Zoonoz Hastalıklar Hayvanlardan Insanlara Veya Insanlardan hayvanlara

Zoonoz Hastalıklar Hayvanlardan Insanlara Veya Insanlardan hayvanlara

Zoonoz hastalıklar, hayvanlardan insanlara veya insanlardan hayvanlara geçen bakteri, mantar, virüs ve parazitlerin neden olduğu bulaşıcı hastalıklardır. mesela köpeklerde yaygın olarak gözüken hastalık örneklerinden bazılarını verecek olursak bunların başında rabies (kuduz), mange, leptospirosis sayabiliriz. insanlarda görülen hastalıklardan bazılarını sayacak olursak tuberculosis, malaria, cholera, rabies, hiv/aids, ebola sayabiliriz. sığırlardan bulaşan hastalıklarından bazıları örnek verecek olursak leptospirosis, listeriosis gibi. koyun ve keçilerden bulaşan hastalıklarından bazıları örnek verecek olursak salmonellosis, brucellosis sayabiliriz. zoonoz hastalıkları daha da çoğaltmak mümkündür ama belirttiğim gibi bazıları örnek olarak verdim.

İçindekiler

    dünya sağlık örgütü (who) ve hastalık kontrol merkezi (cdc) ‘ye göre, zoonoz hastalıklar insanlığı etkileyen tüm bulaşıcı hastalıkların yaklaşık% 60’ını oluşturuyor ve son 10 yılda yeni insan hastalıklarının % 75’ini zoonoz hastalıklardan bulaştığını belirmektedirler.

    son yılarda artan küresel kaygılar ve zoonoz hastalıklar salgınlarının minimuma indirgenmesine veya tamamen engellenmesine yönelik çabalar var. ancak, sağlık uzmanlarının çalışmalarının dışında, bu hastalıklarla ilgili daha fazla şey bilmemiz önemlidir; bu nedenle, kendimizi ve hayvanlarımızı her zaman nasıl koruyacağımızı bilmeliyiz. sadece sağlık uzmanlarının yaptığı uygulamalar hiçbir zaman yeterli olamaz. uzmanların yanında özellikle hayvan sahiplerininde bilgilendirilmesi ve eğitilmesi şarttır.

    hayvanlarla insanlar arasında zoonoz hastalıklar etkeni nasıl bulaşır?
    insanlarla hayvanlar arasındaki yakın bağlantı nedeniyle, insanların zoonoz hastalıklara neden olabilecek etkenleri bulaşabileceği yaygın yollardan bilmek çok önem arz etkemtedir. bunlar arasında şunlar olabilir:

    devamı yorumda 👇🏻

    Pet_Paw 304 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor