Kısırlaştırılmış Kedi Kızgınlık Dönemine Girer Mi?

Kısırlaştırılmış Kedi Kızgınlık Dönemine Girer Mi?

.

Kedilerde kısırlaştırma olarak bilinen uygulama cerrahi bir yöntemdir. Sevimli dostlarımızın çiftleşmesinin önüne geçmek ve kedimizin üremesine engel olmak için dönemi geldiğinde kedi sahipleri kısırlaştırma işlemi için veteriner hekimlere başvurmaktadır. 

İçindekiler

    Kısırlaştırma işlemi tamamlandıktan sonra merak edilen bir konu ise kısırlaştırılmış kedi kızgınlık dönemine girer mi olmaktadır. 

    Kedilerin Kızgınlık Dönemine Girdiği Nasıl Anlaşılır?

    Kedinizi yeni sahiplendiyseniz ve kedinizi henüz yeni tanıyor iseniz bu kedilerde kızgınlık dönemini çok iyi bilmemiz gerekmektedir. Kediler yılın ilkbahar mevsimine denk gelen aylarda genel olarak kızgınlık dönemine girmektedir. Çiftleşmek istedikleri zamanlar mart- nisan ayları gibi başlamaktadır. Kedimizin kızgınlık dönemine girmeye başladıklarını çeşitli şekillerde ifade ederler. Öncelikli olarak fazlasıyla miyavladıkları, miyavlamanın yanı sıra farklı sesler çıkardıkları, evdeki mevcut eşyalara sürtünmeye başladıkları görülmektedir.

    Diğer zamanlara kıyasla daha çok ilgi bekleyen, sevimli ve oyuncu bir hale bürünmektedirler. Kuyruklarını ise genellikle dik bir şekilde görebiliriz. Eğer ki kedimizin tuvalet alışkanlığı var ise bu çiftleşme dönemlerine evin bir çok farklı noktasına idrar bıraktığı da gözlemlenebilir. Bu yapılan davranış bir nevi kokusunu bırakmak ve karşı cinsi davet etmek olarak anlaşılmalıdır. Kedimizin eve bıraktığı koku ise belli bir süre o bölgede kalıcı olacaktır. 

    Anne kedinin sağlığı açısından da kısırlaştırma işlemi oldukça önemlidir. Kısırlaştırılmış kedi kızgınlık dönemine girse dahi bu süreci iyi gözlemleyerek bu yöntemin onun sağlığı açısından oldukça önemlidir. 

    Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?

    Kedimizi kısırlaştırmaya kadar verdiysek bu yöntem için en uygun zamanı bilmemiz gerekmektedir.Uzman veteriner hekim kedimiz için zamanı bizlere önerebilir ancak çoğunlukla kedimiz cinsel erişkinliğe gelmeden ve yaklaşık 6-7 aylıkken yapılmalıdır. Buna bağlı olarak yaşadığımız ülkeden ve veteriner tavsiyesine göre de bu süre değişkenlik gösterebilir. 

    Kedilerde Kısırlaştırmanın Yararları Nelerdir?

    Kısırlaştırma kedilerde dişi kedilerin mevcut yumurtalılarının alınması yolu ile, erkek kedilerin ise testislerinin alınma şeklinde gerçekleştirilmektedir.Eğer ki evimizde yaşayan birden fazla kedimiz var ise ya da kedimiz dışarıya çıkıyorsa bu yöntemi en erken bir şekilde düşünmeli ve kısırlaştırma için uzman bir veterinere başvurmalıyız. Çok fazla kedinin olması ve onların sağlıksız bir şekilde yeterli besini bulamadan kötü şartlarda yaşamaması için bu yöntem denenmelidir.

    Ortalama bir dişi kedi yıl içerisinde eğer ki kısırlaştırılmadıysa 15-20 yavru dünyaya getirmektedir. Pek çok yavru anne rahminden ayrıldıktan sonra hastalığa yakalanarak hayatını kaybetmektedir. Kedilerimize uygun koşulları sağlayamadığımız için sağlıksız üremelerine engel olmamız anne kedi için de en doğru olandır.

    Gerek barınaklarda, gerekse sokaklarda çok fazla kedi popülasyonun olduğunu ve bir noktada önlem almamız gerektiği gerçeğini unutmamalıyız. 

    Kedilerde kısırlaştırmanın faydalarını siz sevgili hayvanseverler için yazımızda derledik.

    • Kedilerimizde hamilelik riskini ortadan kaldırmaktadır. 
    • 2-Kedimizde yaşanabilecek rahim yolu hastalıklarının önüne geçer. Özellikle dişi kedilerde çok sık görülen rahim enfeksiyonu oldukça tehlikelidir ve ölümle sonuçlanabilir.
    • 3-Erkek kediler eğer kısır değilse çiftleşme arzuları sebebi ile dışarıya oldukça meraklıdır. Bu durum kedimizin evden kaçmasına, kaybolmasına sebep olur. Kısırlaştırma işlemi kedilerimizin evden uzaklaşmasına engel olmaktadır.
    • 4-Kedilerimiz de tıpkı bizler gibi mevcut kanserlere yakalanabilmektedir.. Kısırlaştırma işlemi kedilerimizde meme kanserini engellemektedir. 
    • 5-Kediler yılda 15/20 yavru dünyaya getirebilmektedir. Hamilelik süreçleri ve pek çok sayıda doğum yapmaları onların yaşam kalitelerini düşürmekte ve ömürlerini kısaltmaktadır. Özellikle siz bilinçli kedi sahiplerinin  evinizde yaşayan bu sevimli dostlarımızı ve mahallemizde bulunan kedilerimize de bu özeni gösterebileceğinize inanıyoruz. 

    Kedilerde Kısırlaştırmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?

    Sevimli dostlarımızın hayatlarında yaşadığı bu ciddi süreci sağlıklı bir şekilde atlatabilmemiz için öncelik vermemiz gereken durumlar söz konusudur. Kısırlaştırmadan önce nelere dikkat etmemiz gerektiğini siz sevgili hayvanseverler için detaylı bir şekilde inceleyelim.

    • Kedimize operasyon öncesi yaklaşık 14-16 saat mama vermeyi kesmemiz gerekir. 
    • Yemek yemediği bu süreçte su içmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. 
    • Kısırlaştırma operasyonu sonrası kedimiz bir geceyi veterinerde gözlem altında geçirmelidir.
    • Operasyon ertesi 12 saat boyunca kesinlikle su ve yemek verilmemelidir. Bu süre içerisinde yemek ve ya su verirsek kedimiz kusabilir.
    • Cerrahi bir operasyon olması sebebi ile kedimizin yanından ayrılmamamız gerekir. Yeterince bilinci anestezi sonrası yerinde olmadığı için dengesini kurmakta güçlük çekecektir.
    • Kedimizi kısırlaştırdıktan sonra kısırlaşlaştırılmış kedi mamasına geçmemiz gerekmektedir. 
    • Operasyon ardından kedimizde farklı durumlar gözlemlenebilir. Kısırlaştırılmış kedi kızgınlık dönemine girebilir.

    Kısırlaştırılmış Kedi Çiftleşmek İster mi?

    Kedi sahiplerinin merak ettiği konuların başında kısırlaştırma ertesi kızgınlık dönemine girip girmediği gelmektedir. Genel olarak karşılaşılan durum kedimizin kısırlaştırma operasyonu sonrası çiftleşmek pek istemez.. Gerek dişi gerekse erkek kediler için de bu durum böyledir. 

    Kısırlaştırılmış Kedi Kızgınlık Dönemine Girer mi?

    Kedi severler olarak dikkat etmemiz gereken bir husus da kedimiz eğer ki kızgınlık dönemine yakın iken kısırlaştırıldı ise hormonal  kaynaklı kızgınlık dönemine girdiği görülebilir.Bu durumda kısırlaştırılmış kedi kızgınlık dönemine girer. Ancak İlerleyen zamanlarda bu durum ortadan kalkmaktadır.Eğer kedimiz kızgınlık döneminde ise operasyon için bu dönemin geçmesini beklememiz uzman veteriner hekimler tarafından önerilmektedir.

    Ayrıca kedimiz eğer yavru ise bu operasyon için gerekli koşullar sağlanmadığı için kısırlaştırma işlemi için belli bir erişkinliğe ulaşmasını beklememiz gerekir.Kedimiz ideal sağlık ve kiloya henüz ulaşamadığı, vücut gelişimini tam olarak tamamlayamadığı için yavru kediye operasyon önerilmez.Kedimizin   kısırlaştırıldıktan sonra daha sağlıklı bir iyileşme süreci en uygun zamanda gerçekleştirilirse mümkün olacaktır.Anne kedi ve yavrusu için kısırlaştırma süreci hayatında büyük önem taşımaktadır.

    Yazımızda siz değerli kedi sahiplerine daha önce  belirttiğimiz üzere kısırlaştırma işleminin en uygun zamanını öğrenebilmek açısından veteriner hekime başvurmamız gerektiğini unutmamalıyız.

    Pet_Paw 14418 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor