Balıklar Depremi Hisseder Mi?

Balıklar Depremi Hisseder Mi?

.

Balıklar depremi hisseder mi sorusunun yanı sıra, hayvanların depremi hissedip hissetmediği ise daima bir merak konusu. Gelin hep birlikte hayvanların depremden önce verdiği ilginç işaretlere göz atalım.

İçindekiler

    Hayvanlar ve Depreme Verdikleri Tepkiler

    Jeofizik Mühendisi Ahmet Ercan deprem öncesi hayvanların verdiği farklı işaretler hakkında küçük bir açıklama yapmıştı. Biz de bu yazımızda o açıklamaları referans alarak size birkaç bilgi sunmak istiyoruz.

    Yapılan araştırma hayvanların sahip oldukları gelişmiş duyu organları ve algılama yetenekleri sebebiyle doğa olaylarını öncede hissedebileceğini ortaya koymuştur. Ancak her hayvanın her doğa olayına tepki vermesi mümkün değildir.

    Hayvanların verdikleri tepkileri bilimsel olarak gözlemleme olanağı şu zamana kadar çok olmamıştır, ancak günlük hayatta insanların gözlemlediği birçok olay söz konusudur. Genel kanıya göre depremi hisseden hayvanlar bambaşka tepkiler vermekte.

    Evde yaşayan köpeklerin huzursuzlaştığı, kafesteki kuşların çırpındığı gözlemlenebiliyor.

    Balıklar Depremden Önce Nasıl Tepki Verir?

    Deprem haftası ise denizlerin derinliklerinde yaşamlarını sürdüren kırmızı balıkların yüzeye yaklaştıkları bu nedenle de balıkçılar tarafından çok sayıda yakalandıkları gözlemlenmektedir. Balıklar depremi en çok hisseden canlılar olarak görülür.

    Özellikle yılan balıklarının daha hassas oldukları öne sürülmektedir. Yılan balıkları denizde ortadan kaybolur ya da saklanırlar, canlılarda deprem öncesi çiftleşme duygusu artar ve suların kimyası değişiklik gösterir.

    Balıklar gibi birçok hayvan depremi hissedip tepki vermiş olsa da unutmayın ki bu bilimsel olarak netleşmiş bir durum değildir. Bir depremde tepki veren köpeğiniz diğer depremde tepkisiz kalabilir veya deprem öncesinde verdiği tepkileri sıradan bir günde de verebilir.

    Balıklar Depremi Hisseder Mi?

    Pek çok gözlem sonucunda hayvanların depreme karşı bazı farklı tepkiler gösterdikleri görülmüştür. Ancak bu tepkileri öncelesek dahi bunlar her zaman bir deprem belirtisi olmayabilir. Ancak genellikle balıkların en çok hissettiği bilgisi gelmektedir. Sezgileri ve su içerisindeki titreşimlere olan hassasiyetleri sebebi ile ses çıkardıkları ve toplu halde deprem bölgesinden kaçtıkları görülmüştür.

    Bu noktada hiç bir zaman net ve kesin konuşmak mümkün olmayacaktır. Ancak bilim insanları depremlerin hassasiyetlerini ve hayvanların üzerindeki etkileri inceleseler bile hayvanların davranışları ve depremler arasında kesin bir ilişkiye rastlanamamıştır. Diğer hayvanlar için de depremi hissetme konusunu merak ediyor olabilirsiniz;

    Köpekler Depremi Hisseder Mi?

    Kuşlar Depremi Hisseder Mi?

    Kediler Depremi Hisseder Mi?

    Pet_Paw 10657 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor