Kedilerde Astım Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde Astım Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

İnsanlarda en sık rastladığımız solunum yolu hastalıklarından olan astım kediler için de bir sorundur. Kedilerde astım nedir, belirtileri, tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak her kedi sahibinin mutlak sorumlulukları arasındadır. Kedinizin astım ile uzun süre temasta olması ileride büyük sorunlar yaşamasına neden olabilir.

İçindekiler

    Kedilerde Astım Nedir?

    Kedilerde görülen astım ile insanlar olarak yaşadığımız, bildiğimiz astım tamamen aynı hastalıktır. Aslında kendi başına bir hastalık olarak geçerli olmayan, başka hastalıklardan dolayı bağışıklık sistemi zayıflamış kedilerde belirli nedenlerle ortaya çıkan astım günümüzün en büyük sorunları arasındadır. Kedilerin en çok yaşadığı hastalıklardan olmasına rağmen bazı kedi sahipleri kedilerinin astım olduğunun farkına bile varamazlar.

    Kedinizin yaşadığı problemin astım ile bağlantılı olup olmadığını anlamak için kedilerde astım nedir, kedi astımı belirtileri ve nedenleri öğrenmelisiniz. Kedilerle yaşayan herkesin bilmesi gereken konuların başında gelen astım doğrudan kediniz üzerinde tehlike arz etmese de diğer hastalıklarla birleşerek ciddi problemler yaratabilir. Kedilerde astım kedinizin bağışıklık sisteminin zayıflığından ve ortamın sağlıklı olmamasından beslenir.

    Kedilerde Astımın Nedenleri

    Kedilerin de astım şikayetleriyle yüzleşebileceğini, astım olabileceğini söylemiştik. Öncelikle bir kedinin astım olması için daha öncesinde başka sağlık problemleriyle yüzleşmiş ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gerekir. Sonrasında eğer kedinin yaşadığı ortamda astım olmasına neden olabilecek şartlar da aktifse kedinizin astım olması kaçınılamaz bir durumdur. Kedilerde astımın nedenleri;

    • Toz,
    • Polen,
    • Mevsim Değişikliği,
    • Sigara Dumanı,
    • Küf,
    • Parfüm, Deodorant,
    • Aşırı Nem,
    • Duman ve Buhardır.

    Kedinizin astım olmasını engellemenin en temel yolu kedilerde astımın nedenlerini iyi öğrenmek ve benimsemektir. Bu şartları ortadan kaldırarak, kedinize uygun koşulların varlığından emin olursanız kedinizin astım ile yaşamak zorunda kalmamasını sağlayabilirsiniz. Kedilerde astımın nedenleri çoğunlukla insan kaynaklı olsa da coğrafi nedenlerle de ortaya çıkabilir.

    Kedi Astımının Belirtileri

    Nedenler arasında evinizde oluşan bazı durumların olduğunu düşünüyorsanız kedinizin astım olup olmadığını anlamak için kedi astımının belirtilerini iyi takip etmelisiniz. Kedinizi düzenli izleyerek ve gözlemleyerek astım olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kedi astımının tek başına ciddi bir rahatsızlık olmadığını söylemiştik ama belirtilere bakacak olursanız ciddi sonuçları olduğunu da görebilirsiniz. Kedi astımının belirtileri;

    Kedilerde astım belirtileri gösteren bir kediyle karşılaşmanız durumunda en kısa sürede veteriner hekim desteği almasını sağlamalısınız. Astım yüzünden acil bir müdahale gerekliliği olmasa bile astım olmasına neden olan, bağışıklık sistemini zayıflatan rahatsızlıkları kısa sürede ortadan kaldırılmalıdır. En doğru kararı ve teşhisi de veteriner kliniklerinde bulabilirsiniz.

    Kedilerde Astım Tedavisi?

    Kedilerde astım tedavisi aslında dışarıdan müdahale gerektirmeyecek kadar basit ve anlaşılabilirdir. Kedilerde astımın nedenlerini ortadan kaldırmak, kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek astım hastalığını tamamen atlatmanıza yetmese de hafifletmenize yarar. Bir kedinin astım hastalığına yakalanmaması için sağlıklı bir hayat geçirmesi ve kendi yaşamına uygun, sağlıklı bir ortamda yaşaması gerekmektedir.

    Eğer durum sizin müdahale edeceğinizden daha karışık durumdaysa seçenekleriniz oldukça az demektir. Elinizden gelenlerin yeterli olmayacağını düşündüğünüz ağır durumlarda en kısa sürede profesyonel destek almalı ve kedi astımının veteriner hekimlerce çözülmesini sağlamalısınız. Kedilerde sık görülen astım hastalığını yakından tanımaya çalıştık.

    Pet_Paw 383 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor