Yerleşik hayata geçtiğimiz dönemin öncesi de dahil olmak üzere en uzun süreli dostumuz olan köpekler regl olur mu? Evinde köpek besleyen, bir köpeğin rahatsızlandığını fark eden veya sadece köpeklerle olan biyolojik benzerliklerimizi merak eden tüm hayvan severler köpeklerin regl dönemleri hakkında bazı sorulara yanıt arıyorlar.

İçindekiler

    Köpekler Regl Olur Mu?

    Günlük yaşantımızda birçok farklı özelliğimizin birlikte yaşadığımız köpekle benzerlik gösterdiğini gözlemleyebilirsiniz. Sadece duygularımız, hal ve hareketlerimiz değil kimi zaman biyolojik özelliklerimiz de köpeklerle benzerlik göstermektedir. Peki, bu benzer yaşanan özellikler arasında regl dönemi var mı, köpekler adet olur mu, köpekler regl olur mu?

    Kimi zaman sokakta gördüğümüz, evimizde beslediğimiz, filmlerde ve dizilerde can dostumuz olarak adlandırılan köpekler regl olurlar. Regl yaşayan neredeyse tüm canlılarda olduğu gibi köpeklerde de regl sadece dişi köpeklerin yaşadığı bir dönemdir. Bu dönemi atlatan, atlatma olan köpekleriniz için yapabileceğiniz, yapmanız gereken farklı eylemler olacaktır. Köpekler regl olur mu konusunu dört farklı regl aşamasında inceleyeceğiz;

    • Proestrus
    • Östrus
    • Diestrus
    • Anestrus

    Proestrus regl döneminin başlangıcındaki ilk haftasını yapsayan başlangıç evresidir. En çok karakteristik değişiklik bu dönemde karşınıza çıkacaktır. Östrus dönemi köpeklerin hamile kalma ihtimali olan evredir. Diestrus dönemi köpeğiniz eğer hamileyse regl döneminin son evresi olacaktır. Eğer köpeğiniz diestrus evresinden sonra regl belirtisi göstermezse köpek isimleri arasından yavru için isim beğenmeye başlayabilirsiniz. Köpeğiniz anestrus dönemine geçtiyse regl dönemi bitmiş ve hamilelik yaşanmamış demektir. 

    Köpeğimin Regl Olduğunu Nasıl Anlarım?

    Köpekler regl olur mu sorusuna net bir yanıt aldığınıza göre köpeğinizin yaşadığı sorunun normal, sıradan bir sorun olup olmadığını merak ediyor olmalısınız. Köpeğinizin sağlık sorunları ile regl dönemini karıştırmanız mümkündür ve bu nedenle iki ihtimali de göz önünde bulundurarak köpeğinizle yakından ilgilenmelisiniz. 

    Köpeğimin regl olduğunu nasıl anlarım sorusuna verilebilecek en kolay yanıt, köpeğinizin zaman geçirdiği bölgelerde kan damlalarıdır. Eğer köpeğinizin yaşadığı ortamda düzenli kan damlaları ile karşılaşıyorsanız ve bu durum aylık olarak karşınıza çıkıyorsa köpeğiniz çok büyük bir ihtimalle regl olmuş demektir. Tam olarak regl döneminden emin değilseniz veteriner ile görüşmenizi önerebiliriz.

    Köpekler Kaç Aylıkken Regl Olur?

    Canlılar için normal bir dönem olarak adlandırılan regl dönemi çok nadir istisnalar haricinde genellikle dişinin olgunluk dönemine girişiyle ilk olarak karşımıza çıkar. Köpekler kaç aylıkken regl olur sorusuna yanıt arıyorsak yine olgunluk dönemlerine girişleri yanıtımız olacaktır. Köpekler ortalama 6 aylıktan itibaren ilk 18 ayları içerisinde regl dönemini atlatırlar ve olgunlar dönemlerine giriş yapalar. 

    Dişi köpeğiniz 18 ay sonunda hala regl olmadıysa bir sağlık problemi olabileceğini düşünmeli ve profesyonel yardım almalısınız. Köpeğinizin regl olması gerektiği halde regl olmadığını fark ettiğinizde hemen endişeye kapılmamalısınız ama konunun üzerine gitmeyi de ertelemenizi önermiyoruz. Kısırlaştırılmış dişi köpeklerde regl döneminin gözlenmeyeceğini unutmamalısınız. 

    Köpekler Kaç Ayda Regl Olur?

    Köpeklerde regl dönemi düşündüğünüzden daha uzun aralarla gerçekleşir. Köpekler kaç ayda regl olur sorusunun yanıtı olarak bir iki ay gibi yanıtlar çok ama çok kısa olacaktır. Köpekler ortama yılda iki kez regl olurlar. Regl arası dönemlerinin uzunluğu ile dönemin kendi uzunlu arasında doğru orantılı bir ilişki vardır. Yani köpeklerde regl sık yaşanmayan ama uzun süreler hissedilen bir durumdur.

    Köpeklerin gençliği ve olgunluğu boyunca iki yılda bir tekrarlanan bu doğal döngü köpeklerin yaşı ilerledikçe bir yıla kadar inebilir. Tamamen yaş ve kızgınlık dönemi ile alakalı olan bu süreç kısırlaştırılmış köpekler için yaşanmaz. Dişi köpeğinizi kısırlaştırdıysanız veya kısır bir dişi köpek besliyorsanız regl olmadığını görebilirsiniz.

    Köpekler Kaç Gün Regl Olur?

    Köpekler regl olur mu sorusuna yanıt verdikten sonra köpeklerde regl dönemi hakkında sık sorulan sorulara yanıt aramaya devam ediyoruz. Köpeklerin regl dönemleri arasında ne kadar süre olduğunu da yanıtlamıştık. Köpekler yılda sadece iki kez regl olmalarına rağmen her ay regl olan canlılarla neredeyse aynı süreler regl zamanı yaşarlar. 

    Daha açık ve net bir süre vermek gerekirse köpekler her regl dönemini yine ortalama olarak 21 günde tamamlarlar. 21 gün çok uzun bir süre gibi görünse de köpekler için gayet normal bir zamanlamadır. Köpekler adına normal olsa bile sahipleri ve biz hayvan severler köpekler için üzülebiliyoruz. 

    Köpekler Regl Döneminde Ağrı Çeker Mi?

    Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de regl dönemi zorlu bir süreç olarak ilerleyecektir. Köpeklerde regl döneminin kanama aşamasına geçildiğinde kanamaya bağlı olarak karın ağrısı, mide problemleri ve psikolojik problemler gözlemlenebilir. Köpekler bu süreçte sadece ağrı çekmekte kalmaz, agresifleşme ve sabırsızlık gibi belirtiler de gösterebilirler. 

    Köpeklerin regl dönemlerinde yalanma alışkanlıklarının değiştiğine de şahit olabilirsiniz. Dişi köpekler özel bölgelerinin temizliğini sağlamak için 21 gün boyunca yalanma alışkanlıklarını değiştirirler ve temizliklerine önem gösterirler. Bu süreçte temiz kalmaları için onlara yardımcı olmayı tercih etmelisiniz.

    Köpeklerin Regl Döneminde Ne Yapılmalı?

    Köpekler regl olur mu sorusuna evet yanıtını verdiğimize göre köpeğiniz regl olduğunda ne yapmanız gerektiği konusunda paylaşımlar yapmamız doğru ve faydalı olacaktır. Köpekler regl olur mu diye araştırma yaptığınıza göre köpeğiniz regl dönemine girmiş demektir. Köpeğiniz böyle zorlu bir dönem geçirirken onun için yapabileceğiniz en önemli şey destek olmaktır.

    • Köpeğinizle sık zaman geçirin.
    • Normalden fazla ödül maması verin.
    • Eğlenceli olmaya çalışın.
    • Yalanmasını (temizliğini) bölmeyin.
    • İnatlaşmaktan kaçının.

    Köpeğinizin regl dönemini daha kolay atlatması için ona daha fazla ilgi göstermeli ve yapmaktan zevk aldığı aktivitelerin sıklığını arttırmalısınız. Böyle dönemlerde köpeğinizin stres yaşamasını engellemek için sevmediği şeylerden uzak durması konusunda yardımcısı olabilirsiniz. Yürüyüş ve temizlik de köpeklerin regl döneminde yapılması önemli olan aktivitelerdendir. Köpekler adet olur mu gibi sorular sorduktan sonra sorulabilecek bir diğer soru da köpeklerin özel dönemlerinde nasıl temizlenecekleri hakkında olacaktır.

    Köpekler Regl Döneminde Yıkanır Mı?

    Köpekler regl olur mu yazısı içerisinde köpeklerin regl döneminde genital bölgelerini özenle temizlediklerinden, yaladıklarından bahsetmiştik. Bu nedenle köpek sahipleri köpeklerinin genital bölgelerini temizlemeye kalkmamalıdır. Köpekler gerekli tüm temizliği kendi başlarına yapabilir ve kendileri için en doğru sonuca ulaşabilirler. Ancak köpeğinizin yeterli temizliği sağlayamadığını düşünüyorsanız profesyonel bir yardım almanız daha doğru olacaktır. Veterinerize danışmadan köpeğinizi yıkamanızı önermiyoruz.

    Köpekler adet olur mu gibi köpekler ve regl hakkındaki tüm sorularınıza yanıt vermeye çalıştık. Benzer konularda köpek sahipleriyle fikir alıp verebilmek için Petarkadaş'a üye olup, köpeğiniz hakkında aklınıza takılan her soruya yanıt bulabilir ve sizden daha tecrübesiz olan köpek severlere yardımcı olabilirsiniz. 

    Pet_Paw 1607 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor