Kediler Mamaları Dışında Ne Yer?

Kediler Mamaları Dışında Ne Yer?

Kedi beslemenin, kedi sahiplenmenin adı üzerinde bazı sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklardan ilki olarak akla genelde kedilerin karınlarını doyurmak gelmektedir. Kediler mamaları dışında ne yer diye merak ediyorsanız gerçekçi bir konuda endişe ediyorsunuz demektir. Sadece evlerimizde beslediğimiz, bir evi paylaştığımız patili dostlarımız değil, sokaklarda yaşayan kediler için de beslenme süreci çok kıymetlidir. 

İçindekiler

    Kediler Mamaları Dışında Ne Yer?

    Kedi mamaları hakkında uzun uzadıya bahsettiğimiz konularda açıklamaya çalıştığımız gibi mamaların kediler üzerindeki etkisi sadece beslenme ihtiyacını gidermek olarak basit indirgenemez. Tıpkı insanlarda olduğu gibi doğru beslenme kedilerin sağlıklarını etkiler yani nasıl bir hayat yaşayacaklarına doğrudan müdahale eder. Kedinizin, yemek verdiğiniz kedilerin en sağlıklı şekilde yaşamlarına devam edebilmeleri için doğru beslenmeleri gerekmektedir.

    Kediler mamaları dışında ne yer sorusuna yanıt vermek sanıldığı kadar zor değildir. O kadar uzun zamandır kedilerle içli dışlı bir hayat içerisinde yaşıyoruz ki artık her insan kedilerin sevdikleri besinler hakkında az çok bilgi sahibi olabiliyor. Fakat burada önemli olan kedilerin mamaları dışında yedikleri yemeklerin kediler üzerinde nasıl bir etki bıraktıklarıdır. Bu soruna göz atmadan önce kedi mama dışında ne yer sorusuna yanıt arayalım.

    • Et ve balık ürünleri
    • Çeşitli tahıllar
    • Süt ve süt ürünleri
    • Yumurta
    • Sebze ve meyveler

    Mamaları dışında neredeyse insanlarla benzer beslenme ihtiyaçları olan, benzer gıdaları tüketen kedilerin, şehir hayatında nasıl ayakta kaldıklarını da biraz olsun anlamaya yaklaşmış oluyoruz. Mamalar haricinde kedilerin tüketebileceği besinler hakkında sizleri bilgilendirmeye çalıştık fakat mamalarda da olduğu gibi bilinçsiz beslenme kedilerin ciddi sağlık problemleri yaşamalarına neden olabilir. Sıkı araştırmalar yapmadan kediler üzerinde gıdasal denemeler yapılmamalıdır.

    Kedilerin Sağlığını Desteklemeyen Ek Gıdalar Nelerdir?

    Ek gıdaların kedilerin hayatında nasıl bir öneme sahip olduğundan bahsetmeye çalıştık. Her kedi normal yaşantısında kedi mamalarıyla doğrudan buluşamadığı için ek gıdaların önemi kat ve kat artmaktadır. Bu güzel haberlerin yanında kedilere ek gıda verilmesi amacıyla büyük hataların yapıldığına da şahit oluyoruz. Özellikle şehir hayatında çöplerde ve sokaklarda buldukları sağlıksız ek gıdaların tüketilmesi sonucu rahatsızlanan kedilerle karşılaşmak hiç zor değildir.

    • Kılçıklar
    • İşlenmiş et ürünleri
    • Dondurulmuş gıdalar

    Uzun yıllardır kediler için hak gördüğümüz, beslenmelerinde en çok dikkat ettiğimiz ürünlerin aslında zararlı olabileceklerini düşünmek bile çok zor, farkındayız. Alışmakla iyi yapacağımız bu süreçte kedilerin sucuk, salam gibi gıda ürünleri tüketmelerinin zararlı olabileceği hakkında birçok bilimsel içerik yayımlanmıştır. Mamaları dışında oldukça fazla besin tüketebilen kedilerin de uzak durmaları gereken ürünler vardır.

    Kedilere Mama Haricinde Yemek Verilmeli Midir?

    Kediler mamaları dışında ne yer diye düşünmeye başlamadan önce gerçekten mamaları dışında yemek yemeye, farklı gıdalar almaya ihtiyaçları var mı sorusuna yanıt bulmak gerekmektedir. Kedi mamaları doğaları gereği çok farklı bileşenler içermekte ve aslında kedilerin bazı sorunlarına da çözüm aramaktadırlar. Örneğin bağırsak sorunu olan kediler için sıvı mamalar tüketilebilirken, konserve mamaların da farklı yardımcı olabilecek özellikleri vardır.

    Eğer kedinizin maması dışında bir şekilde farklı bir gıdaya ihtiyaç duyduğunu düşünüyorsanız mama haricinde yemek vermek doğru olacaktır. Fakat bir gıda eklemesi yapmadan önce doğru amaca hizmet edecek besinlerden oluşan eklemeler yaptığınızdan emin olmalı ve veterinerinizden fikir almalısınız. Aksi takdirde kedinizin iyiliğini düşünürken kedinin sağlığı hakkımda olumsuz bir etki bırakabilirsiniz ki bunu istemeyiz. 

    Kedilere Mama Dışında Yemek Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?

    Ek gıda ürünlerine geçerken dikkatli olmanız gerektiği hatta profesyonel destek almanız gerektiği konusunda sizleri bilgilendirmeye çalışmıştık. Bu besinlerle kedileri buluştururken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar olduğunu da es geçmemek gerekmektedir. Kedin dikkatsiz şekilde ek gıdalarla buluşturulmaları istenmeyen sonuçlar verebilmektedir. Kedinizin beslenmesine destek olurken normal mamalarında gösterdiğiniz özeni benzer şekilde göstermeniz gerekmektedir. Kediler mamaları dışında ne yer diyorsanız;

    • Kedilere mama dışında yemek verirken ek gıdaların bozulmamış olmasına,
    • Ekşime gibi sorunlardan uzak olmasına,
    • Kedinin ihtiyaçlarına uygun olmasına,
    • Sağlıklı bir ürün olmasına dikkat etmelisiniz.

    Tüm dikkat ettiğiniz maddelere rağmen kedinizin davranışlarında normal dışı alışkanlıklar seziyorsanız sürecin büyümesini beklemeden veteriner yardımı almak isteyebilirsiniz. Kedinizde yaşanacak beslenme kaynaklı sorunların teşhis edilmesi çok zor değildir. Düzenli kontroller ve izleme sonucunda kedinizin besinlerden olumlu veya olumsuz etkilendiğini kolaylıkla anlayabilirsiniz. Kediler mamaları dışında ne yer adlı yazımızın sonuna gelmişken mevsimsel ürünlerin kullanılması gerektiğini de söylemek isteriz.

    Pet_Paw 569 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor