Kedilerin Kirpikleri Var Mı?

Kedilerin Kirpikleri Var Mı?

Kedinizin suratına yakından baktığınızda bizlere çok benzeyen surat elementlerinde bir eksiklik fark edebilirsiniz, kirpikler… Kedilerin kirpikleri var mı sorusu birçok kedi sahibi tarafından şüpheyle soruluyor. İnsanlar kedilerinin kirpikleri var mıydı, döküldü mü, yoksa hiç olmamış mıydı tam olarak emin olamıyorlar. Kediler ve kirpikleri hakkında detaylı bir içerik hazırladık.

İçindekiler

    Kedilerin Kirpikleri Var Mı?

    Öncelikle soruya net ve yalın bir yanıt vererek başlayalım ki içiniz biraz olsun rahatlasın. Evet, kedilerin kirpikleri vardır. Bu yanıtla birlikte kedisinin gözlerini inceleyen kedi sahipleri rahatlamak yerine daha da gerginleşiyorsa ufak bir yanlış anlaşılma yaşıyoruz demektir. Kedilerin kirpikleri vardır ancak biz insanlarda olduğu gibi dışa doğru ve çok belirgin değildir. Yani kedinizin kirpiklerini göremiyorsanız korkmayın.

    Özellikle tüysüz kedi cinsleri arasında olan Sphynx gibi kedilerde kirpikler neredeyse hiç yoktur. Yani kedinizde gerçekten kirpik olmayabilir. Hatta sadece tüysüz olan kedilerde değil, Cornish Rex, Devon Rex gibi daha kısa tüylü kedilerde de kirpik olmadığını söyleyebiliriz. Diğer kedilerin neredeyse tamamında kirpikleşmiş tüyler yani kirpikler bulunmaktadır. Ancak tam olarak bizim kirpiklerimiz gibi çalışmazlar.

    Kedilerde Kirpikler Ne İşe Yarar?

    Kedilerde kirpikler biz insanlarda olduğu gibi doğrudan gözleri korumak için kullanılamayacak kadar küçük, kısa ve etkisizdir. Aslında kedilerin kirpikleri gözlerinin çevresinde kirpikleşmiş tüylerden ibarettir. Yani henüz bildiğimiz kirpikler kadar dışarıdan gelen cisimlere karşı koruyucu özelliği kazanmamış, gelişmemişlerdir. Tam da bu nedenle kedilerimiz gözlerini çok farklı şekilde dışarıya karşı korurlar. Peki, ama nasıl?

    Kediler Gözlerini Nasıl Korur?

    Kedilerin kirpikleri var mı sorusuna evet yanıtını vermemize rağmen kedilerin kirpiklerinin gözleri koruyacak kadar güçlü olmadığından bahsetmiştik. Öyleyse kediler gözlerini nasıl korurlar? Dışarıdan gelebilecek onlarca farklı tehlikeye karşı, toza, dumana, cisimlere karşı kedilerin göz savunması çok güçlüdür ve kirpiklere ihtiyaçları yoktur. Kediler gözlerini;

    • Göz Kapakları,
    • Kürkleri,
    • Bıyıkları ile korurlar.

    Göz Kapakları

    Daha önce kedilerin kaç göz kapağı vardır sorusuna detaylı bir yanıt vermiş ve kedilerin göz kapakları hakkında ciddi bir içerik hazırlamıştık. Kediler bir değil, iki değil, üçüncü göz kapakları sayesinde gözlerini dışarıdan gelebilecek cisimlerden korurlar ve bu koruma aşamasında görmeye devam ederler. İşte bu özellikleri onları çok iyi birer avcı ve sokakta yaşama uzamanı haline getirir. Siz yine de kedinizin göz temizliğini ihmal etmeyin.

    Kürkleri

    İlk duyduğunuzda garip hissedeceğinizi biliyoruz ancak evet, kediler gözlerini kürkleri ve kürklerinde kirpiklerden çok daha güvenilir ve sağlam tüylerle koruyabilirler. Bu süreçte kedinizin gözlerinin sağlığı doğrudan kedinizin kürkünün elinde olsa da kedilerde göz çapaklanması gibi durumlarda kürk ne yazık ki kediye yardımcı olamaz. Kedinizin göz sağlığı için deri temizliğini aksatmamalısınız.

    Bıyıkları

    Kediler hakkındaki içeriklerimiz arasında kedilerin bıyıkları neden uzundur ve kedilerin bıyıkları ne işe yarar gibi bıyıklar hakkında birkaç yazıya da yer vermiştik. Uzun zaman önce üzerinde çalıştığımız içerikleri daha önce okuduysanız kedilerin gözlerini uzun bıyıkları sayesinde koruduğunu zaten biliyorsunuzdur, tabi unutmadıysanız. İşinize yarayacak bilgileri unutmamak için Petarkadaş ailesine katılmak isteyebilirsiniz. Şimdilik kedilerin kirpikleri var mı adlı yazımızın sonuna geldik.

    Pet_Paw 958 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor