Kediler Neden Kabloları Isırır?

Kediler Neden Kabloları Isırır?

Şarj aletleri, laptop kabloları ve diğer tüm elektronik aletler… Eğer evinizde bir kedi varsa hepsi tehlike altında demektir, tabi kedinizde. Kediler neden kabloları ısırır diye hiç düşündünüz mü? Kediniz sizi cezalandırmak için, hasta olduğu için veya sadece kendi keyfi için kablo, plastik ısırıyor olabilir. Ne kadar çok farklı neden var değil mi, gelin birlikte inceleyelim.

İçindekiler

    Kediler Neden Kabloları Isırır?

    Kedilerin doğrudan elektronik eşyaların kablolarını ısırdığını düşünüyorsanız ne yazık ki yanıldığınızı söylemek zorundayız. Kediler aslında kablo ısırmaktan hoşlanmaz ancak kablonun yapımında kullanılan plastikler kedilerin iştahını kabartabilir. Kediniz kabloları ısırıyorsa plastik çiğnemek konusunda çok istekli demektir.

    Nedenlerinden bahsetmeden önce süreci çok iyi yönetmeniz gerektiğini söylemeliyiz. Doğru planlama yapılmadığı takdirde kedi kabloları ısırmaya devam etmekle kalmaz, yemeye bile başlayabilir. Eğer kedinizin kurcaladığı kablo elektrik taşıyorsa hem ev hem de kedi için çok sıkıntılı bir süreç yaşıyorsunuz diyebiliriz. Önce nedenlerine sonra problemin nasıl çözüleceğine bakalım. Kediler neden kabloları ısırır?

    Kediler Neden Plastik Çiğnemekten Hoşlanır?

    Kedinizin kablo ısırması veya yine kedilerin plastik çiğnemesi aslında neredeyse tamamen insanlarda da görülebilen “pika” hastalığından kaynaklanmaktadır. Kedilerde pika hastalığını başka bir içeriğimizde sizlerle paylaşacağız. Şimdilik sorunu çözmeye ve sorunun nelerden kaynaklandığını anlamaya odaklanalım. Kediler neden plastik çiğnemekten hoşlanırlar?

    • Yetersiz Beslenme
    • Tat veya Koku
    • Can Sıkıntısı
    • Depresyon
    • Genetik

    Yetersiz Beslenme

    Kediler yediklerinden ve içtiklerinden yeterli besin alamadıklarını düşündüklerinde farklı yöntemlerle beslenmelerini dengelemeye çalışırlar. Özellikle tercih edilen mamanın yetersiz olması durumunda kediniz kabloları ısırarak bazı eksiklikleri gidermeye çalışacaktır. Kedinin bunu tekrarlıyor olması yararlı bir hareket olduğunu göstermez. Plastik çiğnemek kediler için zararlıdır.

    Tat, Koku ve Hissiyat

    Patili dostunuzun her plastiğe değil de belirli ürünlere karşı düşkünlüğü olduğunu düşünüyorsanız durum tamamen tat, koku ve hissiyat ile alakalıdır. Tercih ettiği plastiğin kokusu hoşuna gitmiş, çıkardığı sesi sevmiş veya yaşadığı hissiyattan keyif alıyor olabilir. Kedinizi böyle bir bağımlılıktan kurtarmak oldukça zordur.

    Can Sıkıntısı

    Kedilerin günün çoğunu uyuyarak geçirdiğini biliyorsunuzdur ancak uzun süreli uykularına rağmen eğlenceye yeteri kadar vakit ayıramazlarsa kendilerine farklı yollar arayabilirler. Tek başına kalan kediler can sıkıntısından garip alışkanlıklar edinebilirler. Bu alışkanlıklardan birisi de can sıkıntısıdır, kedinizin sıkılmasını engellemeyi deneyebilirsiniz.

    Depresyon

    Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerin de depresyona girebileceğini düşünmek kedi sahiplerinin gözlerini korkutmaktadır. Kediler depresyona girdiklerinde zarar göreceklerini bildikleri eylemleri bile yapmaktan çekinmezler. Kediniz size küstüyse veya farklı bir nedenle depresyona girdiyse plastik çiğneyebilir.

    Genetik

    Bazı kediler diğer kedilere nazaran çok daha fazla pika hastalığına yani plastik çiğneme bağımlılığına yatkındır. Özellikle Sphynx kedileri ve yakın akrabaları tamamen genetik olarak kablo çiğnemeye yatkındır ve genelde bu nedenle evinizdeki plastiklere saldırırlar. Kedinizi bu sorundan kurtarmak için profesyonel bir çalışmaya ihtiyaç duyarsınız.

    Kedilerin Kabloları Isırması Nasıl Engellenir?

    Kablo ısırmanın ve plastik çiğneme alışkanlığının aslında bir hastalıktan kaynaklandığından bahsetmiştik. Ciddi hastalıkların çözümünde kedi sahiplerinin yapabileceği en doğru hamle kediyi kısa süre içerisinde en yakın veteriner kliniğine götürmek olacaktır. Elinizden bir şey gelmesi neredeyse mümkün değildir. Ancak nedenlerde bahsettiğimiz bazı başlıkları kendi başınıza ortadan kaldırabilirsiniz.

    Kediniz size küstüğü için kablolarla uğraşıyorsa gönlünü almalı, plastik çiğnemeye mama değişiminden sonra başladıysa başka bir mamaya geçmeyi, kediniz kablolarla uğraşırken aşırı tepki vermemeyi düşünmelisiniz. Ancak sakin kalarak ve nedenleri ortadan kaldırmaya odaklı eylemlerde bulunarak kediler neden kabloları ısırır sorusuna doğru yanıtı bulabilirsiniz.

    Pet_Paw 3873 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor