştırmaktır. Daha önce numune almadıysanız köpeklerde dışkı numunesi nasıl alınır diye merak ediyor olabilirsiniz.

    En basit şekilde elinize bir eldiven, poşet geçirerek köpeğin dışkısından küçük bir parçayı kapalı bir kaba koymalı, üzerinden çok süre geçmeden sağlık personellerine ulaştırmalısınız. Numune alma sürecinde en önemli olan dışkının bozulmasını engellemek, üzerinden çok fazla süre geçmesine izin vermemektir. Köpek dışkısı nasıl olmalı adlı içeriğimizin sonuna geldik, konu hakkında daha detaylı içeriklerle sizlerle olmaya devam edeceğiz.

    Pet_Paw 1767 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor