Tavuklar Neden Yumurtlamaz?

Tavuklar Neden Yumurtlamaz?

Her sabah sepetinizi yumurtalarla doldururken bir sabah kümesi boş görmeniz “tavuklar neden yumurtlamaz?” sorusunu aklınıza getirebilir. Eğer sadece evinizin arka bahçesinde birkaç tavuğa bakıyorsanız bu durum sizi hemen endişelendirmeyecek olsa da tavuk besicisi veya yumurta üreticisiyseniz bu durum sizi alarma geçirecektir. 

İçindekiler

    Tavukların Yumurtlamama Nedenleri Nelerdir?

    Tavukların yumurtalarının azalmasına sebep olan pek çok biyolojik etken söz konusudur. Bazı tavuklar tedavi edildikten sonra bu sorun giderilebilir. Ancak eğer tavuğumuz talihsiz bir hastalığa yakalandıysa ya da çok yaşlandıysa bunun geri dönüşü ne yazık ki olmayacak ve yumurtlama duracaktır.

    Bir diğer yandan bakacak olursak belirli bir yumurtlama döngüsü mevcuttur ve o döngünün sonuna gelmiş olunabilir. Saydığımız etkenlerin yanı sıra tavuklar tüylerini döktükten sonra da yumurta bırakamazlar. Çünkü vücudundaki mevcut enerji yeni tüylenmeye kendisini adayacak ve bu dönemde kesinlikle yumurtlamayacaktır. Ancak tüyleri yeniden çıkar çıkmaz yumurtlama süreci kaldığı yerden devam edecektir. 

    Tavuklar Neden Yumurtlamaz?

    Tavuklar yumurtlamayı bıraktığında sebebini bilmiyorsanız yeniden yumurtlamalarını sağlamak içi elinizden hiçbir şey gelmeyecektir. Genel olarak tavuklar neden yumurtlamaz sebepleri şu şekildedir:

    • Beslenme
    • Gün Işığı
    • Yaş
    • Tüy Dökme
    • Stres
    • Isı

    Beslenme

    Eğer tavukların belirli bir beslenme periyotları yoksa uzun süreli açlık durumunun ardından yumurtlamayı bırakırlar. Düzenli olarak yeterli miktarda bozulmamış yem ve ürünlerle beslenmeliler.

    Gün Işığı

    Horozların sabah erkenden insanları uyandırmak için öttüklerini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Tavukların yumurtlama döngüsünü tamamlaması için günde 14-15 saat gün ışığı almaları gerekir. Uzun süre karanlıkta kalan tavuklar yumurtlamayı bırakırlar.

    Yaş

    Tavuklar yaşlandıkça yumurta sayılarını azaltırlar ve bir süre sonra yumurtlama tamamen sonlanabilir.

    Tüy Dökme

    Mevsimsel dönüm zamanlarında sezonun yorgunluğunu üzerlerinden atıp yenilenmek içi tavuklar tüy dökerler. Tüy dökme döneminde üreme sistemleri de yenilendiğinde kısa bir süreliğine yumurtlamayı bırakabilirler.

    Stres

    Stres, altındaki tavuklar sağlık sorunları yaratacağı gibi yumurtlamayı bırakmalarına da sebebiyet verebilir.

    Isı

    Yüksek ve düşük vücut ısısına sahip tavuklar, normal seviyeye dönebilmek için damarlarında genişlemeler ve daralmalar aracılığıyla kan akışını düzenlerler. Damarlarsa oluşan değişimler yumurtanın olgunlaşmamasına veya üretilememesine sebebiyet verebilir.

    Pet_Paw 1296 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor