Kediler Menopoza Girer Mi?

Kediler Menopoza Girer Mi?

Kedilerin düzenli olarak kızgınlık dönemine girdiklerini ve çoğalmaya çalıştıklarını biliyorsunuzdur. Kediler menopoza girer mi diye merak ediyorsanız kedinizi kısırlaştırmak gibi bir niyetiniz yoktur veya nispeten yaşlı bir kedi sahipleniyorsunuz demektir. Kedilerde menopoz hakkında merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlamaya çalışacağız, bu sayede kedinizin geleceği hakkında daha sağlıklı öngörüleriniz olacaktır.

İçindekiler

    Menopoz Nedir?

    Kedilerde menopoz hakkında konuşmaya başlamadan önce genel olarak menopozun ne anlama geldiğini ve kedilerin hayatına nasıl etki edeceğini iyi anlamak gerekir. Menopoz, dişi üreme hücresi olan yumurtalıkların aktivitelerini kaybetme durumudur. Genellikle dışarıdan gelen bir etkiyle değil doğrudan zamanla yani yaşla alakalıdır ve menopozu geçiren canlının türüne göre değişen belirli yaş aralığında yaşanır.

    Menopoza giren dişi artık sağlıklı, üremeye hazır yumurtalıklar üretemeyeceğine göre çiftleşme sonucunda döllenme gerçekleşmez. Daha anlaşılır bir şekilde anlatmak gerekirse menopoza giren canlının bir daha çocuğu olmaz, üreyemez. Menopoz tüm canlılar için geçerli olan bir süreç olmadığı için kediler menopoza girer mi sorusuna yanıt vermek kedileri anlamak için oldukça önemlidir.

    Hayvanlar Menopoza Girer Mi?

    İnsanlar arasında sıkça dile getirilen bir durum olduğu için menopozun hayvanlar adına da geçerli olduğunu düşünmemiş olabilirsiniz ancak hayvanlar da menopoza girerler. Tabii bu durum tüm hayvanlar için aynı şekilde çalışmaz. Her hayvan menopoza girmez. Bazı hayvanlar menopoza girerek belli yaşlardan sonra çocuk sahibi olma şansınız kaybederken bazı hayvanlar menopoza girmezler ve kızgınlık dönemlerindeyken her yaşta çoğalabilirler.

    Kediler Menopoza Girer Mi?

    Kediler menopoza girer mi sorusuna yanıt vermeden önce kedilerin nasıl bir aileye dahil olduklarını ve nasıl çiftleştiklerini iyi anlamak gerekir. Hey canlının menopoza girmediğini daha önce söylemiştik. Kediler poliöstrus canlılar arasındadır. Poliöstrus canlılar çiftleşme döneminde hamile olmadıkları zamanlardan belirli bir süre sonra tekrar kızgınlık dönemine girerler, yani hamile olma isteği duyarlar.

    Halk arasında kedilerin özellikle Mart ayında kızgınlaştığı söylentisinin yayılmasının nedeni de mevsimsel poliöstrustur. Kediler poliostrus canlılardan birisi oldukları için çiftleşme aşamasında hamile kalamadıklarında üç hafta içinde tekrar kızgınlık dönemine girerler ve bu durum kedi hayatını kaybedene kadar sürer. Yani kediler menopoza girmezler.

    Kediler Ne Zaman Menopoza Girer?

    Ortalama bir insanın ellili yaşlarda girdiği menopoz dönemine kedilerin ne zaman girdiğini merak ediyorsanız, kedinizin ne zaman kızgınlık dönemine girmeyeceğini araştırıyorsanız pek mutlu olmayacağınız yanıtlarla karşınızdayız. Daha önce de söylediğimiz gibi kediler menopoza girmezler. Eğer kedinizin daha fazla yavru sahibi olmasını istemiyorsanız kedinizi kısırlaştırmaktan başka şansınız yok demektir.

    Kısırlaştırılmış kedilerin kızgınlık dönemi normalden çok farklıdır. Kısırlaştırılmayan kediler hamilelik belirtileri göstermedikleri her üç haftada bir kızgınlık belirtileri gösterecektir. Kedilerin yaşamlarının sonuna kadar yavru sahibi olabilmeleri kimileri için güzel kimileri için kötü bir haber olacaktır fakat onlar için durumun doğal ve sağlıklı olduğunu kolayca söyleyebiliriz. Yine de aşırı yaşlı kedileri doğum normalden çok daha fazla yorabilir. Kediler menopoza girer mi adlı içeriğimizin sonuna geldik.

    Pet_Paw 3189 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor