Kedilerin güzelliklerine güzellik katan, neden orada olduklarını neredeyse herkesin merak ettiği hem güzel hem de gizemli bıyıkların stres yüzünden zor zamanlar yaşayabildiğini biliyor muydunuz? Kedilerde bıyık stresi sıklıkla görülebilen, kısmen psikolojik bir sorundur. Kedinizin böyle bir rahatsızlık içerisinde olup olmadığını anlamak sorumluluk sahibi kedi sahipleri için oldukça kolaydır.

İçindekiler

    Kedilerde Bıyık Stresi Nedir?

    Kedilerde Bıyık Stresi Nedir?

    Öncelikle kedilerde bıyık stresi nedir ve neden oluyor sorularına yanıt vererek başlamak gerekir diye düşünüyoruz. Kedilerde bıyık stresinin tam olarak ne kadar büyük bir sorun olduğunu anlamak için öncelikle kedilerin bıyıkları ne işe yarar sorusuna tatmin edici bir yanıt bulmalısınız. Aksi taktirde ne kadar ciddi bir problemden bahsettiğimizi anlamanız mümkün değildir.

    Kedilerin bıyıklarının olmasının yanında kedilerin bıyıklarının uzun olmasının da nedenleri vardır. Kediler bıyıklarını kelimenin tam manasıyla duyu organları gibi kullanırlar. Gerektiğinde konumlarını gerektiğinde yollarını bulmak için bıyıklarına ihtiyaç duyarlar. Kedilerde bıyık stresi de tam olarak burada karşılarına çıkabilir.

    Kedilerin özellikle beslenme sırasında bıyıklarında kir, bulaşık bırakmamaya özen gösterdiklerini görebilirsiniz. Su içmeye çalışan, mama kabından mama yemeye çalışan kedilerin bıyıkları gerektiğinden fazlaca kaba temas ettiğinde veya bulaşığa maruz kaldığında bıyık stresi dediğimiz sorun başlarına gelir. Artık bıyık kedilerin kullanımına uygun durumda değildir.

    Kedilerde Bıyık Stresi Neden Olur?

    En büyük nedenlerin birini zaten daha önce sizlerle paylaşmıştık. Mama veya su kabının kedinizin cinsi için uygun olmadığı durumlarda bıyık stresi ile karşılaşma şansınız oldukça yüksektir. Tek nedenin bu olmayacağını düşünürsek, diğer nedenleri de sizlerle paylaşmak isteriz. Kedi bıyığı stresi birçok farklı nedenden kaynaklanıyor olabilir.

    • Mama kabının derinliği yüksek olabilir,
    • Kapta mamalar ulaşılamaz durumda kalmış olabilir,
    • Mama kabı yetersiz büyüklükte olabilir,
    • Mama kabı olması gerektiğinden fazla dar olabilir.

    Kedilerin nasıl durumlarda bıyık stresi rahatsızlığını yaşadığını anladığınızı düşünüyoruz. Peki, kedinizin bu rahatsızlığı geçirdiğini nasıl anlayabilirsiniz? Kediler hastalıklarını, rahatsızlıklarını doğrudan yüzünüze söyleyecek kadar acımasız değildir, sadece belli ederler. Tabii, anlayana...

    Kedilerde Bıyık Stresi Belirtileri

    Kedinizin bıyık stresi ile tek başına savaşmasının pek kolay olduğunu söyleyemeyiz. Kedinize yardımcı olmanın ilk adımı olarak kedinizin yaşadığı sorunu tahmin etmeli, emereleri takip etmelisiniz. Ancak doğru belirtilerin üzerine gittiğinizde çok geç olmadan kedinizin yaşadığı problemi ortadan kaldırabilirsiniz.

    • Kediniz mamasını mama kabı dışında yiyorsa,
    • Su kabında su olmasına rağmen başka su kaynaklarına yöneliyorsa,
    • Mama Kabınınyanında kazma hareketi yapıyorsa,
    • Maması olmasına rağmen açken yaptığı hareketleri tekrarlıyorsa

    büyük ihtimalle kediniz bıyık stresi hastalığı ile mücadele ediyor demektir. Kediler özelinde görülen bu rahatsızlık çok büyük sorunlara yol açan cinsten bir hastalık olmamasına rağmen kedinizin ve dolaylı olarak tüm hanenin huzurunu bozacaktır. Sağlıklı beslenme ve eğitimde aksama olmaması için belirtileri ciddiye almalısınız.

    Bıyık Stresine Karşı Ne Yapmalı?

    Kedinizin bıyık stresi yaşadığını düşünüyorsanız ilk olarak yapmanız gerekenler kedinizin kullandığı ürünlerde değişikliğe gitmektir. Özellikle mama ve su kabını daha yayvan olacak şekilde değiştirmeli ve yeni kabından mama yerken sergilediği davranışlarına dikkat etmelisiniz. Kedinizin hala davranışlarında bir anormallik seziyorsanız profesyonel bir yardım almanız gerekebilir.

    Kediler için bıyıklarının ne kadar önemli olduğunun altını defalarca çizmiş olsak bile bıyık stresi veteriner herkimlere taşınmanıza gerek duyacağınız kadar büyük bir sorun değildir. Ancak her ufak sorunda olduğu gibi gözlemleme bırakıldığında, teşhis geç kaldığında sorun büyüyebilir ve veteriner hekim desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz.

    Pet_Paw 1013 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor