Kedilerin Kaç Aylık Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kedilerin Kaç Aylık Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kedilerin kaç aylık olduğunu nasıl anlarız tam olarak bilemiyoruz ancak sokakta bulduğumuz, rastladığımız kedilere de doğru şekilde yardım etmek istiyoruz. Kedilere sağlıklı bakım yapabilmek için kedinin kaç aylık olduğunu neredeyse tam olarak anlamak gerekmektedir. Yanlış uygulamalar kedinin olumsuz etkilenmesine neden olabilir.

İçindekiler

    Kedilerin Kaç Aylık Olduğunu Nasıl Anlarız?

    Kedilerin Kaç Aylık Olduğunu Nasıl Anlarız?

    Bir kedinin sorumluluğunu üstlenirken dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında kedinin kaç aylık olduğu gelmektedir. Kedinin yaşına, olgunluğuna uygun olmayan uygulamalar kedinin olumsuz sonuçlarla yüzleşmesine, gerekli yardımı almamasına neden olabilir. Kedilerin kaç aylık olduğunu nasıl anlarız diye merak ediyorsanız kedinizi en iyi şekilde gözlemlemelisiniz.

    • Fiziksel Özellikler
    • Duygusal Özellikler

    Gerek kedilerin beslenme ihtiyaçları gerek duygusal ilgi beklentilerinin sağlıklı şekilde giderilmesi için kedinin fiziksel ve duygusal yaşına, olgunluğuna uygun şekilde destek bulması gerekmektedir. En önemli ayrıntıların başında kedinin anne ilgisine ihtiyaç duyup duymadığı gelmektedir. Kedinizin kaç aylık olduğunu anlayabilmeniz için tüm başlıkları yakından tanıyalım.

    Kedilerin Kaç Aylık Olduğunu Fiziksel Özellikleriyle Anlamak

    Fiziksel özellikler kedilerin olgunluk aşamalarını anlamanız için oldukça yeterli faktörlerdir. Birçok farklı yöntem ve gözlemden faydalanarak kedinizin kaç aylık olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Ancak kedilerin kaç aylık olduğunu nasıl anlarız sorusuna aldığınız yanıtları hayata geçirebilmeniz için tecrübeli olmalı ve kedilerle uzun süredir birlikte vakit geçirmelisiniz.

    • Göbek Bağı
    • Dişler
    • Boyut
    • Gözler
    • Kulaklar

    Göbek Bağı

    Kedilerin göbek bağları ortalama üç gün içerisinde düşmektedir. Bakımsızlık ve ilgi eksikliği nedeniyle kedilerin göbek bağlarının 2-5 gün arasında düşmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Bahsi geçen kedinin göbek bağı hala duruyorsa kedinin yeni doğan bir kedi olduğundan emin olabilirsiniz. Kısa zamanda annesini bulmaya çalışmalı, bulamıyorsanız yavru kedi bakımı ve yavru kedi aşılarına uygun imkanları sağlamalısınız.

    Dişler

    Kedilerin dişleri hakkında bilgi sahibi olmak kedinizin kaç aylık olduklarını anlamanıza yardımcı olabilir. İlk dişler bile hala çıkmadıysanız kedinizin 2-3 haftalık olduğunu düşünmelisiniz. Kedinizin ağzında dişler varsa bu dişlerin süt dişler mi yoksa olgunluk dişleri mi olduğunu anlamak için sayım yapmalısınız.

    Süt dişleri 3-4 haftalıkken, küçük azı dişleri 4-6 haftada çıkmaya başlamaktadır. Yavru kedilerin kaç dişi vardır ve yavru kedi ne zaman diş çıkartır sorularına isabetli yanıtlar bularak kedinizin kaç aylık olduğunu kolayca anlayabilirsiniz.

    Boyut

    Kedinin ağırlığının ölçülmesi de kaç aylık olduğunu anlamanıza yarar. Yeni doğan bir kedi ortalama 100 gram olarak dünyaya gelmektedir. Diğer ölçümler sayenizde kedinizin kaç haftalık olduğunu kolayca anlayabilirsiniz.

    • 100 gr:yeni doğan kediler,
    • 100-180 gr:1-2 haftalık,
    • 180-230 gr:2-3 haftalık
    • 230-500 gr:4-5 haftalık
    • 600 – 1000 gr:7-8 haftalık

    Kedilerin ağırlıkları doğrudan bir kanıt olarak görülmemelidir. Çok büyük oranda doğru yanıtlarla kedinizin kaç haftalık olduğunu belirtseler bile kedilerin çok iyi beslenmeleri veya kötü beslenmeleri kilo bazında kafanızı karıştırabilir.

    Gözler

    Kediler ortalama 7-14 günlük süreçlerine gözlerini yeni yeni açaralar. Başlangıçta gözleri kapalı olarak doğan kedilerin gözlerinin açık olup olmamasına göre kedinizin kaç haftalık olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Kedinin göz rengi oturmaya başladıysa ve temel rengi değişmekteyse kediniz 7-8 haftalık olgunluğa ulaşmış demektir. Kedilerin göz rengi ne zaman belli olur sorusuna yanıt bularak daha isabetli tahminlerde bulunabilirsiniz.

    Kulaklar

    Kediler doğduklarında kulaklarının kafalarına yapışık olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Henüz kulakları açılmamış bir kedinin çok yakın zamanda doğduğuna kanaat getirmeniz doğru olacaktır. Kedilerin kulakları 5-10 gün içerisinde açılırken tamamen büyümeleri oldukça zaman alacaktır. Kedinizin kulakları olgun görünüyorsa ay olarak yeterince gelişmişler demektir.

    Kedilerin Kaç Aylık Olduğunuz Duygusal Özellikleriyle Anlamak

    Kedilerin kaç aylık olduklarını sadece fiziksel özellikleriyle değerlendirmek aldatıcı olabilir. Daha önce bu konunun beslenme ve fiziksel sağlık yüzünden kafa karıştırıcı olabileceğini söylemiştik. Kedilerin fiziksel özelliklerinin kesin sonuç vermediğini düşünecek olursak başka başlıklarla kedinizin olgunluğunu anlamaya çalışmanız gerekmektedir. Kedilerin duygusal özellikleri, alışkanlıkları da yaşları konusunda ipucu verebilir.

    • Sütten Kesilme
    • Hareketler
    • Cinsel Olgunluk

    Sütten Kesilme

    Yavru kediler ortalama 4-6 hafta arasında anne sütünden kesilirler. Eğer kediniz hala annesini emmek istiyorsa, ek gıdalardan tam olarak verim alamıyorsa 4-6 hafta arasından çok daha küçük olduklarını anlayabilirsiniz. Kedilerin sütten kesilmeleri iki aylık olgunluğu atlattıklarını bizlere göstermektedir. Kediler ne zaman sütten kesilir sorusuna daha önce detaylı şekilde yanıt vermiştik.

    Hareketler

    Kedinizin alışkanlıklarını, hareketlerini ve özellikle yürüyüş şekillerini öğrenerek kaç haftalık olduğunu anlamak mümkündür. Kediyi gözlemlerken bazı detaylara hakim olmak sağlıklı bir tahminde bulunmanızı sağlar.

    • Paytak Yürüme:Yeni doğan, henüz iki haftasını doldurmamış kediler düşer gibi yürürler.
    • Keskin Yürüme:İki haftasını dolduran kediler normal yürümeye başlarlar.
    • Dikilme:Üç haftalık olgunluğa ulaşan kediler dikilmeye çalışırlar ve yeni hareketler denerler.
    • Merak:Dört haftalık kediler çevrelerini araştırmaya ve merak etmeye başlarlar.
    • Koşma:Kediniz koşma eğilimi gösteriyorsa en azından ilk 4-5 haftalık dönemi atlatmışlar demektir.

    Kedinin yaşı ve olgunluğu ile hareketleri arasında uyuşmazlık fark ettiğinizde zaman kaybetmeden veteriner hekimlere başvurmalı ve kedinin sağlığından emin olmalısınız. Kedilerin hareketlerini ortalama olgunluklarını göre incelediğimizi unutmamalısınız.

    Cinsel Olgunluk

    Kediniz geceleri ekstra sesler çıkartmaya başladıysa ve ergenlik dönemine uygun olacak davranışlar sergilemeye başladıysa artık yeteri kadar olgunlaşmış demektir. Kedilerin kızgınlık dönemine girmeden önce ergenlik hareketlerini sergilemeleri 4 aylık bir süreye denk gelmektedir. Kedilerle uzun zaman geçirmek onları tanımanıza yardımcı olacaktır. Kedilerin çiftleşmesi nasıl anlaşılır adlı içeriğimizde bu belirtilerden bahsetmiştik.

    Kedilerin Kaç Haftalık Olduğunu Anlamanın Önemi

    Kediler hakkında ve kedilerin olgunluğu hakkında detaylı bilgi sahibi olmanın kedi sahipleri ve kedi bakımı üstlenen insanlar üzerinde oldukça büyük etkileri vardır. Olgunluğu hakkında doğru tahminlerde bulunduğunuz bir kedinin hayatında çok farklı alanlarda isabetli kararlar alabilir ve sağlıklı şekilde büyümesine katkıda bulunabilirsiniz.

    • Beslenme
    • Eğitim
    • Sağlık
    • Psikoloji

    Tüm bu olumlu ve önemli maddelerin yanında kedilerin kaç olduğunu nasıl anlarız konusunda yanlış tahminlerde bulunmakta sizlerle paylaştığımız maddeler özelinde kedinin kötü etkilenmesine neden olabilir. Hatalı kararlar vermemek için kedinizi veteriner hekime götürmeli ve tahminin profesyoneller tarafından yapılmasını sağlamalısınız.

    Pet_Paw 9323 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor