Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir?

Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir?

Evlerinde hayvanlarla yaşayanların çok aşina olduğu bazı ufak kazalar vardır, tırnak izleri, diş izleri ve çizikler bu kazaların ürünüdür. Kedi tırmığı hastalığı da evinde bir kedi ile yaşayan hayvan severlerin karşılaşabileceği, en azından hayatları boyunca bir kez duyacağı cinsten bir rahatsızlıktır. Her bünyede aynı etkiyi göstermeyen hastalık özellikle çocuklu hayvan severler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Kedi çiziği hastalığını detaylı şekilde incelemeye çalışacağız. 

İçindekiler

    Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir?

    Kedi tırmığı hastalığı 1900'lü yılların henüz başında ilk olarak gözlemlenmiş ve insanlara geçişi kuduz rahatsızlığını anımsatmıştır. Fakat hastalık kuduz kadar tehlikeli ve sık görünen bir hastalığa asla dönüşmemiştir. Kedi tırmığı ve kedi ısırığı yoluyla bulaşan hastalık, genellikle alerjisi olan insanları, çocukları yani kısmen zayıf bünyeleri hedef almaktadır. Bir darbe ile karşılaştıysanız, ısırık veya tırmalanma olabilir, bahsi geçen darbenin geldiği canlıda, kedide hiçbir rahatsızlık olmasa, kediniz tamamen sağlıklı olsa bile tırmık hastalığı kapma olasılığınız vardır.

    Çok büyük bir oranla yavru kedilerden bulaşan hastalık çocuklarda daha ağır seyredebileceği için yavru kedilerle zaman geçiren çocukların vücutları kontrol edilmeli ve bir iz varsa belirtilere karşı hastalığa dikkat edilmelidir. Olgun insanlarda büyük sorunlara yol açmayan kedi ısırığı hastalığı çocuklar ve alerji sahibi insanlar için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. 

    Kedi Tırmığı Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

    Bir yavru kedi tarafından tırmalandıysanız, bir yavru kedi tarafından ısırıldıysanız, kedi tırmığı rahatsızlığına yakalanıp yakalanmadığınızı merak etmenizden daha doğal bir şey yoktur. Hastalığa yakalanıp yakalanmadığınız konusunda sizi uyaracak, dikkat etmeniz gereken bazı belirtileri sizler için listelemeye çalışacağız. 

    • Yüksek ateş (hafif)
    • Lokal kızarıklık, şişme
    • Baş ağrısı
    • Titreme
    • Sırt ağrısı
    • Karın ağrısı
    • Durgunluk

    Listenin uzunluğundan korkmanıza gerek yok denebilir. Genellikle yukarıdaki belirtiler insan vücudunda oldukça sınırlı etki gösterirler. Hastalık kendi kendini büyük ölçüde sınırlamasına rağmen rahatsızlık belirtilerini gösterdiğinizi düşünüyorsanız bir hekimden yardım almanız, doktora danışmanız sizin ve aileniz için en doğrusu olacaktır.

    Kedi Tırmığı Hastalığı Nasıl İyileşir?

    Tırmık hastalığında çok büyük oranda ilaçsız izleme seçeneği kullanılır. Ağır bir hastalığa yol açmadığı için hasta dikkatle takip edilir. Ağrı ve diğer belirtilere göre ilaç tedavisine başvurulabilir. Doktorunuzun tavsiyesiyle çeşitli antibiyotikler tüketerek sisteminizin hastalığı atlatmasını hızlandırabilirsiniz. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç tüketimini önermediğimizi ve iyileşme sürecinde kesinlikle profesyonel yardım almanız gerektiğini de tekrar etmek istiyoruz. Aksi taktirde ezbere tedavi, yanlış tedavi kedilerimizden gelecek çoğu mikroptan daha tehlikeli olabilir.

    Kedilerden, kedinizden bulaşabilecek bu rahatsızlığı önlemek için kedinize tırmalama ve ısırma konusunda eğitimler vermenin yanında kedinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmelisiniz. Kedi tırnağı nasıl kesilir başlığı altında hem yavru kediler hem de olgun kediler için tırnak kesimi hakkında verdiğimiz bilgilerden faydalanarak iyileşmek zorunda kalmadan, tırmık hastalığını atlatabilirsiniz.

    Pet_Paw 785 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor