Köpekler Dünyayı Nasıl Görür?

Köpekler Dünyayı Nasıl Görür?

Köpeklerin yüzyıllar önce evcilleştirilmesi ardından bizler tarafından onların hayatları hakkında pek çok şey merak konusu olmuştur. Aynı dünyada birlikte yaşasak da gördüğümüz evren, renkler, nesnelerin boyutları arasında bizlerle pek çok fark bulunmaktadır. Buna bağlı olarak en çok merak edilen soru gündeme gelmektedir. Köpekler dünyayı nasıl görür? Yazımızda sevimli dostlarımızın gözünden neler görebildiğine dair detayları sizlerle paylaşacağız.

İçindekiler

    Köpekler Dünyayı Nasıl Görür?

    Köpeklerin renk körü olmasından ve onların dikkatini çeken renklerden söz etmiştik. Kimi zaman renk körü bir insan gibi kritik renkleri ayırt etmek de zorluk yaşayabilirler. Mesela kırmızı ve yeşil arasında ki farkı ayırt edemezler. Ayrıca köpekler gözlerinin yanı ile etraflarınız görme oranı olarak insanlardan daha fazla bir açıyı görebilir. Geceleri avlanmak için net görmeleri gerektiği için bir nevi gözlerinde ayna etkisi yaratan tapetum adlı bir tabaka yer almaktadır. Araba farları gibi köpeklerin gözlerinin özellikle gece parladığına şahit olmuşsunuzdur.

    Köpekler Renkleri Nasıl Görür?

    Köpekler pek çok yaygın düşünüşe göre etrafı siyah beyaz görür bilgisi kesinlikle yanlıştır. İnsanların gözleri aydınlıkta net görmek ve renkleri ayırt etmek üzere yaratılmıştır. Ancak köpeklerde durum oldukça farklıdır. Köpekler ise gözleriyle oldukça loş bir ışıkta dahi detayları görebilir.Loş ışıkta harekete duyarlı olan rod hücreleri renge ve detaya karşı oldukça duyarlıdır. İnsan retinasında üç adet kon hücresi mevcut olmasına karşı köpeklerde ise 2 adet kon hücresi yer almaktadır. Bu durumda köpekler bazı renkleri ayırt etmekte zorlanabilir.

    Köpekler Gece Nasıl Görür?

    Köpeklerin gözlerinde yer alan retina tabakası az miktarda ışığa oldukça duyarlıdır ve insanlara nazaran daha detaylı görebilir. Retinaların hemen ardında yer alan yansıtıcı hücreler sayesinde ışığın iletilmesi %40 oranında daha hızlıdır. Bu örtü tabaka sayesinde bu yansıtma özellikle geceleri insanlardan daha iyi görmelerini sağlar ve düşük ışıkta daha iyi bir performans gösterir.

    Köpekler Renk Körü Müdür?

    Köpekler için özel olarak ifade edilen bir köpek renk körü hastalığı söz konusu değildir. Ancak insanların çok sık yaşadığı renk körü sendromuna yakın bir gözlem yetenekleri vardır. Bu durumda renk körü olan bir insan köpeklerin gördüğü dünya ve renkler ile daha yakındır ve onlarla daha kolay bir şekilde empati kurabilir.

    Köpeklerin En Sevdiği Renkler

    Köpeklerin bir nevi renk körü olduğundan daha önce bahsetmiştik ancak sevdiği renklerin tam olarak hangileri olduğunu net bir şekilde söylemek mümkün değildir. Ancak sarı tonları renklerini daha net bir şekilde görülmektedir. Buna benzer fosforlu renkler onların daha sık dikkatini çekse de pek çok köpek arasında ilgi alanları farklılık gösterdiği için kesin bir renk söylemek doğru olmaz.

    Pet_Paw 787 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor