KÖPEKLERDE AŞI TAKVİMİ

KÖPEKLERDE AŞI TAKVİMİ

.

Bu yazımızda köpeklerde yavruluktan itibaren nasıl bir aşı takvimi izlenmeli, nelere dikkat etmeliyiz, araştırma ve tecrübelerimizi anlatacağız.

İçindekiler

    Öncelikle birçok kişi yavru bir köpek sahiplendikten sonra aşılama süreci tamamlanmadan yavruyu dışarı çıkartıyor. Yavru anne sütünden kesildiği için bağışıklığı düşük olacaktır ve dışarıdaki virüslere karşı savunmasız bir durumdadır. Bu durum yavrunuzun çok ciddi hastalıklara yakalanmasına, hatta hayatını kaybetmesine bile sebep olabilecek bir durumdur. Bu yüzden yavru köpeğinizi aşıları tamamlanana kadar kesinlikle dışarı çıkarmayın. Veterinere giderken veya dışarı çıkarmak zorunda kalırsanız kesinlikle bir box içinde veya kucağınızda olması gerekir.

    Yavru için aşılar tamamlanana kadar durum bu kadar hassasken, onları evde de korumamız gerekir. Ev içerisinde yavru için tehlikeli bir durum yoktur ama bu olmayacağı anlamına gelmez. Evdeki yavru köpeğimizi, dışarıdaki virüslerden evde de korumamız gerekir. Örneğin dışarıda giydiğimiz ayakkabıyı yavru ısırırsa, dışarıdaki bir virüsü ona bulaştırmış olabiliriz. Evinize misafir geldiğinde veya siz dışarıdan gelmeden başka bir hayvanla temasta bulunduysanız elinizi iyice yıkamadan yavruyla temas etmemeniz doğru olacaktır.

    Aşılama süreci köpeğin ömrü boyunca devam edecekken yavruluk sürecinde biraz yoğun bir takvime sahiptir. Yavruluk döneminde 2-3 ay arasında aşılama süreci tamamlanır. Aşılara başlanmadan önce iç - dış parazit uygulamasının yapılmış olması gerekir. Paraziti olan hayvana aşılama yapılmaz. Aşılama sürecinde dinç bir vücuda sahip olması gerekir. Eğer bir hastalık geçirip veya aşılama sürecinin arasında bir hastalık geçirip antibiyotik tedavisi uygulanmışsa, aşılamaya tedavi sürecinin bitiminden bir hafta sonra başlanmalı veya devam edilmelidir. İç parazit uygulamalarında veteriner harici kendi uygulayan pet sahipleri var. Bu durumda bir sakınca yok, bir hap yutturuluyor ama köpeğiniz tedavi sonrası parazit dökerse parazit uygulamasının devamı gerekebilir. Bu sebeple parazit uygulamasının veteriner kontrolünde yapılarak gerekli durumda iletişime geçmek daha sağlıklıdır.

    Parazit uygulamaları tamamlandıktan sonra aşılama sürecine başlanabilir. Yavru anneden erken ayrılmışsa 6. haftada Puppy DP aşısı uygulanması gerekir. Yavru 2 ayını doldurduktan sonra sahiplenilmişse diğer aşılardan başlanabilir. Aşılama sürecinde 3 doz karma aşı, 2 doz bronşin aşısı, 2 doz corona aşısı ve 1 doz kuduz aşısı uygulanır. Bunların dışındaa isteğe bağlı başka aşılar da eklenebilir. Parazit uygulamaları veterinerin tavsiyesine göre 2 - 3 ay arayla tekrarlanabilir. Yaz aylarında dış parazit ayda bir olmak üzere yapılabilir. 

    Bu bilgilerden sonra aşılama takvimini özetlemek gerekirse aşağıdaki gibi bir tablo takip edilebilir. 

     

    • 6. Hafta Puppy DP Aşısı ( Anneden erken ayrılmış yavrular için).
    • 6.-8. Hafta arası İç-Dış parazit uygulaması.
    • 8. Hafta Karma Aşısı ( 1. Doz )
    • 9. Hafta Bronşin Aşısı ( 1. Doz )
    • 10. Hafta Corona Aşısı ( 1. Doz )
    • 10.-12. Hafta arası İç-Dış Parazit Uygulaması
    • 11. Hafta Karma Aşısı ( 2. Doz )
    • 12. Hafta Bronşin Aşısı ( 2. Doz )
    • 13. Hafta Corona Aşısı ( 2. Doz )
    • 14. Hafta Karma Aşısı ( 3. Doz )
    • 14.-16. Hafta arası İç-Dış Parazit Uygulaması
    • 15. Hafta Kuduz Aşısı 

    Bundan sonraki süreçte yavrunuzu rahatlıkla dışarı çıkarabilirsiniz. İç - Dış Parazit uygulamalarında ve aşı takviminde en doğru kararları veterineriniz verecektir. Yavruluk sürecindeki aşılamalar tamamlandıktan sonra artık yılda bir defa aşılama yeterli olacaktır. Köpeğinizle sağlıklı ve güzel zamanlar geçirmenizi dilerim. 

    Pet_Paw 692 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor