Kedilerin Çiftleşmesi Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin Çiftleşmesi Nasıl Anlaşılır?

Dünyaya geldiği andan itibaren her kedi doğru zaman geldiği taktirde çiftleşme ihtiyacı hissedecektir. Kedilerin çiftleşme süreleri, istekleri ve zamanları erkek ve dişi kedilerde farklılık göstermektedir. Cinsel olgunluğa eriştikten sonra kediler çiftleşme için hazır bir duruma gelmektedir. Kedi sahibi iseniz en çok merak edilen sorulardan biri ise kedilerin çiftleşmesi nasıl anlaşılır olmaktadır. Kedilerin çiftleşmesine dair süreçleri sizler için detaylı bir şekilde yazımızda anlatmaya çalışacağız.

İçindekiler

    Kedi Çiftleşmesi Nasıl Oluşur?

    Kedilerin çiftleşme süreçlerinde dişi ve erkek kedilerde pek çok farklı rutinler söz konusudur. Erkek kediler dişi kedilerin kulaklarının arkasına yönelerek yalayarak süreci başlatabilirler. Bu hareketin sonucunda dişi kedi agresif bir tepki vermez ise dişi kedinin de çiftleşmeye hazır olduğunu anlayabiliriz. Bu tarz hareketlerin ardından dişi kediler yere doğru uzanarak erkek kedilerin kendisini koklamasına izin vermektedir.

    Bunun neticesinde dişi kedilerin üzerine çıkarak çiftleşmeyi başlatabilir. Ensesini ısırarak ilk hareketi erkek kedi başlatır. Çiftleşme sonlandıktan sonra erkek kedi hemen dişi kediyi bırakmaz bunun sebebi ise kendisine karşı bir tepki göstermesinden çekinmesidir.

    Kedilerin Çiftleşmesi Nasıl Anlaşılır?

    Kediler çiftleşmek istedikleri dönemde pek çok farklı davranış sergilemektedir.Maddeler halinde çiftleşmek isteyen kedilerin hal ve hareketlerini listeleyeceğiz.

    • Kedilerin pek çoğu çiftleşmek istedikleri dönemde bağırarak bu isteklerini dile getirebilir.
    • Ev içerisinde pek çok köşeye kuyrukları ile sürtünme hareketlerinde bulunarak sıvı bıraktıkları ve diğer kediyi davet ettikleri gözlemlenmektedir.
    • Kedi çiftleşme hareketlerinin en belirgin özelliği ise çok hareketli bir hale bürünmek ve zıplama şeklinde bizlere gözükmektedir.
    • Kediler ortalama 6-8 aylık dönemlerinde cinsel olgunluğa erişir ve çiftleşme istekleri başlamış olacaktır.
    • Erkek kediler genellikle çiftleşmek istediklerinde oldukça sinirli davranışlar sergileyebilirler.
    • Miyavlama tonlarında da farklılıklar söz konusudur ve normalde daha yüksek bir ses çıkardıkları gözlemlenmiştir.
    • Çiftleşmek isteyen kedilerin ev içerisinde tuvaletlerini yaptıkları kedi kumlarını kullanmayı bırakabilirler. İdrarlarını ve sıvıları evin belli köşelerine bırakmayı tercih edeceklerdir.
    • Bu süreçte kedimizi iyi gözlemlemeli ve bu durumda müdahale edilmesi gerekmektedir.
    • Koku bırakma süreci çiftleşme döneminde oldukça önemli bir belirti olarak kabul edilmektedir.Erkek kedilerin kokuları özellikle oldukça ağır kokular içermektedir. Dişi kediler ise bu kokuyu kolaylıkla anlayabilir.
    • Dişi kedilerin çiftleşmek istediklerinde gösterdikleri davranışlar erkek kedilere oranla oldukça farklılık gösterebilir. Dişi kediler bu dönemde oldukça hassastır. Sahiplerine karşı davranışlarında gözle görülür değişiklikler görmek mümkündür.
    • Dişi kedilerde çok sevimli oyuncu hareketler, sahiplerinin önünde bolca yuvarlanma hareketleri sergileyebilirler. Ses tonlarında farklılık da görülmektedir. Kimi zaman dişi kedilerin acı çeker şekilde bağırdıkları ve buna benzer sesler çıkardıkları da mümkündür.

    Tüm bu saydığımız özellikler genel olarak çok sık rastlanan davranışlar olsa da kediden kediye farklılık göstermektedir. Uzman veteriner hekimler dişi kedilerin 1 yaşını doldurduktan sonra çiftleşme için uygun yaşta olduğunu önermektedir. Kedilerin hamilelik belirtileri adlı yazımızdan faydalanarak çiftleşme sonrası için de gerekli bilgiyi edinebilirsiniz.

    Kedilerin Hamilelik Süresi

    Kedilerde ortalama hamilelik süreci 58 ile 65 gün arasında değişkenlik göstermektedir. Bu süreçte dişi kedimize yardımcı olmak ve süreci sağlıklı bir şekilde ilerletmek oldukça önemlidir. Yaşanacak aksi bir durumda ise uzman veteriner hekimden doğum süreci için destek almamız gerekebilir. Süre ve diğer bilgiler hakındaki detaylı bilgilendirmeyi kedilerin hamilelik süresi adlı blog yazımızda siz değerli hayvan severlerle paylaşmıştık.

    Pet_Paw 3246 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor