Muhabbet Kuşları Ne Zaman Yumurtlar?

Muhabbet Kuşları Ne Zaman Yumurtlar?

Minik bir kanatlı yavruyu sevmek için muhabbet kuşları ne zaman yumurtlar diye düşünüyor olabilirsiniz. İşten geldiğinizde, evinizin kapısını açtığınızda cıvıltılı bir karşılama ile karşılaşıyorsanız evinizde kanatlı dostlarımız arasında en insana yakın olanlarından muhabbet kuşu besliyorsunuz demektir. Beslediğiniz çenesi düşük kuşun yavrularını görmek, yavruladığını görmeyi planlıyorsanız yazımızda kuşlar ve yumurtlama dönemleri hakkında birçok sorunuza yanıt bulabileceksiniz.

İçindekiler

    Muhabbet Kuşları Ne Zaman Yumurtlar?

    Muhabbet kuşları yumurtlayarak çoğalan canlı türlerindendir. Nesillerini devam ettirmek amacıyla ürerler ve minik kuşların yumurtadan çıkmalarıyla hayata atılmalarını sağlarlar. Yumurtalama sadece anlık bir olay olarak bahsedilemeyecek kadar geniş ve yoğun bir süreçtir. Yazımızın devamında bu sürece yumurtalama dönemi olarak değineceğiz. Muhabbet kuşunuzun ne zaman yumurtalayacağını, yumurtlamaya ne zaman hazır olacağını merak ediyorsanız olgunlaşmasını beklemek zorundasınız diyebiliriz.

    Erkek muhabbet kuşları olgunluk dönemine bir yaşında girerler ve altı yaşına kadar çiftleşmeye uygun olarak yaşantılarına devam ederken dişi kuşlar ise yine 1 yaşında girdikleri yumurtlama dönemlerine 4 yaşlarında veda ederler. Ortalama üç yıl süren bu yumurtlama döneminde verimli bir çiftleşmenin ardından muhabbet kuşları ne zaman yumurtlar sorusuna yanıt bulabilirsiniz. Erkek ve dişi muhabbet kuşunuzun çiftleşme dönemlerinin kesiştiği yıllar içerisinde her saniye yumurtlama ve çiftleşme mümkündür. 

    Muhabbet kuşları genellikle doğru hava koşullarına yani yuvasında doğru sıcaklığa eriştiğinde, sağlam ve güvenilir bir yuvaları olduklarından emin olduklarında, yavru besleyecek kadar rahat beslendiklerinde yumurtlamayı düşünürler. Ama tüm bunların yanında çiftleşmeye uygun eş ve durum olmasa bile sadece kızgınlık dönemlerine girdikleri için yumurtlayan dişi kuşlar da vardır. Dişi kuşunuzun yumurtlaması yavrulayacağı anlamına gelmez.

    Muhabbet Kuşu Yumurtlama Dönemi

    Yumurtlama dönemine basit bir detay gibi değil, kompleks ve geniş bir durum olarak bakmamız gerektiğinden bahsetmiştik. Eğer çoğunluğun yaptığı gibi erkek ve dişi olarak çift kuş besliyorsanız kuşlarınız bir yaşlarına yani olgunluk dönemine girdiklerinden itibaren büyük bir ihtimalle kızgınlık dönemlerine girmeye de başlayacaklardır. Erkek olan muhabbet kanatlısının dişiye yaptığı kurları takip ederek yumurtlama döneminin ne zaman başladığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.

    Erkek kuşlar dişi kuşlara yakın durmaya başlarlar ve gagalarını birbirlerine sürtmeye çalışırlar. Eğer kur dişi tarafından kabul edilirse yumurtlama döneminde erkek kuş, dişisini beslemeye başlar. Verdiğiniz yemleri erkek ağzına alıp dişiye vermeye başladıktan sonra sıra tekrar kur yapmaya gelir ve dişinin kabul etmesi durumunda yumurtlama döneminde olan dişi kuş çiftleşmeyi başlatır. Yumurtalama dönemini atlattığınızda yeni yavruları belirtilerini beklemeye koyulabilirsiniz.

    Muhabbet Kuşlarının Yumurtalama Belirtileri Nelerdir?

    Yumurtlama dönemi ve çiftleşme sonrası tüm kuş severler o güzel anın heyecanını yaşıyorlar. Muhabbet kuşları ne zaman yumurtlar, yumurtlama belirtileri nelerdir sorularıyla günlerini geçirmeye ve minik dostlarıyla tanışmaya çalışıyorlar. Başarılı bir çiftleşme sonrası çok kısa sürede yumurtlayacak olan kuşların yumurtlamadan önce birçok belirtiyle sizleri uyardığını görmezden gelmemek için belirtileri öğrenmelisiniz.

    • Kuşunuzda yumurta şişikliği olacaktır.
    • Dişi kuşların kuyrukları aşağıya sarkar.
    • Dişi sürekli yuvayı tarar ve arayışta olacaktır.

    Sizler için sıraladığımız belirtileri gördüğünüzde çok büyük ihtimalle beslediğiniz dişi kuş yumurtlayacak demektir. Yumurtalardan her zaman yavru çıkmaz ama torun sahibi olduğunuzda kuş isimleri sayfamızdan yeni yavru için bir isim beğenebilirsiniz. Sadece isim değil, yer sıkıntısı gibi imkansızlıklarda kuş sahiplenme ve kuş sahiplendirme ilanları arasına yenisini açarak minik dostunuz için yeni bir ev bulabilirsiniz. 

    Pet_Paw 1478 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor