Köpeklerde Pire Nasıl Geçer?

Köpeklerde Pire Nasıl Geçer?

Sevimli dostlarımızın yaşamlarında pek çok kez rastladığımız köpek piresi onların yaşamını olumsuz derecede oldukça etkilemektedir. Eğer evinizde bir köpek yetiştiriyorsanız köpek piresi sorunu ile karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Köpeklerimizin yaşam kalitesini etkileyen ve onların pek çok hastalığa yakalanmasına davetiye çıkaran pirelerden kurtulmak da oldukça güç olabilmektedir. Pek çok kişinin merak ettiği soruların başında ise köpeklerde pire nasıl geçer gelmektedir. Yazımızda siz değerli hayvan severler için köpek piresinin hangi koşullarda oluştuğunu, belirtilerini ve köpek piresinin nasıl geçeceğine dair bilgiler vereceğiz.

İçindekiler

    Köpek Piresi Neden Olur?

    Köpek piresi köpeğimizin derisine yapışan ve o bölgeye nüfus ederek kanı emerek hayatını sürdüren bir çeşit parazittir. Eğer köpeğimize bulaşan bir pire söz konusuysa o bölgeyi sıklıkla yaladığını ve kaşındığını fark edebilirsiniz. Pirenin uzun süre köpeğimizin derisinde kalması durumunda köpek piresi giderek yaygınlaşarak pek çok konakçıya dönüşebilmektedir. Köpeğimizin kanını emen bu zararlı parazitler bazı zamanlarda insanlara da bulaşarak yaşamlarını sürdürebilmektedir.

    Genellikle yaz mevsimlerinde görülen pireler sıcak ve nemli havayı oldukça sever. Pireler hayvandan insana, insandan ise diğer insanlara geçen türden parazitlerdir. Evimizde yetiştirdiğimiz köpeğimiz dışarıya çıktığında diğer hayvanlarla temas halinde ise köpeğimize pirenin diğer canlılardan bulaşma ihtimali oldukça artacaktır.

    Pirelerin sıçrayabilme performansları çok yüksek olduğu için kolaylıkla bulaştıklarını söyleyebiliriz. Köpek piresi pek çok hayvanda az belirti gösterirken bazı durumlarda pirenin cinsine ve çokluğuna göre rahatsız edici ciddi sorunlarda yaratabilmektedir. Kan emerek mevcut hayvanımıza pek çok hastalık taşıyabilir ve pireye en erken bir şekilde müdahale edilerek yok edilmesi gerekmektedir.

    Köpeğimizin kanını çok fazla emerek onun kay kaybına bağlı olarak hayati tehlikeye bile girmesine sebep olabilir. Bu doğrultuda evinizde hayvan besleyen tüm hayvan severlerin köpek piresine dair bilgi sahibi olması ve müdahale biçimlerini detaylı bir şekilde bilmesi oldukça önemlidir.

    Köpek Piresinin Belirtileri Nelerdir?

    Pek çok rahatsız edici özellik ile hayvanımızın huzurunu kaçıran pirelerin gözle görülür pek çok belirtisi bulunmaktadır. Maddeler halinde köpek piresinin belirtilerini sıralayacağız.

    • Köpek piresi sebebi ile köpeğimizde şiddetli bir şekilde bölgesel kaşıntılar söz konusudur. İlerleyen süreçlerde köpeğimizin derisinde tahriş edici bir yapı görmek mümkündür.
    • Deride oluşan tahrişler ve yaralar köpeğinizin enfeksiyon kapmasına sebep olabilir.
    • Çok sık bölgesel kaşıntı ardından köpeğin o bölgeyi yaladığı görülmektedir.
    • Eğer köpeğinizde uzun süre yerleşen bir pire söz konusu ise sürekli kan emme sebebiyle hayvanınız kansızlık yaşayabilir ve anemi hastalığına yakalanabilir.

    Köpeklerde Pire Nasıl Geçer?

    Köpek piresini yok etmek ve başa çıkmak oldukça zor olsa da erken bir şekilde müdahale etmek oldukça önemlidir. Özellikle ev içerisinde bulunan eşyaların dezenfekte edilmesi ve bizlere sıçramaması için önlem almamız çok önemlidir. Pirelerden kurtulmak için tüm evin ilaçlanması önerilmektedir.

    Eğer köpeğinize henüz pire bulaşmadıysa önlem almak açısından pire önleyici köpek tasmaları takılabilir. Aynı zamanda rutin aralıklarla köpek pire damlası da kullanılması önerilmektedir. Pirelerin oluşumuna engel olan pire tarakları ile de tüyler günlük olarak taranarak pire yumurtaları yok edilebilir. Tüm bu süreç içerisinde uzman veteriner hekimden destek almayı unutmamalısınız.

    Pet_Paw 1610 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor