Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir?

Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir?

Köpek sahiplerinin, köpek sahiplenmek isteyenlerin veya sadece gördükleri için merak edenlerin aklında bir soru oluşmuş olabilir, köpeklerin kulakları neden kesilir? Köpekler ve gelişimleri sürecinde bazı uzuvlarda kesilme işlemleri yapılmaktadır fakat bunların neden kaynaklandığı ve ne kadar sağlıklı olduğu konusunda büyük bir tartışma vardır.

İçindekiler

    Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir?

    Köpeklerin Kulakları Neden Kesilir?

    Köpeklerin kulaklarının kesilmesi hakkında birçok farklı söylem vardır. Tüm bu nedenlerin ve gerekçelerin yanında insanların büyük bir çoğunluğu köpeklerin kulaklarının kesilmesi için gerekli nedenler olduğunu savunsa bile yine büyük bir topluluk bunun zalimce ve bencilce olduğunu düşünmektedir. Köpeklerin kulakları neden kesilir?

    • Çoban köpeklerde yırtıcılar kulaklardan yakalayamasın diye,
    • Bazı cins köpeklerde dik kuyruk olması amacıyla,
    • Oynayan köpeklerin birbirlerine zarar vermesini engellemek için kulaklar kesilebilir.

    Tüm bu saydığımız maddelere değinmeden önce nedeni ne olursa olsun köpeklerin kulaklarının kesilme nedeninin biz insanlar olduğunu unutmamak gerekir. Kendi fikirlerimizi ve Petarkadaş ailesi olarak benimsediğimiz düşünceyi yazımızın ilerleyen başlıklarında sizlerle paylaşacağız. Şimdilik bu kesim işleminin neden yapıldığını anlamaya çalışalım.

    Çoban Köpeklerinde Kulak Kesimi

    Çoban köpeklerinde kulak kesimine çok rastlıyoruz. Özellikle kangal gibi köpek cinslerinin beslenme amacı çoğunlukla kurt ve çakal saldırılarına karşı sürüyü, sahiplerini korumak olduğu için kulakları kesilmektedir. Bizleri koruyan köpeklerin neden kulaklarını kesiyoruz diyorsanız aslında mantıklı bir açıklaması var.

    Köpek familyası genetik olarak kulağa saldırmaya programlanmıştır. Köpekler birbirleriyle dövüştüklerinde birbirlerinin kulaklarını tutmaya çalışırlar. Yani bir kurdun öncelikli amacı köpeğinizin kulağını tutmak olacaktır. Böyle bir durumda çoban köpeği kulağını kaptırırsa dövüşü kaybetmiş olur. Kurt hem sürüye hem de çoban köpeğine büyük zarar verebilir. Avcılar kulaklarını yakalamasın diye köpeklerin kulakları kesilmektedir.

    Kardeş Köpeklerde Kulak Kesimi

    Köpeklerin genetik olarak kulak tutmaya meyilli olduğundan bahsetmiştik. Bu içgüdüsel özelliklerinin gelişebilmesi için yavru dönemlerinde, gelişim dönemlerinde birbirlerinin kulaklarıyla alıştırma yapmaları gerekmektedir. Fakat her eğitimde olduğu gibi burada da bazı sorunlar yaşanmakta ve köpekler arasında sorunlar çıkabilmektedir.

    Ortaya çıkacak kötü sonuçlar engellemek için, köpeklerin bu içgüdüsel özelliklerini ortadan kaldırmak için yavru köpeklerin kulaklarının kestirildiğine çok sayıda rastlıyoruz. Aslında insanoğlu olarak her hareketimize bahane bulmak konusunda sınır tanımıyoruz diyebiliriz. Diğer bahanelerimize devam edelim.

    Dik Kulak İçin Kesim

    Kimi köpek cinslerinde kulakların dik olması ne yazık ki hayvan satışı yapan yerlerin işini kolaylaştırmakta, fiyatı arttırmaktadır. Doberman kulakları nasıl dikleşir adlı içeriğimizde de anlatmaya çalıştığımız gibi bazı köpeklerin dik kulaklı olması için kulak kesimi yapılmaktadır. Zevk için yapılan bu eylemi kesinlikle desteklemiyoruz. Köpeklerin kulakları neden kesilir sorusuna üretilen bahanelerin sonuna geldik.

    Köpeğimin Kulağını Kestirmeli Miyim?

    Diğer köpek sahiplerinin neden köpeklerinin kulaklarını kestirdiğini sizlerle paylaşmaya çalıştık. Eğer saydığımız bahaneler sizin için yeterli geldiyse, anlamlı geldiyse köpeğinizin kulağını kestirmek konusunda ciddi düşüncelere dalabilirsiniz. Aksi takdirde bir sağlık sorunu yoksa köpeğinizin kulağını kestirmeye gerek yok demektir.

    Artık köpeklerin kulakları neden kesilir sorusunun yanıtını en açık şekilde biliyorsunuz. Sadece kendi bakış açımızdan değil, desteklemesek bile kestirmeyi destekleyenlerin bakış açılarından da tüm nedenleri karşınıza çıkartmaya çalıştık. Kararı veren siz olacaksınız ama verdiğiniz karara ses çıkartamadan uymak zorunda olanın da can dostunuz olacağını unutmamalısınız.

    Köpeklerde Kulak Kesimi Saldırganlığı Arttırır Mı?

    Köpeklerin herhangi bir uzuvlunu keserek karakteristik özelliklerini değiştirmeniz mümkün değildir. Yüzbinlerce yıldır gelişen ve soydan soya aktarılan bu köpek özellikleri ancak yine yüzbinlerce yıl içerisinde değişim gösterebilir. Köpeğinizin vücudunda değişiklikler yaparak ancak onların alışkanlıklarını değiştirebilirsiniz.

    Yani ilk amacı kulağını korumak olan bu güzel canlılar yapılan işlemler sonucunda zamanla kulaklarını korumak zorunda olmadıklarını fark ederek farklı savunma teknikleri gösterebilirler. Fakat köpeğinizin sizin silahınız veya gücünüz değil arkadaşınız, hayat ortağınız olduğunu unutmamalı ve bunlara göre karar vermeli, hareket etmelisiniz.

    Köpeklerin Kulakları Kestirilmezse Ne Olur?

    Köpeklerin kulakları neden kesilir konusunda yeterli bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyoruz, içeriğimizle birlikte kulakların kesildiğinde ne olduğunu da anladınız. Peki, köpeğinizin kulağını kestirmezseniz ne mi olur?

    • Köpeğiniz kulağını diğer canlılardan korumaya önem verir,
    • İçgüdülerini takip etmeye devam eder,
    • Köpeğiniz büyüdüğünde cinsine göre uzun ve güzel kulakları olur.

    Aslında listemizi okuyan her vicdan sahibi insanın anlayabileceği gibi köpeğinizin kulağını kestirmediğinizde onlar sadece normal birer köpek olarak yaşamaya devam ederler. Bizim özel isteklerimize göre şekillenmek yerine doğal hayatlarının izinden giderler.

    Köpeklerin Kulaklarını Kestirmek Sağlıklı Mı?

    Köpeklerin kulaklarının kestirilmesinin doğrudan bir sağlık sorununa etki ettiğini söylemek gerçeği saptırmak olacaktır. Köpeklerin kulaklarının kestirilmesinin bencilce ve alınmayın ama vahşice bir davranış olduğunu söyledik ama bir hastalığı yaydığını veya bir hastalığa neden olduğunu söyleyemeyiz. Sadece kötü şartlarda yapılan işlemler gerçekten tehlikeli olabilir.

    Steril, olması gerektiği gibi yapılmayan, amatör ellerde uygulanan teknikler köpeğinizin ölmesine varacak kadar kötü sonuçlar doğurabilirler. Köpeklerin kulakları neden kesilir konusunda bahsettiklerimiz ışığında kararlıysanız ve köpeğinizin kulağını kestirmek istiyorsanız bunu doğru yerde, doğru ellerce yaptırmalısınız.

    Köpek Kulağı Nerede Kestirilir?

    Köpek Kulağı Nerede Kestirilir?

    Köpeklerin kulağı daha önce yapanlarca, amatör insanlarca veya köpek sahiplerince yapılabilecek basit bir operasyon değildir. Riskinin fazla olmadığını söylemek herkesin yapabileceği anlamına gelmemektedir. Köpeklerin kulaklarını kestirmeniz gerekiyorsa sadece veteriner hekimlerden destek almalı ve tüm uyarıları dikkate almalısınız.

    Köpeklerin kulakları neden kesilir adlı içeriğimizin sonuna geldik. Sizde kendi fikirlerinizi Petarkadaş üzerinden yorum olarak atarak konu hakkındaki görüşlerinizi diğer köpek severlerle paylaşabilirsiniz. Hayvan severlerin bölünmesine neden olan bu konuya benzer olarak köpeklerin kuyrukları neden kesilir konusunu da birlikte inceleyeceğiz.

    Pet_Paw 9395 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor