Köpeğiniz sık sık kendini kaşıyorsa köpekler neden kaşınır merak etmeye başlayabilirsiniz. Gün içerisinde patisiyle kendini silen sevimli köpeğin normalden fazla bir şekilde kaşınmaya başlaması dikkatinizi hemen çekmiştir. Kaşınmanın ne kadar karmaşık bir his olduğunu biz insanlar da bildiğimiz için; köpeğin neden kaşındığını öğrenip geçirmek isteyebilirsiniz. 

İçindekiler

    Köpekler Neden Kaşınır?

    Köpeklerin kaşınmasına neden olan birçok neden vardır. Köpeklerneden kaşınır sorusuna tek bir yanıt vermek maalesef mümkün değildir. Bu nedenle tüm ihtimaller tek tek değerlendirilerek köpeğin neden kaşındığı bulunmalıdır. Böylece sevimli köpek kaşıntı derdinden kurtulabilir.

    • Bit ve Pire
    • Uyuz
    • Alerji
    • İlaçlar

    Bit ve Pireler Yüzünden Kaşınma

    Köpekler kaşındığında akla ilk gelen neden pire, bit gibi parazitlerdir. Bu tarz parazitler köpeklerin yoğun bir şekilde kendini kaşınmasına neden olur. Pire ısırıkları yalnızca kaşıntıya sebep olmakla kalmayıp başka cilt hastalıklarına da sebep olabilir. Köpeklerde pire nasıl geçer adlı bir yazıyı kaleme almıştık.

    Uyuz Nedeniyle Kaşınma

    Uyuz da köpeklerde kaşıntıya neden olan bir diğer parazit çeşididir. Uyuz olan köpeklerin özellikle alnı ve kulak kenarları çok kaşınır. Köpekler neden uyuz olur diye merak ediyorsanız ilgili içeriğimizi dikkatlice okuyabilirsiniz.

    Alerji Kaynaklı Kaşınma

    Köpeklerde kaşıntı yapan bir diğer nedense alerjilerdir. Köpeğin herhangi bir şeye alerjisi varsa agresif bir şekilde kendini kaşımaya başlar. Bazı köpek cinsleri alerjiye daha yatkın olduğundan çok sık bir şekilde alerjiye bağlı kaşıntı geçirebilirler. Köpeklerin gıdalara, toza, çime alerjisi olabilir.

    İlaçların Yan Etkileri

    Köpekler ilaçların yan etkisi olarak da kaşınabilir. Eğer köpeğiniz çok fazla ilaç aldığı bir tedavi sürecinden geçiyorsa ilacın yan etkisi niteliğinde vücudunda kaşıntı oluşabilir. Kaşıntı sonucunda derisinde kızarıklık ve bölgesel tüy dökülmesi oluşabilir. Daha da ileriye giderse deri iyice tahriş olup yaralar görülebilir.

    Yavru Köpeklerin Kaşınması Normal Mi?

    Yavru köpeklerin arada bir kaşınması normal bir durumken sık sık kaşınması normal bir durum değildir. Yavrunun neden kaşındığını anlamak ve kaşıntıdan kurtulması için ona yardımcı olmak gerekir. Yoksa zaten çok hassas olan cildi tahriş olabilir.

    Yavrular köpekler, yetişkin köpeklere göre enfeksiyon kapmaya daha açık oldukları için genellikle parazitlere bağlı kaşınırlar. Pire, uyuz, bit, kene vb. parazitler yavrunun yoğun bir şekilde kaşınmasına sebep olurlar. Yavru köpeklerde kaşınmaya sebep olan önemli nedenlerden bir diğer ise strestir. Annesinden ayrılmak, yeterince beslenememek, yaralanmak, korkmak, kaza geçirmek, taşınmak gibi durumlar yavruların strese girmesine neden olur. Strese bağlı olarak kaşıntı başlayabilir.

    Köpeklerin Kaşıntısı Nasıl Geçer?

    Köpeklerin kaşıntısını geçirebilmek için öncelikle neden kaşındığı bulunmalıdır. Pireden dolayı kaşınıyorsa pire tasması, parazit spreyleri kullanılmalıdır. Köpeklerin kaşıntısı geçmesi için temizlik çok önemlidir. Köpeğin yaşadığı alan ve köpek temiz tutulmalıdır.

    Kaşıntı bir türlü durmuyorsa vakit kaybedilmeden veterinere gidilmelidir. Kaşıntı nedeniyle köpek kendinde ciddi yaralar oluşturabilir. Kaşıntının sebebi ise içten içe vücuda zarar vermeye devam ediyor olabilir. Veteriner hekim köpeğin neden kaşındığını belirleyip uygun tedavi planını oluşturacaktır. Tedavi süreci yarım bırakılmadığında köpek kaşıntıdan tamamen kurtulabilir.

    Pet_Paw 3300 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor