Kedilerde Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedi sahipleri dışarıdan gelen etkilerle veya kendi rahatsızlıklarıyla kedilerde karın ağrısı problemiyle karşılaşabilirler. Kedinizin karnının ağrıdığını anlamak, belirtilerine ve nedenlerine karşı bilgili olmak sorunu çözüme kavuşturmak için çok önemlidir. Kedinizin karın ağrısını sonlandırmak, kedilerin karnının ağrıması hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için içeriğimizden faydalanabilirsiniz.

İçindekiler

    Kedilerin Karnı Ağrır Mı?

    Öncelikle ilk defa duyuyor olmanıza karşı kedilerin karnı ağrır mı sorusuna yanıt vermekle başlayalım. Sizler için böyle detaylı bir içerik hazırladığımıza göre evet, birçok canlının sorunu olan karın ağrısı kediler için de geçerlidir. Kedilerin karınları ağrıyabilir ve bu durum genetik, kalıtsal olarak hastalık boyutunda kedinin hayatına etki edebilir. Kedinizin konforu için karın ağrısını hafifletmek, ağrıya neden olan sorunu ortadan kaldırmak sizlerin sorumluluğundadır.

    Kedilerde Karın Ağrısı Nedenleri

    Kedilerin de en az bizler kadar karın ağrısıyla boğuştuğunu öğrenmiş oldunuz. Ancak kedilerin karnı neden ağrır, bu ağrının nedenleri de bizlerle ortak mıdır? Kediler genelde farklı hastalıkların nedeniyle karınlarında ağrı hissederler. Tam da bu nedenle kedilerin karınlarının ağrıdığını fark etmek daha önemli hastalıkların varlığını anlamanızı kolaylaştıracaktır. Kedilerde karın ağrısına;

    • Kabızlık,
    • Alerji,
    • Zehirlenme,
    • Açlık,
    • Böbrek taşı,
    • İdrar yollarında tıkanıklık,
    • Enfeksiyon,
    • Üşüme,
    • Kanser neden olabilir.

    Nedenler arasında çok ciddi hastalıkların adını gördüğünüzde aşırı tepki göstermemelisiniz. Kanser kelimesinin insanları korkutmak için yeterli olduğunu, hangi belirtiye, nedene bakarsanız bakın bu hastalığı görebildiğinizi biliyoruz. Ne yazık ki kanser derinden ve yavaş gelişen bir hastalık olduğu için çoğu belirtinin nedeni olarak görülmektedir. Yine de sorunu hemen kötüye yormamalı belirtileri iyi okumalısınız. Nedenleri teşhis sonrası veteriner hekiminiz öğrenecektir.

    Kedilerde Karın Ağrısı Belirtileri

    Kedinizin sergileyeceği günlük davranışlar dışındaki tavırlar kedinizin bir problemi olduğu anlamına gelebilir. Patili dostunuzun sağlık problemi yaşayıp yaşamadığını anlamanın en kolay yolu onu sağlıklıyken çok iyi gözlemlemek ve alışkanlıklarını öğrenmektir. Kediniz sorun yaşadığında normalin çok dışına çıkacak, alışkanlıklarını terk edecektir. Böyle durumlarda belirtileri inceleyip sorunu teşhis etmeye çalışmak size düşer. Kedilerde karın ağrısı belirtileri arasında;

    Kedilerde karın ağrısı belirtileri diğer hastalıkların belirtileri ile benzerlik gösterebilir veya karıştırılabilir. Kedinizin sergilediği anormal davranışların nedeninin karın ağrısı olduğunu düşünmek için belirtilerden sadece bir iki tanesinin olması yeterli değildir. Listenin büyük bir bölümü kediniz için geçerliyse ancak o zaman belirtilerden yola çıkarak kedilerde karın ağrısından bahsedebilirsiniz. Doğru belirti okuma ve doğru teşhis kedi sağlığındaki en önemli adımdır.

    Kedilerde Karın Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

    Ne yazık ki kedilerimiz kendilerini dilleriyle anlatamayan, dertlerini istedikleri kadar özgürce sizlerle paylaşamayan canlılardır. Bizler de onların dillerini anlamadığımıza göre kedilerin yaşadıkları problemleri anlamak biraz zorlu olacaktır. Kedilerde karın ağrısı nasıl teşhis edilir diye merak ediyorsanız tek yapmanız gereken bir önceki başlığımıza daha çok dikkat etmektir.

    Kedilerde karın ağrısı belirtilerini dikkatli takip edip, sayıca fazla belirtinin görüldüğü durumlarda karın ağrısından şüphe etmelisiniz. Bunlarla birlikte kedinizin daha önce yaşadığı hastalıklar, mevcut sağlık sorunları, genetik bozuklukları gibi durumlar da kedinin karnının ağrıyıp ağrımadığını teşhis etmenizde yardımcı olacaktır. Ayrıca bazı kedilerin karın ağrısına daha yatkın olduğunu unutmamalısınız.

    Kedilerin karın ağrısının teşhisi sizi aştıktan, sağlık çalışanlarına geçtik sonra işler daha bilimsel hale gelecektir. Veteriner hekiminiz kedi hakkında sizden bilgi aldıktan sonra ciddi bir muayene yapacaktır. Muayene sonrası hala şüpheler devam ediyorsa kan tahlili, idrar tahlili gibi tahliller kediniz için uygulanacaktır. Karın röntgeni ciddi durumlar harici tercih edilmese de teşhis için en etkili yöntemdir.

    Karın Ağrısı Problemi Yaşayan Kedi Cinsleri

    İstisnasız her kedi hayatının bir bölümünde, yaşadıkları zorluklar nedeniyle karın ağrısıyla yüzleşmek zorunda kalabilir. Ancak bazı kedi cinsleri genetik aktarımlar gereği, alışkanlıkları ve fiziksel özellikleri gereği daha fazla karın ağrısı çekmektedir. Eğer sahip olduğunuz kedinin karın ağrısına yatkınlığını bilirseniz onun davranışlarını daha dikkatli incelemeniz gerekecektir. Karın ağrısına yatkın kedi cinsleri;

    Kedilerde Karın Ağrısı Tedavi Yöntemleri

    Kedilerin karın ağrısını dindirmenin doğrudan bir yolu yoktur. Tedavi yöntemleri ile kedinizin karın ağrısını geçirmeniz mümkün değildir. Karnı ağrıyan bir kedi için tek yöntem ağrıya neden olan sorunu ortadan kaldırmaktır. Bu süreç de ağrıya neden olan problemin teşhis edilmesi ve çözüm üretilmesi olarak ikiye ayrılmaktadır.

    Örnek vermek gerekirse zehirlenme nedeniyle yaşanan ağrıların tamamen ortadan kaybolması için kediye antibiyotik uygulaması, mide yıkanması gibi yöntemler kullanılmaktadır. Ancak daha farklı bir neden olan kanser gibi hastalıkların tedavisi için cerrahi müdahaleler gerekebilir. Kedinizin karın ağrısına son vermek ağrıya neden olan hastalıkla, nedenle savaşmakla mümkündür.

    Pet_Paw 4073 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor