Kaplumbağalar Kaç Yıl Yaşar?

Kaplumbağalar Kaç Yıl Yaşar?

Kaplumbağalar insanoğlunun hayat derslerinde, metaforlarında her zaman kendilerine yer bulmuş mucizevi sürüngenlerdir. Biz insanlar kaplumbağalar kaç yıl yaşar sorusunu soruyorsak bu durum kaplumbağaların hayatı hakkında yayılan kimi doğru kimi yanlış bilgiler nedeniyledir. Bilgi kirliliğine son vermek için kaplumbağaların yaşam süresine daha yakından bakacağız. Kaplumbağalar ne kadar yaşar?

İçindekiler

    Kaplumbağalar Kaç Yıl Yaşar?

    En uzun yaşayan hayvanlar arasında kendisine yer bulan kaplumbağalar, hayatımıza doğru bilinen yanlışlarla dahil olmuştur. Tüm kaplumbağaların 200-300 yıl yaşadığını düşünmek, her tavşan yarışında kaplumbağanın zaferini beklemek gibi bir durum olacaktır. Kaplumbağaların uzun yıllar yaşadığı karşı konulamaz bir gerçektir fakat tüm kaplumbağalar için aynı durum söz konusu değildir. Hayvanların yaşama tutunmaları çevresel faktörlerle ve geçmişleriyle alakalıdır. 

    Kaplumbağalar kaç yıl yaşar sorusuna yanıt vermek için öncelikle hangi kaplumbağalardan bahsettiğimize göre araştırmalara başlamamız gerekmektedir. Çöl kaplumbağaları 150-200 yıl arasında bir ömür sürerken yaşaması daha kolay ortamlarda yaşayan kaplumbağa türleri 80-150 yıl arasında hayat sürmektedir. Evlerimizde beslediğimiz kaplumbağaların çok büyük bir bölümü su kaplumbağasıdır. 

    Su kaplumbağaları bize göre çok uzun yıllar hayatta kalan kaplumbağalara nazaran kısa bir hayat sürmektedir. Çöl kaplumbağaları zorlu bir hayat sürdükleri için yaşama amacıyla çalıştırdıkları kontrol mekanizması ile ömrünü uzatabilmektedir. Yavru bakımı yapmayan kaplumbağalar ve düzensiz yumurtlayan kaplumbağalar da çok daha uzun yaşamaktadır. Kaplumbağalar yavru bakımı yapar mı konumuz ilginizi çekebilir.

    Kaplumbağalar Neden Çok Uzun Yaşar?

    Kaplumbağalar hayatta kalma mekanizmalarını uzun süreler boyunca aktif tutabildikleri için uzun yaşarlar. Bu mekanizmayı aktif tutan etmenler ise aşırı soğuklar, aşırı sıcaklar gibi çevre faktörleridir. Kaplumbağalar kış uykusuna yatar mı konusunda incelediğimiz kışları uyuyarak geçirerek kaplumbağa ırkları yaşama uzun süre tutunurlar. Kendilerini zorlu dönemlerden sakındıkları için yaşam sürelerini uzatabilirler. 

    Aynı şekilde yumurtlaması düzensiz olan kaplumbağalar da sürekli üreme ve yumurtlama dönemlerinde oldukları için normalden çok daha fazla yaşama mekanizmalarını aktif tutarlar ve ömürlerini bu şekilde uzatabilirler. İstemeden, hayat mücadelesi ile uzayan ömürleri bizler tarafından garipsense bile kaplumbağalar adına çok önemlidir. 

    Kaplumbağaların uzun yaşama şansları olmasaydı etrafınızda hiç yavru kaplumbağa görememe gibi bir durumla karşılaşabilirdiniz. Kaplumbağalar kaç sene yaşar sorusunda yanıtladığımız gibi kaplumbağaların yavrularının olgunlaşması oldukça zordur. Bu nedenle olgunlaşmış kaplumbağaların uzun bir hayat sürmesi ve türlerini devam ettirmeleri gerekmektedir. 

    Dünyanın En Yaşlı Kaplumbağası Jonathan

    Kaplumbağalardan ve ömürlerinden bahsederken, kaplumbağalar kaç yıl yaşar sorusuna yanıt ararken çoğu insanın aklına dünyanın en yaşlı kaplumbağası kaç yaşındadır sorusu gelmektedir. Daha önce yaşamış, bilinen kaplumbağa yaşları 200-255 gibi sayılarla karşımıza çıksa bile, günümüzde hayatta olan en yaşlı kaplumbağayı da öğrenmek isteyebilirsiniz.

    Kaplumbağaların en tecrübelisi, en yaşlısı olan dev Sevseller kaplumbağası 2022'ye girdiğimiz ilk günlerde 190 yaşına girdi. Kaplumbağalar kaç yıl yaşar yazımızın sonuna gelmişken Jonathan ismiyle Şeyseller kaplumbağasıyla benzer bir ömür yaşamasını istediğiniz kaplumbağanıza Jonathan ismini verebilir veya kaplumbağa isimlerinden farklı bir isim seçebilirsiniz.

    Pet_Paw 11937 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor