Hayvanlar Regl Olur Mu?

Hayvanlar Regl Olur Mu?

Türümüz dişilerinde düzenli olarak gözlemlenen davranışlardan birisi olan regl yani adet süreci sadece bizlere özel bir durum değil. Hayvanlar regl olur mu diye merak ediyorsanız yanıtı aldığınızda bunu kabullenmek garip gelebilir, genetik olarak birçok canlıyla ortak özelliklerimiz bulunmakta ama bu ortak özelliklerin yanında evcil hayvanlarda adet de var mı?

İçindekiler

    Hayvanlar Regl Olur Mu?

    Hayvanlar Regl Olur Mu?

    İnsanoğlunu diğer hayvanlardan ayıran en önemli özelliklerden birisi de kendisi dışındaki dünyayı, yaşamı merak etmesidir. Öncelikle başımıza gelenleri anlamaya, kabullenmeye çalışıyoruz. Sonrasında bilimin, merakın gücüyle çevremizi… Hayvanların yaşamlarını merak etmemiz de bundan kaynaklanıyor. Bizler binlerce yıldır regl hakkında bilgi sahibiyiz, artık hayvanlar regl olur mu sorusuna yanıt aramaya başladık.

    Memeli hayvanların neredeyse tamamında regl görülmektedir fakat her canlıda her hastalığın, her duygunun, her alışkanlığın aynı gözlemlenmediğine denk gelmişsinizdir. Regl dönemi de memelilerin çok büyük bir bölümünde tam olarak bildiğimiz gibi açık kanama ile geçmez. Sadece ortak ataları paylaştığımız yarasa, fil ve şempanze gibi hayvanlarda “aleni adet” denen regl yaşanmaktadır. Bilimsel kuzenlerimizle benzer kaderi paylaşmamız ne garip.

    Açık Regl ve Gizli Regl Nedir?

    Hayvanlar regl olur mu konusu hakkında konuşurken çoğu memelide görülen regl döneminin insanlardakinden farklı olduğunu söylemiştik. İnsanlarda regl açık olarak yani aleni adet olarak yaşanmaktadır. Rahmin belli bir tabakasının yırtılması olarak özetlenebilecek bu olay açık kanama gözleniyorsa açık regl, kanama gözlenmiyorsa gizli regl olarak adlandırılmaktadır.

    Hangi Hayvanlar Regl Olur?

    Neredeyse tüm memelilerde görüldüğünüz söylediğimiz bu olayın tam olarak hangi hayvanlarda yaşandığını merak ediyorsanız tamamını saymanın mümkün olmadığını söyleyerek güzel bir liste hazırlayabiliriz. Özellikle bizlerle sık karşılaşan canlıların farklı şekillerde de olsa adet olayını yaşadığını bilmek onlara bakışınızı oldukça değiştirecektir.

    Günümüzün çoğunda bizlerle olan kedi, köpek gibi evcil hayvanların yanında fil ve at gibi memelilerde de yaşanan adet döneminin en garip hikayelerinden birisine de sıçanlar sahiptir. İnsanlarda ayda bir gözlemlenen bu olay sıçanlarda ortalama beş günde bir yaşanmaktadır, evet beş günde bir. Kedilerin ve köpeklerin adetleri hakkında detaylı bir içerik paylaşmıştık.

    Pet_Paw 16074 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor