Tavuk Nasıl Çiftleşir? Horoz Nasıl Çiftleşir?

Tavuk Nasıl Çiftleşir? Horoz Nasıl Çiftleşir?

Çevremizde gördüğümüz, ellerimizle beslediğimiz, besicilik yaptığımız canlıların tüm hayatlarını merak ediyoruz, çiftleşme gibi özel anlarını bile. Tavuk nasıl çiftleşir, horoz nasıl çiftleşir gibi kümes hayvanları hakkında çiftleşme sorularının sorulma nedenin başında yumurta ile çoğalmaları gelmektedir. Yumurta ve civciv durumu tavuklarda çiftleşmeyi anlaşılması güç yapar.

İçindekiler

    Tavuk Nasıl Çiftleşir?

    Tavuk kuşlar ailesinin bir üyesi olan, gündelik hayatımızda en sık rastladığımız çiftlik hayvanlarından birisidir. Diğer kuşlarda olduğu gibi tavuklar da yumurtlayarak çoğalırlar. Yumurtalıklarında oluşan yumurta sarısı olarak bildiğimiz sıvı öncelikle yumurta kanalına düşer. Yumurta kanalında bildiğimiz yumurta sıvısıyla birleştikten sonra yumurta haline gelir ve hava ile temas ederek dışı iyice sertleşir.

    Bu süreçte dışarıya yumurtlama adı verilen eylemle atılan yumurta insanlar için kullanılabilir duruma gelmiş olur. Peki, yumurtalayan tavuk çiftleşmiş sayılır mı, tabi ki hayır. Tek başlarına yaşayan tavuklar da yumurtlarlar ama çiftleşmiş olmazlar. Tavukların çiftleşmesi için olgun bir horoza ihtiyaçları vardır. Ancak doğru bir birliktelik ile çiftleşme meydana gelir. Olgun horozu anlamak için horozlar kaç aylıkken öter yazısına bakabilirsiniz. Tavuk nasıl çiftleşir?

    Tavuk Nasıl Çiftleşir? Horoz Nasıl Çiftleşir?

    Üremenin, çiftleşmenin gerçekleşmesi için horozun tavuğun oluşturduğu yumurta sarısını döllemesi gerekmektedir. Horoz spermleri doğru ortamda, doğru zamanda yumurta sarısı ile buluştuğunda döllenme gerçekleşmemesi için bir engel yoktur. Kısırlık gibi durumlar haricinde çiftleşme gerçekleşir.

    Fakat yumurta sarısı ile spermlerin buluşması için 6-8 gün arası bir süre geçmesi gerekmektedir yani çiftleşme olduğunda döllenme hemen gerçekleşmez. Tavuk nasıl çiftleşir sorusu ile horoz nasıl çiftleşir sorusunun yanıtı gördüğünüz gibi aynıdır. Sorunsuz bir çiftleşme her zaman döllenme olacağını göstermez.

    Tavuklarda Çiftleşme Ne Kadar Sürer?

    Tavukların çiftleşmeleri çok uzun sürmez fakat çiftleşme sonrası civciv ve yumurta oluşma süreçleri nispeten uzun denebilecek kadar vardır. Horoz spermlerinin tavuğun yumurta sarısı ile buluşma aşamasının 6 ile 8 gün arasında sürebileceğini söylemiştik, horozların sperm ömürleri de yaklaşık olarak 2 hafta yani 14-15 gündür. Bu süreçte tavuklarda çiftleşme verimli olarak gerçekleşebilir.

    Her Çiftleşme Civciv Verir Mi?

    Tavuk nasıl çiftleşir adlı içeriğimizin ilk başlıklarından da rahat bir şekilde anlayabileceğiniz gibi ne yazık ki her çiftleşme sonucu, her yumurtlama sonucu civciv alamazsınız. Civciv almak için öncelikle yumurta oluşmadan önce sağlıklı bir çiftleşme gerçekleşmesi gerekmektedir. Tavuk nasıl çiftleşir yazısında anlattığımız çiftleşme de civciv için yeterli olmayacaktır.

    Sağlıklı çiftleşme sonrası horoz nasıl çiftleşir sorusunda aldığımız yanıtlardan birisi olan döllenme olayının da sorunsuz olarak yaşanması gerekmektedir. Aksi takdirde çiftleşmeden civciv alınamaz. Çiftleşmeden civciv çıkması için sağlıklı çiftleşme ve sağlıklı sperm ulaşımının sağlanması gerekmektedir.

    Her Çiftleşme Yumurta Verir Mi?

    Civciv konusunda olumsuz konuşmuştuk fakat yumurta olayı düşündüğünüzden çok daha kolay olabilir. Tavukların yumurta vermesi için çiftleşmeye gerek yoktur. Tavuklar olgunluk evrelerine girdiklerinde yumurtalama dönemleri bitene kadar düzenli olarak yumurta vermeye devam ederler. Bu durumun çiftleşme ile, tavuk nasıl çiftleşir, horoz nasıl çiftleşir ile alakası yoktur denebilir.

    Pet_Paw 41438 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor