Köpekler İyi İnsanı Hisseder Mi?

Köpekler İyi İnsanı Hisseder Mi?

Köpeklerin insanların karakterlerini anladığına dair bazı inanışlar vardır. Köpekler iyi insanı hisseder mi sorusuna yanıt olarak verirken konu hakkında ortaya çıkan diğer soruları yanıtlamaya ve halk arasında yanlış yorumlanan bazı konulara da değinmek istiyoruz. Köpeklerin iyi insanları nasıl algıladıklarını öğrenmek için köpekleri yakından tanımak gerekir, insanları zaten çok yakından tanıyoruz.

İçindekiler

    Köpekler İnsanların Duygularını Hisseder Mi?

    Köpeklerin iletişim için kullandıkları dile bakacak olursak köpeklerin konuşamadığını ancak konuşamıyor olmalarına rağmen gerek insanlarla gerek diğer canlılarla oldukça isabetli iletişim kurduklarını söyleyebiliriz. Köpekler sezgileri çok yüksek canlılardır. Özellikle ana iletişim unsurları olan hissetme aşamasında bu sezgilerini büyük oranda kullanırlar.

    Köpekler sezgilerinin iyi olması ve duygusal canlılar olmalarıyla karşılaştıkları, birlikte yaşadıkları insanların duygularını anlık olarak hissedebilirler. Köpeğiniz üzgün, sinirli veya mutlu olduğunuzu anlayıp olan göre hareket edebilir. Fakat bu anlayışlı hareketlerin isabetli olması için eğitime ihtiyaç duyarlar. Köpekler insanların duygularını hissedebilirler.

    Köpekler İyi İnsanı Hisseder Mi?

    Herhangi bir insanın doğrudan iyi veya kötü olduğuna kanaat getirebileceğimiz kesin yargılar yoktur. Yani karşımızdaki insan kim olursa olsun onun iyi, kötü olduğu konusunda tüm insanlarla anlaşamayız ve çıkacak sonuç bizim iyi yargımızla alakalı olacaktır. Köpekler için de iyi veya kötü eğitimden ibarettir yani köpekler bir insan için iyi veya kötü diyemezler. Peki, köpekler iyi insanı hisseder mi?

    Köpeklerin insanlar için net bir şekilde iyi yargısında bulunamayacaklarını söylemiştik fakat insanların duruşlarından, mimiklerinden ve duygularından sezdikleri kadar “anlık olarak” iyi niyetli veya kötü niyetli olduklarını hissedebilirler. Köpekler duygularına güvenerek bazı insanların iyi olmadığını düşünürken bazen kanıtlarla da durumu güçlendirebilirler.

    Bilindiği üzere köpeklerin en güçlü özellikleri arasında koku alma yetenekleri gelmektedir. Eğer köpek bir insanın üzerinden zararlı, kötü madde kokusu alırsa o insanı kötü bir insan olarak hissedecek ve sevdiklerini de uyarmak isteyeceklerdir. Köpeğinizin böyle durumlarda hırladığını veya kasıtlı olarak havladığını görebilirsiniz. Köpekler kendileri adına iyi insanları hissedebilirler. Yine de İyi kelimesi yerine faydalı kelimesini kullanmak daha sağlıklı olabilir.

    Köpekler İyi İnsanları Nasıl Anlar?

    Köpekler iyi insanı hisseder mi sorusuna doğrudan evet demek zor olsa da bazı yargılarda bulunabileceklerini söylemiştik. Köpeklerin iyi insanları anlamak için kullandıkları bazı alışkanlıkları vardır. Köpekler iyi insanları nasıl anlar diye merak ediyorsanız halk arasındaki bir söylenti olan insanların kafasında duman görme efsanesini duymuş olabilirsiniz. Bakalım listemizde olacak mı?

    • Koku,
    • İnsanın duruşu,
    • Mimikler,
    • Sezgi,
    • Tedirginlik,

    Listemizdeki tüm maddelere rağmen köpeğiniz bir insana iyi diyorsa doğrudan o insanın iyi olduğunu kabul etmemeli, kötülük konusunda da sadece şüpheli olmalısınız. Kesin kanaat için köpeğiniz dahil hiçbir şeye güvenmemelisiniz. Listemizde göremediğinize göre köpekler insanların kafasında renkli dumanlar görmezler.

    Köpeklerin İyi İnsanları Algılaması Hakkındaki Bilimsel Araştırmalar

    Konuya biraz bilimsel olarak yaklaşmak gerekirse ilk olarak koku ve koklama aşamalarını incelemek gerekir. Köpeklerin koklayarak iyiyi ve kötüyü ayırt etme durumları tamamen koku reseptörleri ile alakalıdır. İnsanlardan 10 milyondan daha az olan koku reseptörü sayısı köpeklerde 600 milyondan daha fazladır. Koku reseptörlerinin fazla olması köpeklerin sezgilerini güçlendirmektedir. Köpekler hangi kokuları sevmez konusunda daha detaylı şekilde incelemiştik.

    Koku almanın dışında köpeklerin izleme ve hafıza konusunda da insanlardan çok daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Köpekler kaliteli izleme yetenekleri sayesinde insanların ne yapmaya çalıştıklarını, anlık tedirginliklerini ve heyecanlarını kolaylıkla anlayabilirler ve bu durum iyi ile kötüyü ayırmakta kullanılabilir. 

    Halk arasında dolaşan söylentiye göre köpekler insanların başından yükselen dumanları görüp insanların karakterlerini tanıyabilirler. Bu söylentinin gerçeği yansıtmadığını söylemiştik ancak söylentinin bilimsel bir gerçeğin çarpıtılmasından ortaya çıktığını biliyoruz. Köpekler güçlü koku alma yetenekleriyle insanların ani hormon ve kimyasal artışlarını gözlemleyebilirler. Saldırı anını anlamak, tetikte olmak için mükemmel bir özellik.

    Köpekler İyi İnsanı Anladığında Ne Yapar?

    Köpekler iyi insanı hisseder mi konusunda aldığınız yanıtlardan sonra hissettikten sonra ne yaptıklarını merak ediyor olabilirsiniz. Köpeklerin kötü insanları hissettikten sonra neler yaptığını biliyoruz ancak iyi insanlara neler yaparlar sorusuna yanıt vermek biraz daha kafa karıştırıcı olabilir. Köpekler iyi insanlarla karşılaştıklarında;

    Listelediğimiz konular köpeklerin uzun zamandır tanıdığı insanlar veya sahipleri için geçerlidir. Tamamen bir yabancı olan insan için tüm maddelerin köpek tarafından uygulanması mümkün değildir. Normal şartlar altında köpeğiniz sizin iyi bir insan olduğunuzu düşüneceği için moralinizi düzelmek için her yolu deneyecektir.

    Köpekleri İnsanları Anlamaları İçin Eğitme

    Köpeğiniz tüm bu imkanlara sahip olmasına rağmen iyi insanlarla kötü insanları tam olarak anlayamadığını düşünüyorsanız köpeğinizi eğitmek istiyor olabilirsiniz. Köpekleri insanları anlamaları için eğitmek normal eğitimlerden çok farksız değildir. Köpeğinizi insanları anlamaları için eğitmek istiyorsanız öncelikle iyi ve kötüyü anlatmalı, göstermeli hatta aşırıya kaçmadan tecrübe ettirmelisiniz.

    Bu sayede köpeğiniz iyi bir insanı gerçekten iyi olarak algıladığında ona ödül mamaları vermeli ve sevginizi göstermelisiniz. Ancak köpeğinizin kötü olarak göreceği insanlara karşı da zarar vermemesini sağlamak sizin sorumluluğunuzdadır. Her ne sebeple olursa olsun kötü insanları yakalamak, ceza vermek yetkililerin işidir. Köpeğinizi iyi insanlarla iyi anlaşacak şekilde yetiştirmek yeterli olacaktır.

    Pet_Paw 1789 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor