Kaplumbağalar Kış Uykusuna Yatar Mı?

Kaplumbağalar Kış Uykusuna Yatar Mı?

Masallarımıza, hikayelerimiz ve özlü sözlerimize konu olan, evimizin neşesi haline gelen kaplumbağalar kış uykusuna yatar mı? Kaplumbağaların yazın keyifli keyifli gezişlerini görmüşsünüzdür. Kaplumbağaların kış aylarında ne yaptıkları ise birçok insan tarafından bilinmemekte ve merak konusu olmaktadır. 

İçindekiler

    Kaplumbağalar Kış Uykusuna Yatar Mı?

    Kış uykusu dendiğinde aklımızda ilk canlanan hayvanlar arasında kaplumbağa olmamasına şaşırtmamak gerekir. Genellikle soğuk iklimlerde yaşayan ve aşırı kalori ihtiyacı olan canlıların kış uykusuna yattığına şahit oluyoruz. Kaplumbağalar ise neredeyse her iklimde yaşayabilmelerinin yanında kış aylarını aktif olarak geçirmek zorunda olmayan sürüngenlerdendir. 

    Kaplumbağalar kış uykusuna yatar mı sorusuna net bir yanıt vermek gerekirse, evet. Kaplumbağalar kış aylarının büyük bir kısmını pasif olarak geçirebilirler. Gerekli besin değerlerine ulaştıklarında, dışarıdan uyarılmazlarsa tüm kışı uyuyarak atlatabilirler ve yazın kaldıkları yerden hayatlarına devam edebilirler. 

    Su Kaplumbağaları Kış Uykusuna Yatar Mı?

    Evlerde beslenen kaplumbağaların da kış uykusuna yattıkları gözlemlenmiştir. Evinizin soğuk olup olmamasından bağımsız olarak evcil kaplumbağalar kış aylarını uyuyarak geçirmeyi tercih edebilirler. Bu uykunun temelinde kaplumbağaların alışkanlıkları ve genlerinden gelen doğal istekleri yatar. 

    Yani evinizde beslediğimiz kaplumbağaların kış uykusuna yatması evinizde rahatsız olduğunu göstermez. Evlerimizde yaşayan kaplumbağaların büyük bir bölümünün de su kaplumbağası olduğunu biliyoruz. Özetlemek gerekirse, su kaplumbağaları da kuş uykusuna yatabilirler. Kaplumbağanız kışı bol uykuyla geçerse endişelenmemelisiniz. 

    Kaplumbağalar Ne Zaman Kış Uykusuna Yatar?

    Kaplumbağaların spesifik olarak uykuya daldıkları bir tarih yoktur. Kesin bir tarih arıyorsanız yaşadığınız bölgeye ve kaplumbağayı sahiplendiğiniz bölgeye göre bir tahminde bulunabilirsiniz. Kaplumbağanızın uzun yıllar yaşadığı bölgedeki kış aylarının başlangıç dönemleri ve en sert geçtiği dönemlere göre kaplumbağanız uykuya dalacaktır. 

    Kaplumbağalar kış uykusuna yatar mı cevabından sonra ne zaman sorusuna yanıt arıyorsak ülkemiz adına ortalama bir tarihi sunabiliriz. Ocak ve Mart aylarında kaplumbağanız genlerinden ve geçmişinden gelen alışkanlıklarla beraber uykuya dalabilir. Bazı kaplumbağa sahiplerinin kendi arzularıyla kış uykusu için kaplumbağalarını hazırladıklarını duymuşsunuzdur.

    Özellikle yeni yavrulayan kaplumbağaların en yakın soğuklarda kış uykusuna yatma eğilimi gösterdiğini biliyoruz. Yorgunluklarını ve besin kayıplarını gidermeye çalışan anne kaplumbağanın yavrularına isim düşünüyorsanız kaplumbağa isimleri arasından tercihinizi yapabilirsiniz.

    Kaplumbağalar Neden Kış Uykusuna Yatar?

    Kaplumbağalar kış uykusuna yatar mı sorusunun altında yatan kaplumbağalar neden kış uykusuna yatar sorusuna da yanıt aramak gerekecek. Kaplumbağalar sert ve negatif çevre etmenlerine karşı kendilerini korumak adına kış uykusuna yatarlar. Soğuk ve aşırı yağışlı havalarda uyanık olmaktan hoşlanmayan kaplumbağalar için kış uykusu cezbedici bir seçenektir.

    Doğal ortamlarında yaşayan kaplumbağalar kış uykusundan uzak kaldıklarında neredeyse tüm kışı besinsiz geçirmeye çalışırlar. Kışları ormanda yemek bulmanın ne kadar zor olduğunu düşünecek olursak, kaplumbağaların uyumaya istekli olmasını haklı bulabiliriz. Uzun süreler yaşadığı bilinen kaplumbağaların ömürlerini uzadan unsurlardan birisi de bu güzellik uykusu olabilir.

    Kaplumbağaların Kış Uykusuna Yatması Zararlı Mı?

    Doğal ortamlarında yaşayan kaplumbağalar besin değerlerine ve yaşadıkları bölgeye göre kış uykusuna yattığı için uzun uykunun kaplumbağalara en ufak bir zarari bile dokunmamaktadır. Fakat kış uykusunun olumlu yanlarının yanında, evde yaşayan kaplumbağalar için oldukça olumsuz etkileri de vardır. Evcil kaplumbağanızın kış uykusuna yatması bazı sorunlarla yüzleşmenize neden olabilir.

    Hayatlarını devam etmelerine yardımcı olmak amacıyla hazırlanan teraryumlar yerine basit akvaryumlarda yaşayan kaplumbağaların kış uykusu süresinde nem ve besin olarak zarar gördüğü hayvan severler tarafından gözlemlenmiştir. Bazı olumsuz durumlarda kaplumbağanın kış uykusundan uyanmadığı bile olmuştur. 

    Kaplumbağanızın türü, cinsi ve yaşadığı ortamın sağlıklı bir uykuya elverişli olup olmaması kış uykusunun sağlık problemi yaratmaması için önemli faktörler arasındadır. Kaplumbağanızın sağlıklı bir ortamda kış uykusuna yatmasını istiyorsanız yaşadığı ortamı temiz ve türüne uygun hale getirmelisiniz. 

    Kaplumbağaların Kış Uykusu Nasıl Engellenir?

    Evinizde beslediğiniz kaplumbağaların kış uykusuna yatmasından korkuyor ve uzun bir uykuya dalmasını engellemek istiyorsanız atmanız gereken çok basit adımlar vardır. Kaplumbağanıza kışın geldiğini hissettirmezseniz, kaplumbağanız kış uykusuna yatmaz. Biraz daha açık konuşmak gerekirse, kaplumbağanızın yaşadığı ortamı ortalama 22 °C civarında tutabilirseniz kaplumbağanız normal yaşantısına devam edecektir.

    Kaplumbağanızın kış dinlenmesinden uzak durması için gereğinden fazla sıcak ortamlarda yaşaması da hiç sağlıklı değildir. Kaplumbağanızın sağlığından endişelendiğiniz durumlarda en kısa sürede bir veterinere giderek profesyonel yardım almalısınız. Kaplumbağanızla birlikte kışı rahat geçirmeniz için kaplumbağalar kış uykusuna yatar mı konusunu inceledik.

    Pet_Paw 13949 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor