Köpeklerin Kaç Göz Kapağı Vardır?

Köpeklerin Kaç Göz Kapağı Vardır?

Köpeklerin fiziksel özelliklerini tanımak her köpek sahibinin temel sorumlulukları arasındadır. Köpeklerin kaç kapağı vardır gibi sorulara bulacağınız yanıtlar köpeğinizi tanımanızı kolaylaştıracaktır. Can dostunuzun gözleri hakkında derin bilgilere sahip olmak acil durumlarda doğru müdahale etmenizi kolaylaştıracaktır. Köpeklerin göz kapaklarını yakından inceleyelim.

İçindekiler

    Köpeklerin Kaç Göz Kapağı Vardır?

    Daha önce kedilerin kaç göz kapağı var adlı bir içeriği sizlerle buluşturmuştuk. Aslında kediler ve köpeklerin ne kadar benzer canlılar olduklarını düşünecek olursak bu konuda da çok uzak olmadıklarını kolayca söyleyebiliriz. Köpekler karanlıkta, çok az ışıkta bile kolayca yollarını bulabilen, avlanabilen canlılar oldukları için gözleri ve göz kapakları ilgi toplamaktadır.

    Köpeklerin evrimleri, gelişimleri ve yaşadıkları ortamlara uyum sağlamalarıyla mucizevi bir organ haline gelen gözlerinin her bir noktası hayati öneme sahiptir. Bir köpeğin görme duyusunun tamamen bir nedene bağlanması mümkün değildir. Köpekler göz kapakları da diğer göz parçaları kadar hayatidir. Köpeklerin kaç göz kapağı vardır ve bu göz kapakları tam olarak ne işe yararlar? Köpeklerdeki göz kapakları;

    • Üst Göz Kapağı
    • Alt Göz Kapağı
    • Üçüncü Göz Kapağı

    Köpeklerin göz kapakları köpeklerde göz kuruluğu, köpeklerde göz kızarıklığı ve yavru köpeklerde gözlerin açılması gibi ciddi sağlık olaylarında birlikte görev alırlar. Köpeğinizin sağlıklı bir göze sahip olabilmesi için göz kapaklarının düzenli ve sağlıklı çalışması gerekmektedir.

    Üst Kapak

    Aslında kapaklar arasında gözle görülecek kadar büyük farklılıklar bulunmamaktadır. Köpeklerin üst kapakları gözü ve göz çevresindeki salgıları korumak görevini üstlenmektedir. Gözün nemli tutulması için çok büyük bir öneme sahip olan “lacrimal salgıları” üst göz kapağı sayesinde korunmaktadır. Kapağın zarar görmesi durumunda köpeklerin gözleri yeterli nemi sağlayamayabilir, bu durum görme problemlerine neden olacaktır.

    Alt Kapak

    Bazı köpek cinslerinde çok büyük sorun yaratan kirpiklerin içe doğru kıvrılması durumunu engellemek alt kapakların görevidir. “Ectropion” ve “Entropion” adlı göz kapağı sorunlarından kurtulmak için düzenli gözlem şarttır. Aynı zamanda oluşturulan gözyaşlarının korunması ve buruna doğru akması sağlanmalıdır ve bu görevleri de köpeklerin alt göz kapakları üstlenmektedir.

    Köpeklerde Üçüncü Göz Kapağı Ne İşe Yarar?

    Doğal olarak en çok merak edilen göz kapağı köpeklerin üçüncü göz kapağıdır. Aslında göz kapaklarından çok farklı bir şekilde karşımıza çıkan bu organın bir bağ dokusu zarı olduğunu söylemek gerekir. Köpeklerin vücutlarında koruma amacıyla birçok farklı madde bulunur; kas, tüy, sistemler. Fakat üçüncü göz kapağı bu maddelerin bir tanesini bile içermez, tamamen kendisine özgü bir yapısı vardır.

    Normal şartlar altında köpeğinizin gözünü ne kadar incelerseniz inceleyen köpeğin üçüncü göz kapağını göremezsiniz. Üçüncü göz kapağı sadece aşırı koşullarda ve köpeğin gözünün, göz kapaklarının ciddi hasar aldığı dönemlerde ortaya çıkar. Köpeğin gözünü neredeyse tamamen kapatır ve bir iyileştirme süreci başlatır. Tehlike anında aşırı kısa bir sürede ortaya çıkan bağ saniyeden de kısa bir süre içerisinde işini yapar ve görev yerine geri döner.

    Pet_Paw 741 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor