Psikoloji Neden Hayvan Davranışlarını İnceler?

Psikoloji Neden Hayvan Davranışlarını İnceler?

.

Psikoloji, insan davranışlarının yanı sıra hayvan davranışlarını da incelemekte olan bilim dalıdır. Bunu öğrenen birçok kişi psikoloji neden hayvan davranışlarını inceler diye merak etmektedir. Yalnızca insanlara özgü sanılan bu bilim dalı hayvanlarla oldukça ilgilidir. Hayvanlar hakkında pek çok psikolojik çalışma gerçekleşir.

İçindekiler

    Psikolojinin Türkçe karşılığı ruh bilimidir.  Ruh biliminin uzmanları, davranışları ve davranışlara karşı zihnin vermiş olduğu tepkileri incelerler. Duygu ve düşünce dünyasında olup biten her şey psikolojinin inceleme alanına girer.

     

    Psikoloji Neden Hayvan Davranışlarını İnceler?

    Psikoloji neden hayvan davranışlarını inceler sorusunun ana cevabı hayvan davranışlarının insan davranışlarıyla benzerlik göstermesidir. Hayvanları daha yakından takip edip davranışları çözümlendiğinde insan psikolojisi daha kolay açıklanmaktadır. Hayvanları incelemek insanlara göre çok daha kolay olduğundan psikoloji bilimin gelişimi için hayvanlarla çalışmalar ve deneyler yapılmaktadır.

    Birçok hayvanın ömrü, ortalama insan ömrüne göre çok daha kısadır. İnsanlar üzerinde yapılacak olan bir araştırmanın sonuçlarını elde etmek yıllar sürerken hayvanlarla yapılan araştırmalar çok daha kısa sürede sonuçlarını verir. İnsan ve hayvan davranışlarının benzerliğinden dolayı araştırmalar sonuçları oldukça tatmin edici olabilmektedir.

     

    Psikoloji Hayvan Davranışlarını İnceler Mi?

    Hayvanlar, psikolojinin inceleme alanına girmektedir. Hatta hayvan davranışlarının incelenmesi için yeni bir bilim dalı bile oluşmuştur. Psikoloji ve biyoloji bilimlerinin hayvanlar üzerinde iş birliği kurması sonucunda etoloji dalı doğmuştur.

    Etoloji, hayvan davranışlarını doğal ortamlarında inceleyen alandır. Etoloji davranışlarının nedenini, evrimsel gelişimini, uyarlanım şeklini gözler önüne serebilmek için hayvanları kendi ortamlarında uzun yıllar boyunca inceler. Hayvanlar laboratuvar ortamında değil de doğal ortamında incelendiği için etoloji çalışmalarının diğer hayvan davranışı incelemelerine göre çok daha başarılı sonuçlar doğurduğunu öne süren bilim insanları mevcuttur.

     

    Hayvanlar Psikoloğa Gider Mi?

    Hayvanlarda duygusal ve zihinsel bozukluk tespit edildiğinde profesyonel destek almak için psikoloğa götürülmelidir. Hayvanlarda insanlar gibi depresyon, korku, anksiyete gibi durumları yaşayabilirler. Bu durumlar sonucunda mutsuz ve halsiz halleri kolaylıkla fark edilebilir.

    Evcil hayvanların başına kazalar, ağır darbeler, yangın, sıkışma gibi travmatik olaylar geldiğinde evcil hayvan sigortası sayesinde tüm tedavilerini ücretsiz bir şekilde yaptırabilirsiniz. Fiziksel olarak sağlıklarına kavuşsalar bile yaşadıkları olayların psikolojik etikleri hala devam ediyor olabilir. Bu nedenle yaptırmış olduğunu evcil hayvan sigortası psikolojik muayene hakkı tanıyorsa bunu kesinlikle kullanmalısınız. Böyle bir hakkınız yoksa da kendi imkanlarınızla ve veteriner hekimlere danışarak minik dostunuzu bir hayvan psikoloğuna götürmelisiniz.

    Pet_Paw 8064 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor