Köpek Tırmalaması Kuduz Yapar Mı?

Köpek Tırmalaması Kuduz Yapar Mı?

Kuduz salgınlarının artması ve tekrardan gündeme gelmesiyle birlikte köpek tırmalaması kuduz yapar mı sorusunun sorulma sıklığı da arttı. İnsanlar doğal olarak bu virüsün nasıl yayıldığını ve nelerden korunmak gerektiğini anlamak istiyorlar. Köpeklerin neden olduğu kesikler kuduz tehlikesi yayar mı, inceleyelim.

İçindekiler

    Köpek Tırmalaması Kuduz Yapar Mı?

    Köpeklerin sizi tırmalamasının doğrudan kuduza neden olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Köpek tırmalaması kuduz yapar mı sorusunun yanıtı tamamen köpeğin sahip olduğu, olmadığı virüs ile alakalı bir durumdur. Evet, kuduz tırmalama, ısırma, vücut sıvıları gibi birçok farklı temas yöntemi ile hayvandan hayvana bulaşabilir. Çok sık rastlanmasa bile bu bulaş benzer yollarla insanlar için de geçerlidir.

    Ancak köpek tırmalaması sonucu kuduz olmanız için birçok farklı koşulun bir araya gelmiş olması gerekir. Sizi tırmalayan köpeğin bir sağlık sorunu yoksa ve kuduz belirtisi göstermiyorsa ve kuduz değilse aklınıza kuduz kelimesini getirmenize gerek yok demektir. Tabii köpeklerde kuduz belirtileri hakkında gerçekten doğru bilgilere sahipseniz. Şüphede kalmamak için yine de test yaptırabilirsiniz.

    Kuduz Köpek Tırmalaması Kuduz Yapar Mı?

    Köpeklerde kuduz belirtileri arasından hiçbir belirti göstermeyen, gayet sağlıklı bir köpek tarafından tırmalanmanın sadece ufak bir yanlış anlaşılma olduğunu ve sağlığınıza zarar vermeyeceğini söylemiştik. Peki, sizi tırmalayan köpek belirti gösteriyorsa veya doğrudan kuduz bir köpekse ne olur, kuduz köpek tırmalaması kuduz yapar mı?

    Kuduzun bulaş yöntemleri arasında tırmalama dahildir. Eğer kuduz bir köpek tarafından tırmalanırsanız en kısa sürede sağlık ekiplerine durumu iyice anlatmalısınız. Mümkün olduğu kadar köpeğin nerede olduğunu da bildirmeli ve her türlü teste karşı hazır olmalısınız. Virüs taşıyan köpeklerden insanlara bulaşıcı hastalık geçmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Köpeklerle alakalı bu bilgiler ilginizi çektiyse kedi tırmalaması ve kuduz konusunda da bir içerik hazırlamıştık.

    Pet_Paw 21502 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor