Yavru Kedi Ne Zaman Diş Çıkarır?

Yavru Kedi Ne Zaman Diş Çıkarır?

.

Minik yavrunuzun ağzını açtığında damaklarının kabardığını görebilirsiniz. O anda aklınıza yavru kedi ne zaman diş çıkarır sorusu gelmiş olabilir. Ya da tam tersi bir durumla karşı karşıya olabilirsiniz. Kedinizin diş çıkarmak için yeterince büyüdüğünü düşünüp hala diş çıkarmamasına şaşırabilirsiniz. Bu nedenle minik patililerin tam olarak ne zaman diş çıkardığını vermek içinizin rahatlamasını, doğru adımlar atmanızı sağlayacaktır.

İçindekiler

     

    Yavru Kedi Ne Zaman Diş Çıkarır?

    Kedilerin yaşamları boyunca alt ve üst çenelerinde toplamda 30 adet diş olur. Ancak yavruluk döneminde yalnızca 26 süt dişleri olur. 26 dişin 10 tanesi azı dişi, 4 tanesi köpek dişi ve 12 tanesi ise kesici diştir. Minik yavrular yetişkinlik dönemine geçiş yapana kadar süt dişleri ile tüm beslenme ihtiyaçlarını giderebilirler. Süt dişi denilip geçilmemelidir; yavruların dişleri oldukça keskin ve güçlüdür.

    Yavru kedilerin doğumundan 2-4 hafta geçtikten sonra dişleri çıkar. Tabi bu süre kedi cinsleri arasında farklılık gösterse de her cins yavrunun 6. haftada dişlerinin çoğunu çıkardığı, hatta tamamladığı görülür. Yani kedi 2 aylık olmadan süt dişlerinin bir diğer adıyla geçici dişlerin tamamı çıkmış olur.

     

    Yavru Kedi Diş Çıkarma Belirtileri

    Kedinizin diş çıkarıp çıkarmadığını göstermiş olduğu bazı belirtilerden anlayabilirsiniz. Diş çıkardığını fark etmeniz minik yavruya doğru şekilde yardımcı olmanızı sağlayacaktır. Yavru kediler diş çıkarırken normale göre daha huysuz ve rahatsız olabilirler. Dişlerin damaktan çıkışı onlara belli oranda acı yaşatacaktır. Bu ağrıdan ötürü halsizlik yaşayabilirler.

    Yine diş çıkaran yavru kedide iştahsızlık en yaygın belirtilerden birisidir. Diş çıkaran kediler normale göre daha iştahsız olabilir. Eğer diş çıkarırken anne sütü içiyorsa bu durumu çok fark edemeseniz de mamayla besleniyorsa açıkça anlarsınız.

    Yavru kedi diş çıkarırken damağında kanamalar olabilir. Bu kanamalar birkaç damla kan şeklindeyse endişelenmenize gerek yoktur. Ancak kanamanın boyutu büyükse vakit kaybetmeden bir veteriner kliniğine gidilmelidir.

     

    Yavru Kediler Diş Çıkarırken Ateşlenir Mi?

    Yavru kedilerde diş çıkarma belirtilerinin bir diğeri de ateştir. Diş çıkaran kedilerin bir çoğu ateşlenir. Bu durum bebeklerin diş çıkarma sürecine benzetilebilir. Nasıl bebekler diş çıkarırken ateşlenip acıdan ağlıyorlarsa aynı durum kediler için de geçerlidir.

    Bu nedenle yavru kedi ne zaman diş çıkarır iyi bilip ara ara kedinin ateşini kontrol etmeniz gerekir. Eğer kedinin yüksek ateşi kontrol altına alınamazsa minik yavrunun bedeni titremeye başlayacaktır. İleriki aşamalarda havale bile geçirebilir.

     

    Yavru Kedi Diş Kaşıntısı Ne Zaman Geçer?

    Yavru kedilerin dişleri diş etinden tamamen çıkana kadar diş kaşıntısı yaşayabilirler. Diş kaşıntısı yaşayan kediler anormal davranışlar sergileyebilir. Bir anda kedinizi masanın bacağını ısırmaya çalışırken görebilirsiniz. Aslında kediniz bacağı ısırmıyordur yalnızca dişini kaşıyordur. Kedinizin kaşıntıya karşı böyle çareler üretmemesi için devreye siz girebilirsiniz.

    Yavru kedilerin dişini kaşıması için üretilmiş pek çok diş kaşıyıcı vardır. Diş kaşıyıcı alarak kedinin damakları zarar görmeden kaşımasını sağlayabilirsiniz. Hangi diş kaşıyıcı modelini alacağınıza karar veremiyorsanız bir veterinerden yardım alabilirsiniz.

     

    Yavru Kediler Diş Çıkarırken Ne Yapmalı?

    Kediler diş çıkarırken yardımcı olabilmek için öncelikler kediler ne zaman diş çıkarır tam olarak bilinmelidir. Kedinin diş çıkardığını anlamak zor değildir. Diş çıkaran bir kedi ağrı, kaşıntı, ateş, iştahsızlık gibi pek çok problem yaşayacağı için bu süreci rahat atlatması adına yardımcı olunabilir.

    Daha kolay yiyeceği besinler tercih edilebilir. Diş etine batabilecek kesici ve delici aletlerden uzak tutulmalıdır. Çıkan dişlerin tartar olmaması için belirli aralıklarla kedi diş macunu kullanılarak dişleri fırçalanabilir. Tabi ki bol bol sevgi gösterisi ihmal edilmemelidir.

    Pet_Paw 2569 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor